Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Seja – veselības spogulis

VALIJA BELUZA

2015. gada 13. februāris 00:00

26

Āda ir platības ziņā lielākais ķermeņa orgāns, kas ar savu izskatu parāda gan organisma pašsajūtu, gan to, kā pret sevi izturamies. Tā kā āda piedalās vielmaiņā, tauku uzkrāšanā un noārdīšanā, kā arī sāls un ūdens līmeņa regulēšanā, sejā kā spogulī atainojas neizgulēšanās, spriedze, kaitīgie ieradumi un negatīvās emocijas.
“Aptuveni 30 procenti manu klientu ir vīrieši, galvenokārt puiši, kas satraucas par pinnēm, bet biežāk skaistumkopšanas kabineta durvis ver daiļā dzimuma pārstāves no divpadsmit gadiem līdz ļoti skaistam vecumam. Jaunieši parasti meklē palīdzību aknes dēļ, savukārt sievietes biežāk vēlas mazināt novecošanās pazīmes,” atklāj sertificēta kosmētiķe Inga Tapiņa.

Pumpiņas, pūtītes, pinnes
Ādas iekaisums ar latīnisko nosaukumu acne vulgaris jeb parastās pinnes mēdz parādīties vecumā no divpadsmit līdz četrpadsmit gadiem un var traucēt pat līdz trīsdesmit pieciem gadiem. To ietekmē arī iedzimtība, bet lielākoties – kuņģa-zarnu trakta darbība.
“Agrākais pieņēmums, ka nedrīkst aizrauties ar šokolādi, nav pierādīts. Protams, jauniešiem ir tendence ēst nepareizi, taču tīņu problēmas pamatā ir dzimumhormoni. Tie aktivizē tauku dziedzeru darbību, liekot sejai kļūt spīdīgai. Pievienojas baktērijas, kam “tauciņi garšo”, jo jaunais cilvēks vēl neprot par sevi pareizi rūpēties,” novērojusi speciāliste.
Cilvēkiem pēc trīsdesmit pieciem gadiem, biežāk sievietēm, novēro rozāciju – sarkanus izsitumus uz zoda, vaigiem un pieres. Iekaisusī āda vairs neaizsargā no normālās floras, tāpēc var pārmērīgi savairoties sejas ērcītes, kas rada neglīto sarkanumu un arī diezgan mokošu dedzināšanas sajūtu. Hormonālas izmaiņas, saules starojums, iedzimtība, dažādas kuņģa-zarnu saslimšanas un izteiktas temperatūras svārstības ir rozāciju veicinošie faktori.
Mazos melnos punktiņus, ko tautā sauc par aizķepušiem tauku dziedzeriem, mediķi pazīst kā komedonus. Vaļējie komedoni ir folikulā uzkrātie tauku un sairušo epitēlija šūnu korķi. Saskarē ar gaisu korķis kļūst tumšs un tā gals nomelnē. Vaļējie komedoni parasti neizraisa ādas iekaisumu. Slēgtie komedoni ir tie paši šūnu korķi, kam gaiss netiek klāt. Cēlonis slimībai ir jāizņem, tāpat kā miliumi, kam ir tendence kļūt lielākiem. Miliumi atrodas zemādas slānī, pats tos nevar izknibināt, bet ar steriliem instrumentiem viegli izņem mediķis.

