Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pērļu rotās atmirdz radītprieks

Mārīte Dzene

2015. gada 23. janvāris 00:00

20

Anda Jansone: “Katram cilvēkam, neatkarīgi no viņa saslimšanas, var būt fantastiski hobiji un sasniegumi.”

Mākslas galerijā “Putti” Rīgā ir aplūkojamas rotas, kuras no dažāda veida pērlītēm gatavojusi 16 gadus vecā jaunalūksniete Ērika Skrina. Pagājušajā trešdienā galerijā bija Ērikas rotu kolekcijas izstāde ”Pērļu mirdzums”, kuras apmeklētāji varēja iegādāties rotas, atbalstot jaunietes aizraušanos, kā arī ziedot viņas rehabilitācijai.

Īsteno ilgi lolotu sapni
“Ideja veidot šādu izstādi mums ar Ērikas mammu bija jau divus gadus. Taču to īstenot varējām, kad satikās īstie cilvēki īstajā vietā un laikā. Pērn rudenī tikāmies ar mākslas galerijas vadītāju Agitu Putāni un vienojāmies par šo izstādi. Pats galvenais šajā iecerē ir radīt Ērikai svētkus, parādot viņas darbus galvaspilsētā. Turklāt tā varam apliecināt, ka katram cilvēkam, neatkarīgi no viņa saslimšanas, var būt fantastiski hobiji un sasniegumi. Man šķiet, ka mēs daudz ko varam no Ērikas mācīties,” uzskata Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības valdes priekšsēdētāja Anda Jansone.
Galerijas “Putti” īpašniece Agita Putāne atzīst, ka bijusi ļoti izbrīnīta, kad daktere A.Jansone viņai parādīja Ērikas darinātās rotas. “Smalkās pērlīšu detaļas, košie un dzīvespriecīgie krāsu savienojumi, rūpīgi savirknēti cits aiz cita, ieved mūs krāsainā ziedu pļavā un koraļļu rifos, nokļūstam Kleopatras valstībā, satiekam čūskas un simtkājus. Var redzēt un sajust, ka Ērika ar vislielāko prieku dalās savos sapņos, domās un spēkā. Rotas ne tikai atspoguļo pasauli, bet arī maina mūs,” vērtē A.Putāne. Kad viņa jautāja Ērikai, ko vēlas redzēt izstādes ielūgumā, atbilde bija – taureņus. Tāpēc galerijas īpašniecei radās asociācijas ar kaut kur lasītu citātu: “Taurenis nolaižas uz zieda, neredzot tā skaistumu, taurenim aizlidojot, pats zieds sajūtas daudz skaistāks.”
Lai iepriecinātu Ēriku, uz izstādi tika uzaicināts viņas iemīļotais dziedātājs Lauris Reiniks. Taču saslimšana ar augstu temperatūru liedza jaunietei pašai doties uz Rīgu, tāpēc viņa pasākuma norisei sekoja caur datorprogrammu “Skype”. Klātienē šajos svētkos bija Ērikas ģimene – mamma Maiga un brālis Dainis. Šīs dienas norisi fotogrāfijās iemūžināja fotogrāfi Daiga Retiķe un Zigmunds Kazanovskis.

