Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Otras pusītes meklējumi iepazīšanās portālā

Diāna Lozko

2015. gada 6. februāris 00:00

557

Mūsdienās daudzi cilvēki iepazīstas interneta vidē. Tie var būt gan sociālie tīkli, gan arī speciāli iepazīšanās portāli. Ar iepazīšanās portāliem saistās arī dažādi stereotipi, no kuriem daži ir pamatoti, citi ne. Cik droša ir iepazīšanās interneta vidē un kāpēc cilvēki izmanto šādu iepazīšanās veidu?

Jārēķinās arī ar seksuāla rakstura piedāvājumiem
Alūksniete Zane piereģistrējusies iepazīšanās portālā, kad sākusi studēt Rīgā. “Šķiet, otrajā kursā, draudzenes mudināta, izdomāju, ka jāpamēğina iepazīties internetā. Kopš tās reizes dažādos iepazīšanas portālos biju reğistrējusies palaikam uz kādu brīdi, parasti līdz brīdim, kad ar kādu izdevās nodibināt kontaktus, vai līdz brīdim, kad vienkārši tie portāli apnika. Kādu sešu gadu laikā tā biju iepazinusies ar vismaz 15 puišiem, ar kuriem arī aizgāju uz satikšanos. Protams, bija arī tādi, ar kuriem nemaz negrasījos satikties, jo noteicošā bija ne tikai sarakste, bet arī pieejamās fotogrāfijas. Šādi iepazīstoties, bieži vien tieši cilvēka izskats ir noteicošais gan vīriešiem, gan sievietēm. Protams, man svarīga bija arī sarakste. Bija ļoti daudz gadījumu, kad saraksti ar kādu neuzsāku, jo jau pirmā vēstule bija pilna ar drukas kļūdām,” viņa stāsta.
Zane atzīst, ka, reğistrējoties iepazīšanās portālos, ir jārēķinās arī ar seksuāla rakstura piedāvājumiem. Viņa iesaka tikties publiskā vietā, lai sevi pasargātu. “Parasti šīs tikšanās notika publiskās vietās, kur parasti ir daudz cilvēku, jo tas to pasākumu padara drošāku. Par ekscesiem runājot, ir bijis visādi. Vienreiz puisis uzaicināja mani iedzert tēju un paziņoja, ka te nu gan tēja ir dārga (tā maksāja 40 santīmus) un citā kafejnīcā esot lētāka (35 santīmi). Lieki piebilst, ka par tēju es maksāju pati. Bija reize, kad gribējās arī mukt projām. Lai tiktu prom no nepatīkama randiņa, vienmēr biju sagatavojusies un sarunājusi draudzeni, kura piezvanīja pēc kāda laika, kad biju randiņā. Ja bija galīgi garām, tad paziņoju, ka man jādodas pie draudzenes, jo viņa sastrīdējusies ar savu puisi. Vienmēr nostrādāja,” atzīst Zane.
Iepazīšanās portālos reģistrējas dažādi cilvēki, un iemesli var būt dažādi. Ir tādi, kurus nesen piemeklējusi šķiršanās un kuri meklē mierinājumu, ir arī cilvēki ar nopietniem iepazīšanās nolūkiem un tādi, kas meklē izklaides biedru vienam vakaram. “Bija arī pa kādam vecāka gadagājuma vīrietim, kurš varētu būt mans tēvs vai pat vectēvs, kas izmisīgi centās iepazīties ar krietni jaunākām dāmām,” pauž Zane.

Iepazīšanās internetā nav nekas nosodāms
Zanes stāsts gan ar to nebeidzas, un viņa ir viena no tām, kuras iepazīšanās mēģinājumi interneta vidē vainagojās ar liktenīgu iepazīšanos. “Kad likās, ka gan jau tāpat ne ar vienu normālu neiepazīšos, kārtējo reizi piereğistrējos portālā “www.otrapuse.lv”, lai nosistu laiku. Šī reize izrādījās liktenīga, un pavisam nejauši satiku savu mīļoto cilvēku. Viss sākās ar pavisam vienkāršu vēstuli no viņa ar tekstu “Sveika!”. Nekas īpašs, bet vēlme atbildēt bija, un tā nu jau vairāk nekā divus gadus esam diendienā kopā. Personīgi pazīstu arī vairākus pārus, kas iepazinušies internetā un ir kopā vai jau pat apprecējušies,” viņa stāsta.
Zane uzskata, ka iepazīšanās internetā nav nekas nosodāms un ir viens no labākajiem veidiem, kā iepazīties cilvēkiem, kas neapgrozās brīvu pretējā dzimuma pārstāvju sabiedrībā ikdienā. “Ir jāapbruņojas gan ar pacietību, gan labu un veselīgu humora izjūtu, jo nekādā gadījumā nedrīkst sevi noniecināt gadījumā, ja gadās negatīva pieredze, šādi iepazīstoties. Ir jāievēro arī zināma piesardzība, neatklājot visu par sevi internetā pilnīgi svešam cilvēkam. Noteikti nav vēlams attiecības un saraksti interneta vidē uzturēt pārāk ilgi, jo tad var izveidoties nepareizs un idealizēts priekšstats par otru cilvēku. Atrodot kopīgu valodu internetā, noteikti jācenšas pēc iespējas ātrāk norunāt tikšanos, jo satikšanās dzīvē ir daudz vērtīgāka nekā ilgstoša sarakste. Tad jau dzīve visu iegroza tā, kā tam jābūt,” uzskata Zane.