Profilaksei ir nozīme
Smagākos gadījumos, kādi ir bijuši I. Tapiņas privātpraksē, jauniešiem novērotas arī ļoti lielas, strutainas pinnes un rētas no spaidīšanas. Tad iekšķīgi ir jālieto ģimenes ārsta nozīmēta antibakteriālā terapija. “Kosmētiķis neizraksta zāles, bet aptiekā izgatavojamus losjonus, kas satur šos antibakteriālos līdzekļus. Visu var sakārtot, bet nepieciešamas zināšanas. Mediķa pienākums stāstīt par veselīgu dzīvesveidu un pietiekamu šķidruma lietošanu. Nevar iztikt no čipsu pakas, jāiet uz ēdnīcu! Piņņu veidošanos var veicināt arī vienveidīgs ēdiens, tieksme pārēsties un našķoties, īpaši ar saldumiem, tieksme pēc gāzētiem un saldiem dzērieniem, piemēram, kokakolas. Visu var ēst, bet noteiktā daudzumā un kvalitātē, jo produktos mūsdienās ir daudz E vielu, un ar katru gadu saslimšanas kļūst aizvien jaunākas.”
Strādājot arī par ķirurģijas medmāsu, I. Tapiņa novērojusi, ka, piemēram, žultsakmeņus, ko agrāk novēroja cilvēkiem pēc piecdesmit, tagad atrod arī trīsdesmitgadīgajiem. Daudz kas atkarīgs no dzeramā ūdens kvalitātes, ko var uzlabot, izmantojot filtrus. Gados jauniem klientiem speciāliste vispirms atgādina par nepieciešamību mazgāt rokas un par to, kā katrs pats sev var palīdzēt. “Ja meitenēm pirms menstruācijas uzlec pa pumpiņai – aknei, labi noder kliņģerīšu tinktūra uz spirta bāzes, kam ir antibakteriāla iedarbība. Punktveidā uzsmērēta uz attīrītas sejas, tinktūra pasausina pumpu, un nākamajā rītā izskats noteikti būs labāks. Rūpīgu kopšanu seja prasa rozācijas jeb asinsvadu dzīslojuma gadījumā – jāizvēlas tikai jutīgai ādai paredzēta kosmētika, nedrīkst lietot asus ēdienus un bieži karsēties pirtī, jāizvairās no alkohola – šie faktori paplašina asinsvadus.
Meitenēm, kuras, maskējot defektiņus, lieto tonālo krēmu, tas vakarā noteikti jānomazgā. Tāpat kā dekoratīvā kosmētika, kas sausina ādu, nojauc pH līmeni.

Sliktā un labā pašdarbība
Jebkurā gadījumā drošāk ir nevis pumpas spaidīt pašam, riskējot ielaist infekciju. “Lielu zemādas ab­scesu ķirurgs izgriezīs, bet rētiņa paliks. Tāpēc drošāk ir uzticēties profesionālim – kosmētiķim vai kosmetologam, kurš seju iztīrīs, uzliks pretiekaisuma masku, pastāstīs par pareizu ādas kopšanu un palīdzēs ādas problēmu atrisināt daudz ātrāk. Pirms nākšanas uz konsultāciju, kas pie manis ir par brīvu, vienmēr aicinu ņemt līdzi visu mājās lietoto kosmētiku. Dažkārt speciālista viedokli jaunietis ņem vērā, bet mammas – ne.” Kopjot pinnes, vēlams izvēlēties bezsārmu mazgāšanas līdzekļus
I. Tapiņa novērojusi, ka nereti cilvēki pārcenšas, akli sekojot reklāmai. Produktam varbūt nav ne vainas, bet iegāž nepareiza tā lietošana, sejas tipa ignorēšana. “Jaunieši nereti pārcenšas ar skrubjiem, kas sausinātā ādā izsauc pretreakciju – āda sākt ražot vēl vairāk tauciņu. Ādas struktūra cieš, ja neievēro krēmu lietošanas termiņu un jaunībā lieto pretgrumbu kosmētiku. Toties mitrinošās sērijas der visām paaudzēm. Iepriekšējās sezonas sauļošanās krēmu nevajag izmest: par to būs pateicīgi papēži un elkoņi.
“Neder tikai mellene un bietes, kas ādu iekrāso. Toties sasaldētas zemenes, pašu audzētu gurķu šķēlītes, zāļu tēju kubiciņi ir daži no līdzekļiem, ar ko palutināt seju. Sezonas laikā svaigas upenes, tomāti – viss, kas labi garšo un smaržo, izmantojams arī sejas maskai. Veikalā pirktos augļus nevajadzētu izmantot, jo tie tiek apstrādāti ar ķīmiju. Manai klientei bija pamatīgs dermatīts pēc veikalā pirkta gurķa likšanas uz sejas.” ◆

Austrumu medicīna uzskata

◆ Pumpas uz pieres pie matu augšanas līnijas var liecināt par žultspūšļa darbības traucējumiem.
◆ Pūtītes starp uzacīm var signalizēt par aknu pārslodzi un asins attīrīšanas problēmām.
◆ Pūtītes zem acīm liecina par nieru, iekšējo sekrēta dziedzeru darbības traucējumiem.
◆ Pūtītes uz vaigiem, krūtīm uz, muguras starp lāpstiņām brīdina par plaušu pārpūli.
◆ Pūtītes uz deguna var liecināt par sirds un asinsvadu sistēmas nepilnībām.
◆ Pumpiņas ap lūpām – gremošanas sistēmas problēmas, iekaisumi ap muti – iespējamas kuņģa un zarnu trakta problēmas.
◆ Pūtītes uz zoda liecina par reproduktīvās sistēmas un hormonālajiem traucējumiem.  

Kategorijas