Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iespaidu daudz, vai noderēs?

Līga Vīksna

2015. gada 30. janvāris 00:00

1250

Sola līdzīgus braucienus rīkot arī citu nozaru uzņēmējiem un lauksaimniekiem

Alūksnes novada pašvaldības un uzņēmēju delegācija pēc atgriešanās no starptautiskās  izstādes “BAU 2015” Minhenē (Vācija) atzīst, ka iespaidu daudz, bet redzētos jauninājumus novadā ieviesīs ne ātrāk kā pēc gada.

Norādes un atstarojošas žalūzijas
Pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova aģentūrai “Spodra” jau nodevusi katalogus, kuros atspoguļoti risinājumi nogāžu stiprināšanai, atpūtas vietu labiekārtošanai, izmantojot apstādījumus, jo arī Alūksnē esot daudz nogāžu, kas jāstiprina. “Bija saistoši redzēt risinājumus lietām, kas ir aktuālas mūsu novadam. Piemēram, norāžu zīmju izmantošanā, jo tieši šobrīd strādājam pie norāžu zīmju koncepcijas visai novada teritorijai. Minhenē vērojām izgaismotas, atstarojošas, savdabīgi veidotas norādes. Arī jaunākās tehnoloģijas lietusūdens novadīšanai un savākšanai no ielām, ietvēm, zālājiem. Nākotnē projektējot ielu remontus, noteikti ko līdzīgu varam izmantot problemātiskākajās vietās,” saka J.Čugunova.
Ir izstrādāts tehniskais projekts Alūksnes administratīvās ēkas rekonstrukcijai, kur lielākās problēmas sagādāja risinājuma trūkums par to, kā pasargāt ēkas darbiniekus no lielā karstuma vasarā. Minhenē tam rasts risinājums. “Ir uzņēmums, kam pārstāvniecība ir arī Rīgā, kas piedāvā atstarojošas žalūzijas, tādējādi pasargājot telpas gan no pārmērīga karstuma, gan gaismas. Pieļauju, tas būs pirmais no redzētā, ko ieviesīsim,” saka J.Čugunova.

Izgaismoti objekti
Plānošanas un attīstības nodaļas projektu koordinatore Anda Lejasblusa uzsver, ka izstādē bija trīs galvenās tēmas: viedā pilsētplānošana, efektīva enerģijas un resursu izmantošana, būve un tās lietotāji. Viņa apmeklēja arī divas lekcijas par dienas gaismas izmantošanu projektu risinājumos un mūsdienu tendencēm fasāžu izgaismošanā. “Alūksnē ir izgaismota Jaunās pils fasāde, strūklakas, tiek strādāts pie Pilssalas tilta apgaismojuma atjaunošanas, būs arī citi plāni, tādēļ bija saistoši uzklausīt viedokļus. Izgaismošanā efektu var sasniegt gan ar dārgākiem, gan lētākiem risinājumiem. Izstādē netrūka alumīnija, stikla stendu, bet Latvijā tik pieejamā koka bija maz, jo tas ir dārgs materiāls,” secina A.Lejasblusa. Viņa norāda, ka ir vērtīgi apmeklēt šādas izstādes, kur vienviet sastopami profesionāļi. Savukārt sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka gādājusi par organizatoriskiem jautājumiem un bijusi kā gids, lai šie pakalpojumi nebūtu jāizmanto no malas.

Pieredze betonēšanā
Pašvaldībā atzina, ka uzņēmēji bija sajūsmināti par modernākajiem ražošanas darbgaldiem. “Alūksnes Ziņu” aptaujātie uzņēmēji savos iespaidos gan bija lakoniski. SIA “SGA Plus” īpašnieks Aivars Siliņš otrdien bija aizņemts darbos un norādīja, lai zvanām trešdien, bet arī trešdien viņam nebija vaļas paust savus iespaidus – solīja, ka atzvanīs, tā arī zvanu nesagaidījām. SIA “Pamati” valdes priekšsēdētājs Juris Ģērmanis pauda pateicību pašvaldībai par brauciena organizēšanu augstā līmenī un atzina, ka guvis vērtīgu pieredzi par betonēšanas tehnoloģiju dažādību, mūrēšanas materiālu tendencēm. “Uzņēmējiem tas bija vērtīgs brauciens, jo varējām dalīties arī savstarpējā pieredzē, kam ikdienas steigā savā novadā neatliek laika,” viņš saka. SIA “Valdis” projektu vadītājs Māris Šļivka secina - “BAU” īpašu padara tas, ka izstāde apvieno sevī visas tehnoloģijas, produktus un materiālus, kas tiek izmantoti plānošanas un būvniecības procesos. “Izstādē bija apskatāms plašs produktu spektrs - no ar namdara cirvi darinātām koka durvīm un mēbelēm līdz modernākajām robottehnikas iekārtām un nopietniem 3D printeriem. Šis nebija vienkārši izstādes apmeklējums, bet arī Alūksnes uzņēmēju un pašvaldības pārstāvju saliedēšanas pasākums. Kopā tika izrunātas Alūksnes attīstības iespējas, diskusijās radās daudzas konceptuālas idejas,” atklāj M.Šļivka.

Kategorijas