Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nierei taukos dzīve nav tik viegla

LIENE GINTERE

2015. gada 23. janvāris 00:00

2

Svarīgi atcerēties: ja nejūt sāpes, tas vēl nenozīmē, ka viss ir kārtībā.

Pat mierīgi sēžot vai atguļoties dīvānā, mūsu iekšējā “rūpnīca” jeb iekšējo orgānu sistēma centīgi strādā, lai attīrītu organismu. Vissmagākais un atbildīgākais organisma attīrīšanas pienākums gulstas uz nierēm – no ķermeņa tām jāizvada teju 200 toksīnu.

Vairāk nekā attīrītājas
Nieres ir organisma galvenās attīrītājas, jo tās kopā ar urīnu no organisma izdala vielmaiņas galaproduktus. Galvenie no tiem ir kreatinīns, urīnskābe, nātrijs, homocisteīns un kālijs, uzskaita nieru ārste jeb nefroloģe Linda Mičule. Ikdienā šiem svarīgajiem orgāniem darba ir nepajokam, jo šobrīd identificēti vairāk nekā 180 toksīnu, ko no cilvēka ķermeņa izvada nieres. Tomēr tās nedarbojas tikai kā organisma “kanalizācijas” sistēma, norāda ārste. Nieres ķermenim nodrošina optimālu asinsspiediena un šķidruma līdzsvaru, kas nepieciešami normālai sirdsdarbībai un visu citu orgānu sistēmu asinsritei.
Bez veselām nierēm nav iedomājami veseli kauli un zobi, jo tieši nierēs notiek D vitamīna pēdējā aktivizācija, kad D vitamīns iegūst hormona īpašības. Šī vitamīna receptori atrodas muskulatūrā, kaulos, asinsvados, vairogdziedzera audos, un to adekvāta darbība nodrošina visu šo orgānu darbību un autoregulāciju. Līdztekus šiem pienākumiem nieres cilvēka organismā ir atbildīgas arī par optimālu hemoglobīna līmeni, jo tās producē hormonu – eritropoetīnu. Ja organismā šis hormons ir nepietiekamā daudzumā, attīstās mazasinība, nieru nozīmīgo darbu akcentē L. Mičule.

Tablešu vietā – tēju
Par nierēm, kas nodrošina organisma attīrīšanos un pilnvērtīgu funkcionēšanu, jāatceras arī ikdienā, kad bieži tām pat neapzinoties nodarām pāri. Lielu kaitējumu šiem svarīgajiem orgāniem rada medikamenti, īpaši – pretsāpju un temperatūru mazinošie. “Bieži, tikko jūtot saaukstēšanās simptomus, cilvēki lieto dažādus ar ūdeni atšķaidāmus pulveru maisījumus pret saaukstēšanos un dzer tabletes, kas mazina ķermeņa temperatūru. Ja netiek uzņemts pietiekami daudz šķidruma, šāda ārstēšanās var kaitēt nieru veselībai,” stāsta nefroloģe Gunta Reitere un atgādina, ka slimības laikā ūdens jādzer īpaši daudz.
Ārste neiesaka apkarot saaukstēšanās simptomus ar ķīmiskajiem medikamentiem, jo tie nomāc simptomus, bet noslogo ķermeni, neļauj slimību izslimot un dara pāri nierēm. “Īpaši raksturīgi tas ir ikdienā aizņemtiem cilvēkiem, kuri lieto zāles, lai nomāktu slimības izpausmes, un steigā aizmirst iedzert pietiekami daudz ūdens. Šķidrums organismam palīdz attīrīties.” Līdz ar medikamentu trieciendevu saaukstēšanās gadījumā arī pret galvas un muguras sāpēm cilvēki bieži cīnās tikai ar zālēm, nemeklējot slimības cēloņus, novērojusi daktere.

