Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Muzejs lūdz atsaukties

Diāna Lozko

2015. gada 6. februāris 00:00

19

Alūksnes muzejā šobrīd apskatāma Alūksnes pilsētas vēstures un arheoloģijas ekspozīcija “Laikmetu mielasts”. Veicot detalizētu tēmu izstrādi par Alūksnes pilsētu un tās apkārtnes svarīgākajiem notikumiem un cilvēku likteņiem tajos, Alūksnes muzejs lūdz atsaukties arī pilsētas iedzīvotājus.


Īpaši Alūksnes muzeju interesē pilsētas dzīve un cilvēku likteņi pēc Otrā pasaules kara (1944.-1990.gads). Kā izskatījās Alūksnē, kas un kā veidoja pirmos uzņēmumus Alūksnē uzreiz pēc varu maiņas 1944.gada vasarā.
“Arhīvā atrodamās ziņas vēsta, ka darbojās Patērētāju sabiedrība ar saviem veikaliem un uzņēmumiem. Mēs lūdzam atsaukties tos cilvēkus vai to cilvēku radiniekus, kuri varētu pastāstīt par dzīvi un darbu Alūksnē laika posmā no 1944. līdz 1950.gadam,” informē Alūksnes muzeja vēsturniece Linda Safranoviča.
Viņa uzsver, ka drīz pēc kara darbu sāka Alūksnes rūpkombināts un uz tā bāzes attīstījās citi rūpnieciski uzņēmumi Alūksnē. Veidoja mašīnu-traktoru stacijas (MTS), kas sniedza pakalpojumus zemniekiem un citiem alūksniešiem. Elektrību pilsētai ražoja bijušais Šlosa uzņēmums, darbu atsāka maizes ceptuve, konditoreja, apavu darbnīca, šuvēju darbnīca, frizētava. Muzeja darbinieki lūdz atsaukties šo uzņēmumu darbiniekus un vadītājus.
“Otrais pasaules karš nežēlīgi nostādīja mūsu tēvus un vectēvus pretējās frontes līnijās – vieni karoja vācu frontes pusē, citi padomju pusē. Maz mēs zinām par tiem novada cilvēkiem, kuriem liktenis lēma būt leģionā. Īpaši lūdzam atsaukties leģionāru tuviniekus un dalīties ar viņu dzīvesstāstiem. Lūdzam sazināties pa tālruni 64381324 vai 28660166, kā arī rakstīt uz e-pastu “safranovica@aluksne.lv”,” informē L.Safranoviča.
Jāpiemin, ka Alūksnes Valsts elektrotehniskā fabrika (VEF) šogad atzīmēs savu 50 gadu jubileju. Sakarā ar to Alūksnes muzejā maijā tiks iekārtota izstāde “Alūksnes VEF - 50”. Alūksnes muzejs lūdz atsaukties arī tā darbiniekus, daloties ar saviem stāstiem un atmiņām par laiku šajā uzņēmumā. “Lūdzam uz izstādes laiku - no maija līdz septembrim - dalīties ar lietām un mantām, kas raksturo darbu VEF, lai izstāde pēc iespējas vairāk atsauktu atmiņā šo uzņēmumu. VEF darbiniekus lūdzam atsaukties līdz 5.martam,” informē L.Safranoviča. ◆

Kategorijas