Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar lielāku algu strādās labāk?

Līga Vīksna

2015. gada 6. februāris 00:00

2706

Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks un tautsaimniecības komitejas vadītājs Dzintars Adlers novada deputātus rosina uz diskusiju par to, ka jāizveido motivēta atalgojuma sistēma, palielinot darba algas, lai pašvaldība straujāk īstenotu savus stratēģiskos plānus un attīstītu novadu.


Par motivētas atalgojuma sistēmas izveidošanu papildu finansējuma piesaistei viņš uz diskusiju aicināja jau janvāra tautsaimniecības komitejas sēdes informatīvajā daļā.

Motivēt ar naudu, lai
neatpaliek
“Aizvadītajā plānošanas periodā Madona ir piesaistījusi 35 miljonus no Eiropas fondiem, bet Alūksne – tikai 5 miljonus. Instrumenti, ar ko varam piesaistīt pēc iespējas vairāk Eiropas naudas, ir mūsu zināšanas un motivācija. Uzskatu, ka  novada domē ir jāmaina esošā sistēma, lai nevis mēs būtu atpalicēji, bet citi,” saka Dz.Adlers. Viņa priekšlikums ir veikt izmaiņas darba samaksas nolikumā, jo neesot nekā labāka kā motivēt darbinieku ar naudu. “Mēs varētu atalgot savus iestādes vadītājus, projektu vadītājus par papildus piesaistīto finansējumu projektu konkursos. Es šobrīd nerunāju par to, cik mūsu speciālisti ir zinoši – man šobrīd nav, kur ņemt zinošākus speciālistus. Esmu runājis ar divu iestāžu vadītājiem, kuri atzinuši, ka viņiem nav motivācijas, bet tie ir vadītāji, kuri piesaistījuši Eiropas naudu. Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas gan Alūksnes rajona padomes, gan Alūksnes pilsētas domes laikā ir piesaistīts ļoti maz finansējuma – ja mēs neko nedarīsim, mūs pievienos Madonai vai Gulbenei,” saka Dz.Adlers. Viņš atgādina, ka ir sācies jaunais Eiropas Savienības fondu plānošanas periods, tādēļ kavēties nedrīkst. “Šobrīd nauda jau tiek dalīta “virtuvē”, pēc tam – projektu konkursos, kuros mums masveidīgi jāpiedalās,” ir pārliecināts Dz.Adlers. Jāuzsver, ka šobrīd novada Plānošanas un attīstības nodaļā strādā trīs projektu vadītājas – Ivita Gusta, Ieva Bērza un Sanita Adlere, bet kā projektu koordinatore Anda Lejasblusa.

Vispirms – analīzi par
paveikto
Deputāte Viola Kaparšmite norāda, ka šāda rīcība nav sasteidzama, bet rūpīgi jāpārdomā. “Varbūt vispirms tomēr jāizzina, kādēļ līdz šim Alūksnes novadam piesaistīts tik maz Eiropas naudas – zems atalgojums, neieinteresētība, slikti speciālisti vai cits? Ir dīvaini tikai uzreiz piemaksāt, neveicot analīzi par iepriekšējo darbību. Ne vienmēr motivācija ir nauda,” uzskata V.Kaparšmite.
Deputāte Jana Zilkalne uzsver – tik maz līdzekļu piesaistīts, jo Alūksnes novada domē netiek veikta pārdomāta plānveida personālpolitika. Pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova gan iebilst norādot, ka vismaz 90 procenti no Alūksnes novada pašvaldībā strādājošajiem darbiniekiem esot ļoti augsta līmeņa profesionāļi. “Man ļoti žēl, ka jūs līdz šim to vēl neesat saskatījuši. Atlikušie 10 procenti nemitīgi tiek vērtēti, un katrs neizdarītais darbs tiek pārrunāts. Cits jautājums ir par to, cik katram ir liela pašapziņa,” saka J.Čugunova. Viņa arī vērš uzmanību uz to, ka viens speciālists gada laikā nespēs īstenot vairākus projektus, ja katrs no tiem paredz apgūt 4-5 miljonus, jo tas ir liels darba apjoms. Deputāts Laimonis Sīpols uzskata, ka Alūksnes novads piesaistīja tik Eiropas līdzekļu, cik varēja izdarīt ar esošajiem resursiem. “Nevar katram piemaksāt par katru atbalstīto projekts, turklāt projektu ir arī jāīsteno. Un ko tad, ja īstenošanas gaitā rodas papildu izmaksas, kas jāsedz domei? Turklāt kļūdīties var katrs no mums,” saka L.Sīpols. Dz.Adlera nostājai atbalstu pauž deputāts Andis Zariņš norādot, ka diskutēt par to vajagot ātri, nevis atkal ilgi kaut ko izvērtēt. “Vajag cilvēkiem iedot ieinteresētību, iespēju strādāt, un lai viņi paši domā – kāpēc mums jādomā!?” saka A.Zariņš. Diskusijas par to novada domē vēl turpināsies, tostarp šāgada budžeta kontekstā, kas pašvaldībā vēl nav apstiprināts. ◆

Kategorijas