Lielai slodzei attīrīšanas orgānus pakļauj arī pārmērīgi lietots alkohols, kā arī liels sāls un cukura daudzums pārtikā. Sāls ķermenī aiztur šķidrumu un paaugstina asinsspiedienu. “Cilvēki ar nekontrolētu asinsspiedienu ir viena no grupām, kam bieži vērojamas nieru problēmas. Tas ir tāpēc, ka nierēs ir mazi asinsvadi, kam augsta asinsspiediena gadījumā ir ļoti liela slodze,” iemeslu skaidro G. Reitere.
Diabēta pacienti veido otru cilvēku grupu, kuriem lielai daļai ir bojātas nieres. Diabēts bojā mazos asinsvadus. Līdz ar to problēmas var rasties ne tikai nierēs, bet arī, piemēram, acīs, kur ir daudz sīku asinsvadu. Lai apkarotu nieru problēmas, bieži ir jāsāk tieši ar vēršanos pie sākotnējā slimības ierosinātāja, piemēram, diabēta ārstēšanas, lai uzlabotos arī nieru veselība, skaidro nefroloģe. Tādi veselīga uztura principi kā dienas laikā uzņemt daudz šķidruma, samazināt sāls un cukura daudzumu nāk par labu ne tikai svaram un kopējai pašsajūtai, bet arī organisma, īpaši nieru, veselībai.
No mums neatkarīgs apstāklis – aukstais ziemas sals – arī ir riska faktors un nieru problēmu veicinātājs, ja pret to pienācīgi nenodrošinās ar siltām drēbēm. “Aukstais laiks un nepiemērota apģērba izvēle var palīdzēt attīstīties kādai nieru problēmai, to saasināt. Salā apsaldējot nieres vai, piemēram, kājas, var rasties problēmas, bet visiem tas nav noteicošais,” stāsta G. Reitere. Speciālistes teikto papildina daktere L. Mičule: “Ja cilvēks aukstā laikā valkā nepiemērotu apģērbu un apavus, var tikt novājināta organisma imūnsistēma, kas rada labvēlīgus apstākļus urīnceļu infekcijas attīstībai. Tas var izraisīt apakšējo urīnceļu infekcijas, bet smagākos gadījumos var pat izveidoties nieru bļodiņas iekaisums jeb pielonefrīts.”
Speciāliste noraida apgalvojumu, ka salā nenosegtā muguras lejasdaļā, lai pasargātu nieres no aukstuma, ķermenis ap tām veido lielāku tauku slāni. “Staigājot ar nenosegtu muguru, tauku slānīti iegūt nevar, bet urīnceļu infekcijas gan.”

Nieres noteikti jāpārbauda diabēta slimniekiem, cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu, vecāka gadagājuma ļaudīm un tiem, kuriem mēdz būt dažādas infekciju slimības, uzskaita nefroloģe un atgādina, ka par šo orgānu veselību katram būtu reizi gadā jāpainteresējas, nododot asins un urīna analīzes. “Bieži dzirdam, ka cilvēki vēlas pārbaudīt holesterīna līmeni asinīs, bet tikpat svarīgi ir noteikt kreatinīna līmeni asinīs, jo tas uzrāda to, kā strādā nieres. Citreiz uz konsultāciju nāk cilvēki, kuri pēkšņi atklājuši, ka kreatinīna līmenis viņu asinīs ir ļoti augsts. Veicot papildu analīzes, noskaidrojas, ka šādi pacienti vairākus gadus nav pārbaudījušies,” pieredzē dalās speciāliste.
“Daudzi cilvēki savu darbu vērtē pārāk augstu un neatlicina laiku sev, savai veselībai. Manuprāt, nodot divas analīzes vienu reizi gadā nav pārāk daudz prasīts.” Nieru ārste atgādina, ka sāpes izjūt tikai iekaisumu gadījumos, citas nieru slimības, kas izraisa bojājumus, var nemaz nemanīt. Tāpēc svarīgi atcerēties: ja nejūt sāpes, tas vēl nenozīmē, ka viss ir kārtībā, brīdina G. Reitere. Viņa uzsver, ka arī ikdienā nepieciešams kārtīgi atpūsties – nevis pie televizora, bet doties pastaigās. Fiziskās aktivitātes nierēm un organismam kopumā nāk par labu. 


    uzziņai

Katra niere sver aptuveni 140 gramus.
Nierēs nepārtraukti notiek urīna veidošanās – apmēram 1 līdz 1,5 litri diennaktī. Tās filtrē arī aptuveni 1,2 litrus asins minūtē, kas ir aptuveni 1700 litru diennaktī.
AVOTS – www.la.lv

PADOMI NIERU VESELĪBAI

◆ Ierobežot sāls patēriņu
◆ Nepieļaut slāpes
◆ Nesmēķēt
◆ Izvairīties no liekā svara
◆ Nelietot pretsāpju līdzekļus, ja tos nav nozīmējis ārsts
◆ Kontrolēt savu asinsspiedienu, cukura un holesterīna līmeni
◆ Nēsāt piemērotu apģērbu – īpaši tas attiecas uz jaunām sievietēm
◆ Nelietot uzturā produktus, kas satur nātrija glutamātu
◆ Slimības pazīmju gadījumos laikus lūgt ārsta palīdzību, nevis pašam piemeklēt medikamentus
KONSULTĒJA NEFROLOĢE
LINDA MIČULE

Kategorijas