Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmo reizi sacenšas lasītprasmē

Diāna Lozko

2015. gada 6. februāris 00:00

12

Trešdien Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā pirmo reizi norisinājās Alūksnes un Apes novadu 5. un 7.klašu skolēnu lasītprasmes konkurss. Kopumā konkursā piedalījās 62 skolēni no 15 Alūksnes un Apes novada skolām.


Radās ideja rīkot konkursu
Ziemeru pamatskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Iluta Sustenberga informē, ka pērnā gada rudenī Latviešu valodas un literatūras metodiskās apvienības skolotāji tikās seminārā Alūksnē, kura laikā radās ideja rīkot šādu konkursu. “Valstī olimpiāde norit 8. un 9.klasēm. Eksāmens ir 9.klasei, bet 6.klasei latviešu valodā jāraksta diagnosticējošais darbs, bet atliek vien 5. un 7.klašu skolēni. Tā nu tika nolemts savā novadā rīkot arī šo divu klašu bērniem lasītprasmes konkursu. Bieži vien šķiet, ka lasīšana jau ir viegla, bet tā nebūt nav, jo ir jābūt uzmanīgam,” uzsver I.Sustenberga.
Konkursa atklāšanas pasākumā Alūksnes novada Izglītības pārvaldes metodiķe Baiba Lietapure izteica atzinību visiem skolotājiem, kuri sagatavoja bērnus konkursam, kā arī tiem, kuri iesaistījās konkursa sagatavošanā. Kopumā konkursa uzdevumu sagatavošanā iesaistījās desmit Alūksnes un Apes novadu skolotāji. Veidojot konkursa uzdevumus, tika izmantoti ne tikai daiļliteratūras, folkloras teksti, bet arī teātra repertuārs, dažādu grāmatu anotācijas, infografika un informācija no preses izdevumiem.

Viena no Valsts izglītības satura centra prioritātēm
Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja, metodiskās apvienības vadītāja un konkursa organizatore Sanita Medne atgādina, ka lasītprasme ir svarīga ne tikai valodas un literatūras stundās, tā ir panākumu atslēga visos mācību priekšmetos un šajā mācību gadā viena no Valsts izglītības satura centra prioritātēm. Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas direktore Daina Dubre-Dobre uzsver, ka lasītprasme ir arī prasme iztēloties. “Protams, mūsdienu tehnoloģijas laikmetā viss notiek vienkārši - nospiežam podziņu, noklausāmies un viss. Bet mums noteikti katram ir kāda mīļa grāmata, un, jo mēs vairāk uzzināsim, jo vairāk augsim intelektuāli. Redzēt ir viens, bet izjust, iedziļināties un izprast ir pavisam kas cits,” pauž D.Dubre-Dobre. Arī konkursa dalībniece Sanita Buliņa no Bejas pamatskolas 7.klases atzīst, ka lasīt ir interesanti un katram būtu jālasa pēc iespējas vairāk. Viņa pati gada laikā izlasot aptuveni desmit grāmatas.
5.klašu skolēnu konkurencē 1.vietu ieguva Ralfs Siliņš (Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskola), 2.vietā - Kristaps Āboliņš (Strautiņu pamatskola) un Evelīna Leia (Alūksnes pilsētas sākumskola), 3.vietā - Jēkabs Zadumins (Alūksnes pilsētas sākumskola) un Dita Apsīte (Alūksnes pilsētas sākumskola). Atzinību saņēma arī Ralfs Voropajevs (Ziemeru pamatskola) un Emīls Magaziņš (Strautiņu pamatskola.)
7.klašu skolēnu konkurencē 1.vietā - Armīns Rēdelis (Jaunlaicenes pamatskola) un Līna Šķepaste (Ziemeru pamatskola), 2.vietā - Sindija Voropajeva (Ziemeru pamatskola) un Solvita Lapinska (E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija), 3.vietā - Laura Sabīne Taurmane (E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija). Atzinību saņēma - Sanita Buliņa (Bejas pamatskola), Monta Melzoba (E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija) un Marta Līva Ziņģe (E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija). ◆

Kategorijas