Nevajag uzķerties uz
emocionāliem stāstiem
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Virse informē, ka pirms pāris gadiem Valsts policijā vērsās sieviete no kādas Latvijas pilsētas, kura bija kļuvusi par šantāžas upuri - savam virtuālajam kavalierim internetā viņa bija nosūtījusi intīmas fotogrāfijas, ar kurām vēlāk tika šantažēta. Vēstuļu draugs draudēja tās publicēt sociālajos tīklos, ja netiks samaksāta prasītā summa.
S.Virse uzsver, ka ir bijuši arī gadījumi, kad sieviete uzaicina pie sevis internetā tikko iepazītu vīrieti un sekas bijušas visai bēdīgas. “Ir bijis gadījums, kad sieviete izvarota, un ir bijis gadījums, kad apzagta. Šie gan ir piemēri, kas notikuši galvaspilsētā, bet vietai diemžēl nav nekādas nozīmes, jo tas var notikt jebkur. Tāpat ir bijuši gadījumi, kad sieviete sarakstās ar vīrieti, kurš it kā atrodas ASV, ir karavīrs, un pēc ilgstošas sarakstes, kad iegūta sievietes uzticība, ir sekojis lūgums aizdot, iedot naudu, lai vīrietis varētu atbraukt uz Latviju pie viņas. Sieviete naudu pārskaitījusi un pazaudējusi gan naudu, gan vēstuļu draugu,” stāsta S.Virse.
Iepazīšanās internetā nav nekas slikts, taču ir jaievēro daži drošības noteikumi. Nesniedziet par sevi detalizētu informāciju (nenorādiet dzīvesvietas adresi, nedodiet savu tālruņa numuru, jo jūs nezināt, kā šī informācija var tikt izmantota), nekādā gadījumā nevajag uzķerties uz ļoti emocionāliem stāstiem par kādām finansiālām grūtībām un atsaukties uz lūgumu tajās palīdzēt, ja nepazīstat personu, un pat tad, ja arī pazīstat cilvēku, nesūtiet intīma rakstura fotogrāfijas, videofailus, ja vien jums nav vēlmes, lai tās tiktu publicētas un būtu pieejamas interneta vidē. Ārkārtīgi uzmanīgiem ir jābūt ar potenciālajiem līgavaiņiem un līgavām, kuru atrašanās vieta ir cita valsts un cits kontinents.

Ieteicams likt lietā dabas doto intuīciju
S.Virse uzsver, ja norunāta tikšanās ar sarakstes biedru, tad to vislabāk darīt sabiedriskā vietā, kur apkārt ir daudz cilvēku. “Neaiciniet pie sevis mājās nepazīstamu, svešu cilvēku, par kura nolūkiem nevarat būt pārliecināta. Tāpat nekad nevajag doties uz svešu pilsētu, jums nezināmu vietu, neparūpējoties par to, kā tiksiet atpakaļ vai kur paliksiet, ja nu jauniegūtais kavalieris tomēr nepatīk. Sievietēm ieteicams likt lietā dabas doto intuīciju, kas nereti skaidri pasaka priekšā, ko nevajag darīt,” viņa saka.
S.Virse informē, ka tas pats attiecas arī uz vīriešiem, kurus bieži vien iepazīšanās portālos savaldzina skaistu sieviešu fotogrāfijas un viņu gatavība pildīt pašas slēptākās vīrieša vēlmes, ja vien vīrietis atsūtīs kādu savu intīmu fotogrāfiju vai video. Iznākums var būt visai bēdīgs. “Var izrādīties, ka aiz skaistās sievietes profila slēpjas bārdains krāpnieks, kurš pēc tam apmaiņā pret foto vai video nepublicēšanu internetā prasa samaksāt naudu. Sliktākais šādos gadījumos, ka arī samaksājot jūs nevarat būt drošs, ka šīs fotogrāfijas vai videofaili tiks iznīcināti, un nav nekādas garantijas, ka šī persona neparādīsies arī pēc gada un nepaprasīt naudu atkārtoti,” uzsver S.Virse. Šādu likumpārkāpumu pamatā parasti ir izteikti liela vēlme atrast savu princi vai princesi un ķeršanās pie katra salmiņa. “Tas nenozīmē, ka nevajag sapņot un iztēloties savu princi vai princesi, bet nekad nedrīkst zaudēt modrību, kuru potenciālais krāpnieks cenšas “iemidzināt”, piedāvājot kaut ko reizēm pat skaistāku nekā paši slēptākie sapņi. Esiet modri! Ja esat kļuvis par krāpnieka vai kāda cita likumpārkāpēja upuri, tad noteikti vērsieties policijā!”  uzsver S.Virse.

