Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ir gods būt patriotei

Diāna Lozko

2015. gada 23. janvāris 00:00

2337

Una Ellere: “Latvijas valsts, tauta, daba un viss apkārtējais ir daļa no manis.”

Patriotisms ir vērtība, kurai būtu jāpiemīt katram latvietim. Alūksnietei Unai Ellerei patriotisms ir viena no svarīgākajām dzīves pamatvērtībām, un viņa to cenšas izrādīt ne tikai vārdos, bet arī darbos. Pērn viņa kļuva par zemessargu, un uz viņas rokas ir kāds īpašs tetovējums – latvju spēka zīmes.

Nekur nav tik labi, kā mājās
Pērn Una pabeidza Alūksnes novada vidusskolu un gribēja iestāties Nacionālajos Bruņotajos Spēkos. “Pēdējā brīdī sāku domāt, vai spēšu. Nolēmu kādu laiciņu vēl pagaidīt un iestājos Rīgas Stila un modes profesionālajā vidusskolā, kur apgūstu fotografēšanu. Mana interese par bruņotajiem spēkiem noteikti nav pagaisusi. Studijas Rīgā ilgs vienu gadu un jau tagad varu pateikt, ka fotografēšana man ir vairāk kā hobijs, nevis profesijas izvēle. Ļoti liela pieredze un gandarījums ir sastapties ar vieslektoriem, kuri ir profesionāli fotogrāfi, piemēram, ar Kasparu Gardu, Leonīdu Važno, Gunāru Bindi un citiem. Marta vidū sāksies prakse, ko var izvēlēties iziet gan Rīgā, gan kaut kur citur. Lai cik arī Rīgā būtu iespēju praktizēties, es noteikti to darīšu Alūksnē, jo nekur nav tik labi, kā mājās,” teic jauniete.

Pie visa “vainīgi” ir vecāki
Una ir gan Alūksnes, gan visas Latvijas patriote. “Latvijas valsts, tauta, daba un viss apkārtējais ir daļa no manis, daļa no manas dzīves un iegūtās pieredzes. Es uzskatu, ka par patriotu nekļūst, par tādu piedzimst,” uzsver viņa.
Jau kopš 2009.gada Una darbojas jaunsargu kustībā. “Jaunsardzē varēju iegūt lielu pieredzi izdzīvošanā, tūrismā, fiziskajā sagatavotībā, medicīnā, topogrāfijā, darbā ar ieročiem, ierindas mācībā un daudzās citās lietās. Man jāsaka, ka patiesībā pie visa “vainīgi” ir mani vecāki. Gan mana mamma Dace, gan tētis Dzintars jau daudzus gadus darbojas Zemessardzē, un gadījās reizes, kad viņi mani ņēma līdzi uz mācībām vai norīkojumiem. Tā vien šķiet, ka formas zābakos biju iekāpusi, kad vēl staigāju zem galda,” viņa stāsta.
Una atceras, ka jau bērnībā viņai nebija svešas ne kartes, ne ieroči un dažādi militārie termini. “It kā vienkāršs fakts, bet esmu dzimusi 14.jūnijā un man šim datumam ir arī kāda papildu nozīme. Šī diena ir atceres diena, kurā pieminam Latvijas iedzīvotāju masveida deportāciju. Pie karogiem, kuri izslieti mastā, ir piesietas sēru lentes. Man ir gods būt patriotei un prieks, ka vecāki mani ievirzījuši šajā virzienā,” viņa uzsver.
Una atzīst, lai apgūtu valsts aizsardzības mācību nodarbības Alūksnes novada vidusskolā, viņai nācies rakstīt iesniegumu, lai šīs nodarbības varētu apmeklēt oficiāli. Šobrīd šādas nodarbības skolā notiek obligāti un tās vada Nacionālo Bruņoto Spēku Kājnieku skolas seržants Andris Čečiņš.

Latvju zīmju tetovējums uz rokas
2012.gadā Latvijā izveidoja Jaunsargu pašpārvaldi. Tajā darbojas 15 dalībnieki no visas Latvijas, starp kuriem ir arī Una. “Man bija šī iespēja jau no pašiem pirmsākumiem darboties kultūras un sabiedrisko attiecību nozarē. Jau 2013.gadā ar alūksnieti Edgaru Zvejnieku kļuvām par vecākajiem jaunsargiem savā vienībā. Pērn pabeidzu ceturtā apmācību līmeņa noslēguma nometni Nacionālo Bruņoto Spēku Kājnieku skolā. Trīs dienas ilgajā nometnē nācās kārtot eksāmenu militārajās zināšanās. Kopumā piedalījās 85 jaunsargi no Latgales un Vidzemes,” viņa stāsta. Una ir arī zemessargs Alūksnē, Kājnieku skolas 31. aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem bataljonā.
Unai ir svarīgi savu patriotismu izrādīt ne tikai vārdos, bet arī darbos. Viens no veidiem, kā viņa izvēlējusies to izdarīt, ir latvju zīmju tetovējumi uz rokas. “Tetovējums tapa pirms pāris mēnešiem, un šīs zīmes dod spēku. Tā kā pēdējā laikā man nav gājis īpaši labi, nolēmu izveidot šādu tetovējumu sev kā atbalsta punktu. Man tas patiešām darbojas. Es uzskatu - nevar vienā dienā teikt, ka Latvija ir viss, bet nākamajā, ka tā nav nekas, ka te nav darba, ka te viss ir slikti. Es apbrīnoju cilvēkus, kuri visu vēlas uz zelta paplātes. Cilvēki bieži vien vaino valsti, bet nesaprot, ka tā valsts ir katrs no viņiem. Tikai - kurš no cilvēkiem savai valstij dod labumu un laimi, bet kurš - nelaimi un postu... Būsim savas zemes bērni un patrioti!” aicina Una.

Kategorijas