Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Alūksnes namos” turpinās reorganizācija

Līga Vīksna

2015. gada 20. februāris 00:00

1595

Turpinot SIA “Alūksnes nami” darbības reorganizāciju un pārstrukturizāciju, šobrīd pārskata māju vecāko funkcijas, pienākumus un atbildības jomas. Sākta arī reforma sētnieku darbā – samazinās nodarbināto sētnieku skaitu un mainīs kopjamo platību normu.


“Daudzdzīvokļu mājās, kurās ir pārvaldnieki, iedzīvotāji sapulcēs ir akceptējuši viņu darba samaksu un māju pārvaldnieki, vecākie veic noteiktās funkcijas. Bet no iepriekšējiem gadiem ir arī negatīva pieredze, ka ir formāli māju vecākie, kuri dublē daļu “Alūksnes namu” funkciju – pieļauju, to noteicis iepriekšējais nekvalitatīvais “Alūksnes namu” administrācijas darbs. Ne visās mājās no šiem māju vecākajiem ir atdeve, lai gan samaksa par darbu ir diezgan liela. Tādēļ turpmāk, rīkojot iedzīvotāju sapulces, vērsīsim iedzīvotāju uzmanību uz māju vecāko darba samaksas kārtību, rosinot aizdomāties, vai to nevajag pārskatīt,” stāsta SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts.

Darba samaksa – krasi
atšķirīga
Šobrīd SIA “Alūksnes nami” Alūksnes pilsētā apsaimnieko un pārvalda 118 mājas, pagastos – 45.
Mazākā māja Alūksnē, kurai ir mājas vecākais, ir ar 8 dzīvokļiem, lielākā – ar 80. Šobrīd apmaksāti māju vecākie pilsētā ir tikai 28 no 70 mājām, kurās ir astoņi un vairāk dzīvokļi. Savukārt pagastos esošajām daudzdzīvokļu mājām apmaksātu māju vecāko nav. Šobrīd māju vecāko samaksa ir ļoti atšķirīga: no 18,72 eiro līdz pat 224 eiro mēnesī jeb attiecīgi no 1,56 līdz 12,39 centiem par kvadrātmetru.
A.Musts atklāj, ka sadarbībā ar Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Alūksnes filiāli tiek apsvērta iespēja organizēt kursus par māju pārvaldīšanu. “Tos apmeklēt būtu gatavi “Alūksnes namu” darbinieki, aicināti tiktu arī pārstāvji no biedrībām, kas Alūksnē apsaimnieko daudzdzīvokļu mājas, gan māju vecākie. Šobrīd no akadēmijas gaidām kursu piedāvājumu. Mūsu vēlme būtu, lai kursi notiktu Alūksnē, lai tā būtu 30 cilvēku grupa. Tas būtu pirmais solis, kā mēs varētu rosināt māju vecākos gūt zināšanas māju pārvaldībā. “Alūksnes nami” akadēmijai ir nosūtījuši arī atbalsta vēstuli, ka esam gatavi atbalstīt divu gadu mācību programmu nekustamo īpašumu speciālistu apmācībai Alūksnes filiālē,” saka A.Musts.

Sētniekiem būs jāstrādā citādāk
Izmaiņas gaidāmas arī “Alūksnes namu” sētnieku darba organizācijā. Līdz šim “Alūksnes nami” nodarbina deviņus sētniekus savu apsaimniekojamo un pārvaldāmo dzīvojamo māju teritoriju uzkopšanai, bet turpmāk paredzēts to skaitu samazināt līdz sešiem sētniekiem. “Esam pārmērījuši kopjamās teritorijas, pārskatījuši sētnieku darba slodzes, darba apjomu. Līdz šim daudz kas bija tikai uz papīra, jo reāli dzīvē notika citādāk. Esam izstrādājuši piedāvājumu noteikt vienam sētniekam normu 1400 kvadrātmetri, kas jātīra ziemā. Ņemot vērā Alūksnes specifiku, 1400 kvadrātmetros nelielas snigšanas apstākļos iekļaujam māju ieeju un kāpņu telpu laukumu attīrīšanu no sniega, celiņu attīrīšanu 1,30 metru platumā līdz sabiedriskās nozīmes ceļiem, atkritumu konteineriem. Savukārt intensīvas snigšanas apstākļos piedāvājam daudzdzīvokļu māju  iebrauktuves un teritorijas attīrīt ar tehniku, bet pēc iepriekšējas vienošanās ar māju vecākajiem – viņi būs tie, kuri noteiks šādas tīrīšanas biežumu. Mērķis ir sabalansēt 360 eiro sētnieka algu un darba slodzi, jo sētnieka pienākumos ietilpst arī, piemēram, skaitītāju rādījumu uzņemšana, rēķinu iznēsāšana,” skaidro A.Musts. Viņš norāda, ka vēl notiek izmaiņu saskaņošana ar arodbiedrību. Trīs no deviņiem šobrīd nodarbinātajiem sētniekiem ir pensijas vecuma cilvēki.

Piedāvājums zālāju pļaušanā
Vasaras sezonai tiks izstrādāta cita norma – par to, kā teritorijas apkopt vasarā, starp  daudzdzīvokļu mājām un “Alūksnes namiem” notikšot viedokļu apmaiņa. “Piedāvāsim savu risinājumu saistībā ar zālāju pļaušanu, lai būtu pēc iespējas mazāk jāizmanto ārpakalpojums. Rosināsim uz vairākām daudzdzīvokļu mājām iegādāties zāles pļāvēju un piedāvāsim, ka pļaušanas darbus varētu veikt sētnieks. Daudzdzīvokļu mājās ir palīgtelpas, kurās tehniku varētu uzglabāt. Mēs esam par to, lai mājas ietaupītu, un esam gatavi piedāvāt savu pakalpojumu zālāju pļaušanā. Mūsu rīcībā ir tehnika zālāju pļaušanai, bet līdz šim ir grūtības vienlaikus nopļaut visas teritorijas, piemēram, pirms Jāņiem vai Pilsētas svētkiem, kad pieprasījums ir ļoti liels. Saimnieciski izdevīgs risinājums būtu, ka mājas iegādājas pļaujamo un šo darbu veic sētnieks,” saka A.Musts. ◆

Kategorijas