Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sociālās aprūpes centrā "Alūksne" no Sveču dienas līdz Valentīndienai

Senajā latviešu sētā februārī bija daudz svinamu dienu.


2. februārī atzīmēja Sveču dienu. No sveču dienas radies arī Sveču mēneša (februāra) nosaukums.


Latviešu tautas ticējumos rakstīts, ka Sveču dienā esot daudz jāsmejas, lai viss gads būtu labs un jautrs. Viens no ēdieniem bija vārītas cūku pupas, ko ēda kopā ar cūkas galvu. Lēja sveces no vaska un cūku taukiem, dažreiz izmantoja arī liellopu taukus.


Arī aprūpes centrā ,,Alūksne’’ tradīciju dienu ietvaros rehabilitācijas kabinetā sanāca interešu grupu, lai kopīgi nosvinētu šo dienu. Galdā netrūka cūku pupas un galvenais jautrības jo smiekli kā zināms dod gandarījumu sev un citiem. Tika lietas arī sveces, cik nu mūsu apstākļos tas iespējams. Pasākumu vadītājas Santa Loseva un Agara Andersone iepazīstināja klātesošos ar sveču nozīmi cilvēka dzīvē, krāsām. Kopīgi tika minētas mīklas un lasīta dzeja par svecēm.


Protams, ka šajā dienā kabinetā gaiši dega svecītes ar domu, lai sveču gaisma silda prātus un aizgaiņā skumjas visa gada garumā.


6.februārī rehabilitācijas kabinetā pie tējas pulcējās, lai piedalītos ,,Prāta spēlēs’’. Te bija arī nominācijas: Erudītākais, Jautrākais, Attapīgākais. Diplomu( S. Losevas gatavotais) , punktus uzskaitīja A. Andersone, apkopojot rezultātus, erudītākais prāta spēlēs tika atzīts Dailonis Driķis, nominācijā jautrākais diplomu saņēma Skaidrīte Aule, bet attapīgākā šajās spēlēs nepārspējama palika Anastasija Rastargujeva.


Atkal tuvojas Valentīna diena- visu mīlētāju un mīlestības svētki. Tas ir laiks, kad cenšamies iepriecināt savus mīļos- draugus, kolēģus, paziņas, savas ,,otrās pusītes’’. Arī centra klienti aktīvi iesaistījās šajā pasākumā. Tika izveidots Amora pasts, bet šodien 13. februārī Valentīna dienas priekšvakarā rehabilitācijas kabinetā kopā sanāca interesentu grupa, lai papriecātos par šo dienu jo Mīlestības nekad nav par daudz.


Pasākumu atklāja centra darbiniece Agra Andersone, viņa savā uzrunā uzsvēra, ka tieši pret sevi, savu tuvāko veido personību, savukārt Santa Loseva pastāstīja par Valentīna dienas pirmsākumiem un arī ar interesantiem ticējumiem. Piemēram: ,, Valentīna dienā seja jāmazgā ar siltu ūdeni, tad visu gadu no tās izstaros mīļums un labestība, ja mazgāsi ar aukstu, tad visu gadu staigāsi ar ,,aukstu’’ ģīmi. Ja Valentīna dienā bučojas, tad neslimo ar gripu.


Pusotras stundas garumā tika gan dziedāts, dancots, (akordeonu spēlēja saimnieks Aivars Tarass )un visi atcerējās atgadījumus no jaunības laikiem, kad gāja uz ballēm un tur arī iepazinās. Ar nepacietību gaidīja, kad atvērs ,,Amora’’ pastu, beidzot tas brīdis bija klāt! Šo misiju veica Agra ar Santu un sašķiroja arī vēstules, tie, kuri nebija klāt pastu pienesa klāt. Jāsaka, ka vēstuļu bija tuvu trīs desmitiem un daudziem pat divas trīs.


Pirms visi šķirās, nonāca vēl pie vienas atziņas: kādēļ jāgaida svētki? Katru dienu var pārvērst par svētkiem, apliecinot patiesās jūtas, sniegt un saņemt mīlestību no cilvēkiem un Dieva.


Dzied pasaule un paša sirds un priekā uzzied varavīksnes tilts!


Lai izdodas!

Kategorijas