Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunannas simbols – ūdensroze

Līga Vīksna

2015. gada 6. februāris 00:00

11

Jaunannas pagastam vairākus mēnešus ir savs simbols – ūdensroze, kas pamazām kļūst par šā pagasta, ko caurvij Pededzes upe ar ūdensrozēm krastos, atpazīstamības zīmi.

Pirmo reizi svečturi – ūdensrozes tika pasniegti valsts svētku pasākumā pērn novembrī, suminot pagasta darbīgākos ļaudis, uzņēmējus un pēdējā gada laikā dzimušos mazuļus un viņu vecākus. Tradīcija godināt šādā pasākumā jaundzimušos ir kopš 2013.gada.
“Pirms kāda laika bukletu vajadzībām pagastiem bija jāizdomā kaut kas sev raksturīgs. Pagastā ilgi domājām, kas tas varētu būt, līdz tautas nama vadītājai Ivetai Baltajai-Vanagai kopā ar domubiedriem radās ideja par ūdensrozēm. Pārējie to attīstīja, un tā radās simbols un stāsts. Caur Jaunannu tek Pededze, kuras krastos un dambja krastos aug baltās ūdensrozes. Vasarās, kad brauc pāri tiltam uz Lēģerniekiem, var redzēt, ka visa mala balta zied – skaisti!” saka Jaunannas, Annas un Kalncempju pagastu pārvalžu vadītāja Vēsma Čugunova.
Svečturus no māla izgatavoja Alūksnes novada keramiķis, Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskolas pedagogs Uģis Puzulis. Pirmajā reizē pagasta pārvalde lūgusi izgatavot 20 svečturus, tam atvēlot nedaudz vairāk kā 100 eiro. V.Čugunova norāda, ka pasūtījums tiks atkārtots, jo atlikuši vairs tikai pieci svečturi.
“Ūdensrozi kā simbolisku dāvanu pasniedzam ne tikai svečtura veidā, bet arī, piemēram, izgatavojot šos ziedus no papīra. Uzskatu, ka tā ir jauka un skaista piederības zīme – tādu vajag. Šāda prezentācijas dāvana noder, kad braucam pie kāda viesos vai paši uzņemam viesus – tad parasti ir jālauza galva, ko pasniegt līdz ar vārdiem: “Tas no Jaunannas!”,” atzīst V.Čugunova. ◆

Kategorijas