Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Labi panākumi teātra sportā

Līga Vīksna

2015. gada 20. februāris 14:14

155

Ilzenes, Bejas un Pededzes pamatskolu teātra sporta komandas atgriezušās ar godalgotām vietām no Vidzemes reģionālā teātra sporta turnīra, kas nedēļas nogalē risinājās Madonā. Ilzenes komanda 5.un 6.klašu grupā izcīnīja 1.vietu, visām trim Bejas komandām 2.vieta, bet Pededzes skolai – 3.vieta.

Bērniem teātra sports ir improvizācijas spēles ar noteikumiem – jāprot izspēlēt notikumu, rādīt dažādas emocijas un kustības. Ilzenes pamatskolā ir senas teātra sporta tradīcijas un šajā jomā jau iepriekš bijuši atzīstami panākumi. Tā pati komanda, kas šogad guva pirmo vietu reģionālajā turnīrā, pirms diviem gadiem izcīnīja uzvaru valsts līmeņa turnīrā un saņēma ceļojošo balvu “Lielais Šā”. 13.februārī uz turnīru Madonā bija 20 komandas no Vidzemes. Kad šādi turnīri būs notikuši arī citu Latvijas reģionu līmenī, 14.martā to uzvarētāji sacentīsies 16.Valsts skolu jaunatnes sporta teātra turnīrā. Jau šobrīd zināms, ka turp dosies arī ilzenieši, bet atkarībā no citu kolektīvu iegūtajiem punktiem reģionu turnīros, iespējams, starp viņiem būs arī Bejas skolas komanda.


“Ir prieks par panākumiem. Madonā mūsu komandai bija jāiemācās 14 improvizāciju spēles un papildus vēl 7 – komandas kapteinim, lai improvizējot radītu izrādi uz vietas, piemēram, izspēlējot ainiņu “Vilciens tuksnesī”, vesternu, bet kapteiņa uzdevums bija izstāstīt enkura monologu. Mūsu komandas kapteine Lelde Melece ir ļoti plastiska, tādēļ veiksmīgi izspēlēja šo uzdevumu. Vēl Ilzenes komandā bija Rihards Salmiņš, Andra Ance Brūniņa, Eduards Līdumnieks un Alita Dzilna, kura gan uz sacensībām nevarēja doties slimības dēļ. Turnīrā piedalījās arī otra mūsu komanda 7.līdz 9.klašu grupā, kas izcīnīja III pakāpes diplomu,” stāsta Ilzenes pamatskolas teātra pulciņa vadītāja Agita Līdumniece.


Žūriju ļoti sajūsmināja ilzeniešu sniegums – viņi pat pārjautāja, vai tie tiešām esot 6.klases bērni, jo viņu prasmes atbilstot vecāku klašu skolēniem. “Bērni ir ļoti talantīgi un erudīti – viņiem jāspēj iejusties visdažādākajos tēlos, izspēlēt ainiņas, jāprot arī dziedāt, dejot – malači!” saka A.Līdumniece. Tagad ilzeniešiem 14.martā būs jācīnās par iespēju tikt uz XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, kur teātra sports būs viena no sastāvdaļām, jo Vērmanes dārzā būs Latvijas labāko teātra sporta komandu parāde. “Centīsimies strādāt tā, lai mēs tur nokļūtu!” saka A.Līdumniece.


No Bejas pamatskolas uz turnīru devās trīs komandas un visas izcīnīja II pakāpes diplomus: 1.līdz 3.klašu grupā (kapteinis Heinrihs Incenbergs); 2.līdz 4.klašu grupā (kapteinis Kristofers Baldiņš) un 5.un 6.klašu grupā (kapteine Vanesa Koka). Šajā grupā visatraktīvāko sniegumu parādīja Laine Bērziņa. “Alūksnes novadā starp skolām, kur attīsta teātra sportu, ir cieša sadarbība – dalāmies pieredzē, ir iespēja savstarpēji izspēlēt spēles, līdz ar to rezultāti kļūst arvien labāki. Vislielākā konkurence ir 5.un 6.klašu grupā,” atzīst Bejas pamatskolas teātra pulciņa vadītāja Guna Igošina.


Savukārt Pededzes pamatskolā teātra sporta pulciņš aktīvu darbību atsācis ar šo mācību gadu latviešu valodas un literatūras skolotājas Ievas Rakovas vadībā. Turnīrā pededzieši piedalījās pirmo reizi un kā iesācējiem veicās ļoti labi, jo izcīnīja III pakāpes diplomu 5.un 6.klašu grupā, komandas kapteinis – Nikolajs Rakovs. “Mums vēl vajag nedaudz vairāk pārliecības par sevi un tad būs pavisam labi! Kopumā teātra pulciņā skolā iesaistījušies 15 bērni. Uz turnīru brauca pieci no viņiem,” saka I.Rakova.

Kategorijas