Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Igors Dzilna: prāvu asari izvilkt ir visgrūtāk

Mārīte Dzene

2015. gada 6. februāris 17:56

956

Alūksnieša Igora Dzilnas vārds daudziem saistās ar foreļu makšķerēšanu. Nenoliedzami, šo zivju ķeršana liek straujāk pukstēt Igora sirdij nu jau 30 gadus. Taču ziemā viņš brīvo laiku pavada uz Alūksnes ezera ledus, kur pagājušā gada februārī izvilka 1250 gramus smagu asari. Tas izrādījās prāvākais konkursā, tāpēc nesen I.Dzilna saņēma balvu “Latvijas gada lielākā zivs 2014” .

“No visām plēsīgajām zivīm asari noķert ir visgrūtāk, jo tas ir aizdomīgs un bailīgs. Man bija krietni jānopūlas, kamēr no septiņu metru dziļuma ar tievo aukliņu izdabūju kupraini uz ledus. Lielajam asarim bija sakārojies nogaršot “sendviču” – uz mormiškas āķa bija “motiļi” un baltie. Daudzi makšķernieki ir par slinku, lai iesūtītu foto un informāciju par lomiem, bet ir vērts – saņēmu “Salmo” dāvanu karti 125 eiro vērtībā. Tā lieti noder, lai gan makšķerēšanas inventārs nolietojas un ir jāatjauno,” stāsta I.Dzilna.


Viņš atzīst, ka asaris, kura svars pārsniedz kilogramu, ir ievērības cienīgs. Tomēr retums ir tāds, kas pārsniedz 1,5 kilogramus. “Tādu noķēru pirms pāris gadiem, bet toreiz konkursā neuzvarēju, jo bija cits vēl krietnāks. Pērn acīmredzot mazāk iesūtīja, bet Alūksnes ezerā vairāki noķēra 1,3 un 1,4 kilogramus smagus,” spriež makšķernieks. Kad ir brīvs laiks, I.Dzilna dodas uz ezeru. Maltītei vienmēr varot noķert zivis. “Ja izvelk 8 skaistus asarus, kas ir no 250 līdz 400 gramiem smagi, vienai reizei pilnīgi pietiek,” saka I.Dzilna.



Kategorijas