Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būs gatavs līdz vasarai

Līga Vīksna

2015. gada 13. februāris 00:00

47

Alūksnē sākta Tempļakalna gājēju tilta būvniecība pār Alūksnes ezeru. Jauno tiltu izbūvēs līdz vasaras sākumam.

Šonedēļ SIA “Tilts” no Rīgas Tempļakalna pusē uzsāka sagatavošanas darbus – ezera krastā raka būvbedri, kurā izvietos pirmo no astoņiem tilta balstiem. Blakus tilta vietai iekārtots neliels būvlaukums, kur izvietos celtni, iekārtu pāļu dzīšanai un citu nepieciešamo tehniku. Paredzēts, ka nedēļas nogalē Alūksnē ieradīsies papildspēki, lai sāktu tilta izbūvi. Tiltu ceļ par Alūksnes novada domes finansējumu 243 208,94 eiro apmērā. Pašvaldības šāgada budžetā paredzēti arī 20 000 eiro jaunā tilta izgaismošanai.

Ezeru neaizbērs
Valsts vides dienesta Madonas reģionālās vides pārvalde iebilda gājēju tilta būvniecībai, aizberot Alūksnes ezeru, tāpēc tagad to darīs, dzenot pāļus un izmantojot speciālu uzbīdīšanas konstrukciju. Tehnoloģija paredz, ka tilta būvniecības laikā tiks iedzīti arī lieki čaulpāļi, kurus pēc tam izņems.
“Šādu tehnoloģiju vides pārvalde ir saskaņojusi un atbalsta, tas nenodarīs kaitējumu ezeram. Tiltu būvēsim ar speciāli gatavotu uzbīdīšanas konstrukciju, kas pati sevi vilks pāri ezeram un dzīs pāļus. No tās montēsim rīģeļus balstiem, ar tās palīdzību uz ezera tiks piegādāts katrs nākamais laidums. Otrā krastā šo konstrukciju ar celtni noņemsim, sadalīsim un vedīsim prom. Šī nav jauna tehnoloģija – tā ir būvēts arī tilts pār Mūsu Bauskā, ko pērn nodeva ekspluatācijā, un Dienvidu tilta Slāvu pārvads. Alūksnes gadījumā šo tehnoloģiju esam papildinājuši, lai vienā piegājienā tiltu samontētu un izdarītu to no augšas, nevis ūdenī veidojot uzbērumu,” stāsta SIA „Tilts” otrā iecirkņa vadītājs Kirils Loškarjovs.

Gājējiem un tūrismam
Būvniekam ir svarīgi darbus sākt ziemā, kad var iet arī uz ledus, lai veiktu sagatavošanās darbus, materiālu piegādi un nodrošināt, piekļuvi tiltam no apakšas, piemēram, metināšanas darbu veikšanai. “Mūsu mērķis ir mēneša laikā iedzīt visus tilta balstus, lai pēc tam veiktu pārējos darbus. Gribam darbus izdarīt iespējami ātrāk, bet to, kā tie ritēs, varēsim secināt, kad sāksim dzīt pāļus. Ļoti svarīgi, kāda ir ezera gultne – ja tur nebūs daudz akmeņu, sarežģījumu nebūs. Lielu daļu darba esam jau paveikuši arī savā tehniskajā bāzē, piemēram, saražojuši  nepieciešamās tilta konstrukcijas. Kad pāļi būs iedzīti, veidosim tilta klāju, margas, koka laipas,” saka K.Loškarjovs.
Gājēju tilts savienos Alūksnes ezera lielāko salu - Pilssalu stadiona daļā ar Kapsētas pussalu. Tas kalpos gājējiem, lai nokļūtu no pilsētas uz Miera ielas dzīvojamo māju rajonu un Alūksnes Lielajiem kapiem, gan arī kļūs par nozīmīgu jaunā tūrisma maršruta sastāvdaļu. Tilts atradīsies divus metrus virs ūdens virsmas, lai zem tilta būtu iespējama laivu kustība.
Tilta būvniecības laikā teritorija būs norobežota drošības nolūkos, tādēļ iedzīvotāji aicināti būt uzmanīgi un tobrīd neizmantot šo vietu, lai pārvietotos pār ezeru. ◆

Kategorijas