Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cieņa

Līga Vīksna

2015. gada 23. janvāris 00:00

5

Šī būs autovadītāja un kājāmgājēja sleja par cieņu pret iedzīvotājiem un pārdomas par to, vai vietējā pašvaldība, uzņēmēji ciena savus iedzīvotājus – savus vēlētājus, nodokļu maksātājus, galu galā tos, kuri šeit vēl palikuši un nav devušies darba meklējumos uz lielajām pilsētām, ārzemēm. Ciena vai tomēr izturas pašpārliecināti?
Kurš no jums pēdējās nedēļās ar prieku brauc un iet pa Alūksnes ielām un ietvēm? Esmu ļoti saprotoša un pacietīga, apzinos, ka laika apstākļi šoziem ir ļoti mainīgi, saprotu, ka tā ir ziema, tomēr ir lietas, ko nespēju saprast. Kādēļ ielu braucamajai daļai ir jāpieaudzē sniega kārta, kas atkušņa un sala laikā pārvēršas ledū, ko vairs nevar notīrīt līdz nākamajam atkusnim? Šobrīd teju visas ielas ir šādi tā “pieaudzētas”, ka nākas braukt kā pa ļoti bedrainu grants seguma ceļu, tikai šajā gadījumā bedres ir cietas un asas. Kā var viena Lielā Ezera iela, kam ir viena uzturēšanas klase visā ielas garumā, būt tik atšķirīga: no Pils līdz Tirgotāju ielai daudzmaz laba, bet tāpat vietām “pieaudzēta”, lai gan šajā posmā tai ir jauns asfalta segums. Posmā no Tirgotāju ielas līdz Helēnas ielai – vienkārši šausmas, kas ir tikai nedaudz mazākas tālāk posmā līdz Jāņkalna ielai! Pa Blaumaņa ielu vispār neiesaku nevienam braukt! Vai tiešām ielu uzturētājiem trūkst tehnikas, gribēšanas, naudas – vai varbūt tikai gribēšanas?
Vai uzņēmēji – lielo tirdzniecības centru īpašnieki – ciena iedzīvotājus? Trešdienas vakarā braucu uz veikalu “Maxima” Latgales ielā un pēc tam to nožēloju, jo viss stāvlaukums “pieaudzēts” kā karalauks! Līdzīgi ir arī pie otra veikala “Maxima”, pie veikala “Mego”. Cilvēks ies uz veikalu, jo viņam vajag ikdienas nepieciešamības preci – pārtiku, bet tieši pircējs uz veikalu atnes naudu, tādēļ būtu gan pelnījis cieņu, nevis salauztu auto vai kritienu. Kā pozitīvais piemērs, manuprāt, šajā ziņā ir veikals “top!” Pils ielā, pie kura stāvlaukums vienmēr ir labi attīrīts no sniega.
Bet vai vietējā pašvaldība ciena pati sevi? Vajadzētu paņemt lineālu un izmērīt dziļākās bedres Dārza ielā gar administratīvās ēkas namdurvīm – tiesa, tur tās ir no vienas vietas! Vai tiešām remontdarbu tehniskā pārtraukuma laikā šajā posmā nevarēja iebērt šķembas, lai iedzīvotājiem visu ziemu nav jālauž savs autotransports! Mums atkārtojas tas pats scenārijs, kas pirms dažiem gadiem, kad rekonstruēja Pils ielu – žēl, ka nespējam mācīties no savām kļūdām. Uzskatu, ka šobrīd Alūksnei kā pilsētai nav sava saimnieka, kurš rūpētos par alūksniešiem – ir tikai čupa dažādu atbildīgo dienestu, par kurā darba kvalitāti var plaši diskutēt. Bet iedzīvotāji ir jāciena!

Kategorijas