Daļa rotu - ekspozīcijā
Izstādē bija aplūkojamas no pērlītēm darinātas rokassprādzes, auskari, rotu komplekti, krelles. Pērlīšu krāšņums, formu daudzveidība, tekstūra Ērikai ir radošas iedvesmas un iepriecinājuma avots, jo meitene savas dienas vada, sadzīvojot ar progresējošas muskuļu atrofijas radītajiem ierobežojumiem. Pilna rotu kolekcija galerijā bija skatāma tikai vienu dienu, bet tagad galerijas ekspozīcijas bērnu stūrītī ir aplūkojamas atsevišķas Ērikas darinātās rotas, kā arī viņas vizītkarte ar fotogrāfiju.
“Ērikas pašas iniciatīva bija rotas pārdot pret ziedojumiem. Turklāt tā iegūtā naudiņa noderētu jaunietes rehabilitācijas kursam Līgatnē. Tā kā Ērika visu laiku atrodas guļus stāvoklī, viņai vismaz divas reizes gadā vajadzētu iziet rehabilitācijas kursu,” atzīst A.Jansone. 
Izstādes iekārtošanā piedalījās māksliniece Elita Patmalniece. Tajā bija apkopoti interesantākie Ērikas kolekcijas darbi, kas tapuši trīs gadu ilgā periodā. Tik ilgs laiks pagājis, kopš “Alūksnes Ziņas” rakstīja par Ērikas darinātajām rotām labdarības tirdziņam, kur tās pārdeva par ziedojumiem. Tos izlietoja, lai turpinātu labiekārtot dzīvnieku māju “Astēm un Ūsām”. Meitene par iespēju palīdzēt dzīvniekiem bija ļoti saviļņota. “Es ļoti mīlu dzīvniekus! Vienmēr esmu sapņojusi dzīvot lauku mājā, kur būtu kaķis, suns, aitas un citi mājdzīvnieki. Bet dzīvojam mazā dzīvoklītī, kur nav vietas dzīvniekiem, tāpēc ir tikai kaķis,” atzīst meitene.

Gaida rehabilitācijas kursu
Ar pērļošanu Ērika sāka aizrauties, kad viņai uzdāvināja pērlītes, diegus, adatas un ierādīja, kā tas darāms. Viņa vienkārši dara to, kas patīk – no sīkām pērlītēm izveido rotas, kas iepriecina viņu pašu un patīk arī citiem. Liela daļa viņas darināto rotu ir pārdotas. Ja nepieciešams, jauniete tās veido pēc individuāla pasūtījuma un ir gandarīta, ka ar savām rokām spēj izveidot kaut ko tādu, kas rada prieku.
Pērļošanā par meitenes domubiedru un palīgu ir kļuvis viņas jaunākais brālis Dainis. Bieži Ērika izdomā, kā rotai jāizskatās un kā pērlītes jākārto, bet Dainis veic praktisko darbu, turklāt citreiz tieši viņš ir ideju autors. Par spīti kustību ierobežojumiem, meitene ir ļoti sabiedriska, labprāt dodas izbraukumos, ekskursijās un ar nepacietību gaida kārtējo rehabilitācijas iestāžu apmeklējumu.
Starp izstādes apmeklētājiem bija daudzas plaši pazīstamas personas. Ar pašas izvēlētām pērlītēm, krāšņu ziedu pušķi un sirsnīgiem vārdiem Ēriku sveica Valsts prezidenta kundze Dace Seisuma, kura aizkustināta atcerējās – mamma viņai bieži teikusi, ka darbs dziedē no visām slimībām. To ar savu izstādi viņai atgādinājusi Ērika un meitenes brālis Dainis. Par Ērikas darbiem priecājās eksprezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu, māksliniece Ieva Bondare, uzņēmēja Mārīte Ģederte un citi. Jauku pārsteigumu abiem jauniešiem bija sarūpējis rotu darināšanas materiālu veikals “Pērļotava”, dāvinot grozu ar dažādiem materiāliem jaunu rotu darināšanai. Savukārt uzņēmuma “Coca-Cola” pārstāvji Skrinu ģimenei nodeva sveicienus no meitenes un viņas brāļa elkiem Samantas Tīnas un Rīgas “Dinamo” hokeja komandas, kas bija sagatavojusi īpašu dāvanu – CD disku ar dziesmu ierakstiem un spēlētāju parakstītu hokeja kreklu.
“Ērikas ģimeni un Bērnu Paliatīvās aprūpes biedrības pārstāvjus patiesi iepriecināja gan lielā sabiedrības interese par izstādi, gan ziedojumu apjoms, jo vienas dienas laikā, pārdodot pērlīšu rotas, tika saziedoti 2000 eiro. Tas būs pietiekami, lai Ērika un Dainis varētu gan iziet rehabilitācijas kursu, gan iegādāties materiālus jaunu darbu veidošanai,” rezumē A.Jansone.

Kategorijas