Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mālupē – daudz čaklu rokdarbnieču

Līga Vīksna

2015. gada 6. februāris 00:00

24



Mālupes pagasta saieta namā jau vairākus mēnešus aktīvi rosās jaunizveidotā rokdarbu pulciņa dalībnieces. Tajā apvienojušās trīs paaudžu mālupietes, kuras visas vieno vēlme apgūt  dažādas rokdarbu tehnikas, bet jo īpaši aušanu, tādējādi godā ceļot šo seno amata prasmi un atjaunojot aušanas tradīcijas Mālupes pagastā.
“Rokdarbu pulciņš saieta namā mums ir sesto mēnesi. Tajā aktīvi darbojas gan seniores, darbspējas vecuma sievietes, gan arī skolnieces. Jauno paaudzi ievirzām rokdarbos, bet pašas apgūstam to, ko vēl nemākam – viena otrai nododam savas zināšanas,” stāsta Mālupes pagasta saieta nama vadītāja Iveta Zvejniece. Pulciņa darbību koordinē I.Zvejniece, aktīvi līdzdarbojas Mālupes pagasta pensionāru kopas vadītāja Margrieta Bizjukova un Mālupes rokdarbniece, skolotāja Elita Janika. “Rudenī sākām ar to, ka Margrieta mācīja mums tapot – viņa šīs prasmes savulaik apguva pie Liepnas pagasta rokdarbniecēm. Mums ir izveidoti speciālie grābekļi tapošanai. Īpaši daudz rokdarbu tapošanas tehnikā radījām Ziemassvētku laikā, lai būtu dāvanas sev mīļajiem. Galvenokārt tapa šalles. Drīzumā gribam arī iemācīties aust lielus plecu lakatus koka rāmī,” saka I.Zvejniece.

Mācās aust
Viens no rokdarbnieču pulciņa mērķiem ir atjaunot aušanas tradīcijas Mālupes pagastā. Alūksnes un Apes novada fonda 13.projektu konkursā “Atbalsts iedzīvotāju iniciatīvām” mālupietes kā interešu grupa iesniedza savu projektu “Aušanas tradīciju un prasmju atjaunošana Mālupes pagastā”, kas guva atbalstu 150 eiro apmērā. “Mans sapnis ir iemācīties aust pašai un iemācīt to citiem. Prieks, ka izdevās no Alūksnes un Apes novada fonda piesaistīt finansējumu ieceres īstenošanai. Šobrīd man nav izdevies Mālupes pagastā apzināt kādu audēju – savulaik daudzas sievas to ir darījušas, bet viņu vairs nav šai saulē. Ļoti vēlos atjaunot Mālupē aušanas tradīcijas – savulaik auda mana vecmamma, krustmāte, bet tolaik biju vēl pirmsskolas vecuma bērns, lai pilnvērtīgi apgūtu šīs prasmes,” saka I.Zvejniece.
Vispirms mālupietes sāks mācīties aust jostas uz stellēm. Lai apgūtu šīs prasmes, uzrunājušas rokdarbnieci un Alūksnes Tautas Lietišķās mākslas studijas “Kalme” dalībnieci Mudīti Pētersoni no Malienas. Viņa ir specializējusies jostu aušanā un piekritusi šīs prasmes ierādīt arī mālupietēm, pirmās nodarbības jau bijušas. “Pašas esam pārskatījušas savas pūra lādes un atradušas austas tautiskās jostas, no kā pārņēmām rakstu zīmes, ko tagad gribam ieaust savās jostās. Mālupei nav savas etnogrāfiskās jostas, kā tas, piemēram, ir Alūksnei, Malienai. No kādreizējā Mālupes deju kolektīva mums ir sena tautiskā josta, ko pieņemam kā Mālupes jostu. M.Pētersone atzina, ka tādus rakstus, kā šajā jostā, nav citiem raksturīgās jostās redzējusi,” stāsta I.Zvejniece.

Taps Mālupes grāmatzīmes
Šobrīd mālupiešu rīcībā ir mazas stelles, ko var novietot uz galda un uz kurām var aust jostas, prievītes. Arī par novada fondā atbalstītā projekta līdzekļiem iegādāsies mazās stelles un izejmateriālus. I.Zvejniece atzīst – ja kādam cilvēkam ir saglabājušās stelles, ko savām vajadzībām vairs neizmanto, Mālupes saieta nams būs ļoti priecīgs tās saņemt kā dāvinājumu, jo lielo steļļu saieta nama rīcībā šobrīd nav, bet ir iecere nākamā projekta rakstīšanai, lai piesaistītu tam finansējumu.
“Vēlamies iemācīties aust jostas, lai pēc tam varētu braukt uz Alūksni un ieaust arī savu vēlējumu rakstu etnogrāfiskajā Alūks­nes jubilejas jostā, kas top par godu 95.gadadienai, kopš Alūksnei piešķirtas pilsētas tiesības. Savas aušanas prasmes vēlamies likt arī lietā, lai radītu Mālupes pagasta suvenīrus – austas grāmatzīmes ar uzrakstu “Mālupe”. Šobrīd Mālupei nav pagastam raksturīga suvenīra. Nesen senioru sadraudzības pasākuma viesiem dāvinājām rokdarbu pulciņā tapušu suvenīru – krūzītes, kas aptamborētas, izveidojot gotiņu. Tas ir sirsnīgāk, nekā pasniegt kaut ko veikalā iegādātu,” ir pārliecināta I.Zvejniece. Viņa atzīst – tādējādi arī tiks popularizēts Mālupes pagasta vārds.

Gaida jaunus dalībniekus
Pavasarī rokdarbu pulciņa dalībnieces rīkos izstādi Mālupes saieta namā, lai plašākai publikai izrādītu ziemas mēnešos radīto. Jūnija sākumā Alūksnē notiks senioru sporta spēles un līdztekus tām – rokdarbu festivāls. Tam Mālupes seniores – rokdarbu pulciņa dalībnieces jau tagad gatavo darinājumus.
Mālupes rokdarbu pulciņa nodarbības saieta namā notiek trešdienās no pulksten 16.00 līdz 18.00. I.Zvejniece aicina ikvienu interesentu, kas vēl nav starp pulciņa dalībniekiem, nākt un piepulcēties. “Prieks, ka pulciņu apmeklē arī Mālupes pamatskolas skolnieces, aktīvi sadarbojamies ar skolas mājturības skolotāju Lilitu Rancāni. Laipni aicināts ikviens – arī no kaimiņu pagastiem!” rosina I.Zvejniece. ◆

Kategorijas