Paplašinājuši redzesloku
Alūksniete, kura vēlējās būt anonīma, stāsta, ka pirms daudziem gadiem viņa reģistrējusies iepazīšanās čatā “118”. Viņai ir bijusi vēlme vienkārši pamēģināt šādā veidā īsināt laiku. “Interneta vidē ir tādi paši cilvēki kā reālajā pasaulē. Tie ir ļoti dažādi. Es iepazinos ar kādu puisi, ar kuru pēc gada apprecējāmies. Kopā bijām piecus gadus, bet tad attiecības izjuka, jo bijām vēl jauni un mums nebija nekādas attiecību pieredzes,” stāsta alūksniete. Viņa uzsver, ka iepazīšanās portālos var iepazīties ne tikai tāpēc, lai veidotu romantiskas atiecības. “Es esmu tādā veidā iepazinusies ar dažādiem cilvēkiem, kuri ir paplašinājuši manu redzesloku. Katram no viņiem ir savs stāsts,” pauž sieviete.
Diemžēl ne visi iepazīšanās gadījumi internetā ir pozitīvi. Tā, piemēram, kāda sieviete, kura arī vēlējās būt anonīma, stāsta, ka viņa 2009.gadā piereģistrējusies portālā “www.oho.lv”, lai celtu pašapziņu. “Tajā laikā gribēju dzirdēt arī citu cilvēku viedokli par mani. Toreiz ne ar vienu nesatikos, bet sarakstījos gan. Vēlāk manu sludinājumu “www.zip.lv” ar manu piekrišanu ielika draudzene. Bija vairāki, kas jau pirmajās sarunās daudz runāja par seksu. Vairums atkrita pareizrakstības dēļ. Inteliģents cilvēks raksta pareizi un saliek komatus. Savu puisi pamanīju tieši tekstu dēļ, viņš atšķīrās no pelēkās masas, taču, pirms es iepazinos ar jauku cilvēku, gadījās arī ļoti nelāgi gadījumi,” stāsta sieviete. Viņa portālā pieļāvusi kļūdu, ievietojot interesentiem pieejamu savu telefona numuru. “Kāds vīrietis man vienā vakarā piezvanīja 52 reizes! Viņš kaut ko sadomājās un terorizēja mani. Nācās nomainīt numuru. Bija arī gadījums, kad kādam puisim uzrakstīju, ka neesmu viņā ieinteresēta, bet pēc kāda laika man piezvanīja kāda sieviete un teica, ka ir šī puiša draudzene un viņiem ir divi bērni. Viņa izstāstīja, ka šis vīrietis ir bijušais cietumnieks un nu meklē citu sievieti, pie kuras dzīvot. Tas bija ļoti nepatīkams incidents,” stāsta sieviete. ◆

Atrast sev līdzīgos

Pasaulē ir izplatīta prakse veidot specifisku nozaru iepazīšanās portālus, kā, piemēram, iepazīšanās platformas veģetāriešiem, dabas draugiem, attiecīgo uzskatu pārstāvjiem un tā tālāk. Pastāv arī specifiski iepazīšanās portāli, kuros cilvēki var meklēt sev līdzīgi domājošos.
Piemēram, Latvijā pastāv specifisks iepazīšanās portāls katoļiem “www.katsat.lv”, kas darbojas kopš pērnā gada Svētā Valentīna dienas.
“Pārliecināti katoļi nav atrodami visur. Internets ir daļa mūsu dzīves un kļuvis par svarīgu ceļu partnera meklēšanā - ne kā pēdējā izeja, bet gan kā labs papildinājums. Dieva ceļi ir daudzveidīgi,” teikts iepazīšanās portāla informācijā, kā arī uzsvērts, ka “Dievs darbojas visur un lieto arī internetu”. Reģistrēties portālā šobrīd var par brīvu. Noteikumi paredz, ka šis ir portāls neprecētiem katoļiem, kuri vēlas laulāties baznīcā. Šīs interneta vietnes dalībnieku personīgie dati tiek turēti slepenībā, un tos publicē profilu veidlapā, kā arī pašu ievietotajos sludinājumos šajā portālā tikai pašu dalībnieku sniegtajā apjomā. “www.katSat.lv” ir Vācijā jau deviņus gadus veiksmīgā katoļu iepazīšanās portāla “www.kathTreff.org” latviskā versija.

                                       Avots: www.katedrale.lv

Kategorijas