Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Divas izglītības iestādes apvienos, vienu slēgs

Diāna Lozko

2015. gada 27. februāris 00:00

91

Vakar Alūksnes novada domes sēdē tika apstiprināts lēmums Strautiņu pirmsskolas izglītības iestādi “Zemenīte” apvienot ar Strautiņu pamatskolu un slēgtajā daļā tika apspriests jautājums par Mārkalnes pamatskolas apvienošanu ar Alūksnes novada vidusskolu. Tomēr pēcpusdienā sasauktajā ārkārtas domes sēdē tika nolemts Mārkalnes pamatskolu likvidēt ar 2016.gada 31.augustu.


Vēl trešdien ārkārtas Izglītības komitejas sēdē tika izskatīts jautājums par abu minēto izglītības iestāžu turpmāko darbību. “Strautiņu pirmsskolas izglītības iestāde “Zemenīte” paliks savās telpās, būs vien apvienota administrācija. Šāds lēmums sniegs iespēju izveidot pārdomātu un racionālu darbinieku skaitu, pienākumu sadali un palīdzēs abām izglītības iestādēm funkcionēt vēl labāk. Lielāku un stiprāku izglītības iestāžu veidošana paver iespēju dažādām iespējām,” sacīja Alūksnes novada Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča. Līdz ar to izglītības iestādes ieguvums būs iespēja izmantot tās iestādes priekšrocības, kurai to pievienos. G.Kupča uzsvēra, lai arī izglītības iestāžu apvienošana paredz kopīgas lietas un kopīgu vadību, tā noteikti nav ēku slēgšana. Apvienojot Strautiņu pirmsskolas izglītības iestādi “Zemenīte” ar Strautiņu pamatskolu, vecākiem nav jāsatraucas par būtiskām pārmaiņām, un G.Kupča sola, ka vecākiem šis lēmums nesagādās nekādas neērtības. Viens no primārajiem uzdevumiem pēc apvienošanas būs gājēju pārejas izveide no pirmsskolas izglītības iestādes uz pamatskolu. “Šis ir ļoti svarīgs uzdevums, taču pagaidām to ir grūtības realizēt, jo ceļš, uz kura vajadzīga šī pāreja, ir nevis pašvaldības, bet gan valsts nozīmes ceļš. Līdz ar to gājēju pārejas izveidošana nav tik viegla, bet tā noteikti būs lieta, pie kuras mēs pieķersimies,” pauda Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins.
Sākotnēji tika plānots, Mārkalnes pamatskolu apvienot ar Alūksnes novada vidusskolu.
(Turpinās no 1.lappuses)

Mārkalnes skolēni varētu reizēm doties uz vidusskolu, jo tur ir dabaszinātņu kabineti, kas atbilst visām prasībām. Pašreiz Mārkalnes pamatskolā trūkst fizikas, ķīmijas un bioloģijas skolotāju, taču šīs stundas brauc pasniegt skolotāji no citām skolām. Tomēr ceturtdien domes sēdē slēgtajā daļā lēmums par Mārkalnes pamatskolas pievienošanu Alūksnes novada vidusskolai tika noraidīts.
Mārkalnes un Pededzes pagastu pārvaldes vadītāja Daiga Vītola trešdien Izglītības komitejas sēdē uzsvēra, ka Mārkalnes pagastam ir svarīgi, lai skola pastāvētu. “Es ceru, ka jūs domājat par Mārkalnes pagasta attīstību, un mēs uzskatām, ka šāda lēmuma pieņemšanai vajadzīgs ilgāks laiks. Mums gribētos garantiju, ka skolu tiešām neslēgs un ēka nepaliks tukša, jo mums šī ēka tik un tā ir jāuztur. Skolas ēkā ir bibliotēka, un mums nav iespējas to pārvietot kaut kur citur,” uzsvēra D.Vītola.
Jautājums par Mārkalnes pamatskolas likteni ir bijis aktuāls jau kopš 2009.gada. A.Fomins izteica bažas par to, vai Mārkalnes skola spēs iziet nākamo akreditāciju, kas tai plānota 2016.gadā, un piebilda, ka, apvienojoties ar Alūksnes novada vidusskolu, akreditācija tiktu izieta kopīgi un skola no tā būtu tikai ieguvēja. “Varbūt tieši šis lēmums jums ir iespēja,” pauda A.Fomins, uzsverot, ka apvienošanas lēmums būtu domāts, lai stiprinātu skolas un palīdzētu tām attīstīties.
Ceturtdien domes sēdē deputāti diskusijās kā vienu no svarīgākajiem aspektiem uzsvēra mūsdienām atbilstošā mācību vidē gūstamu izglītības kvalitāti, ko diemžēl Mārkalnes pamatskola nespēj nodrošināt, ņemot vērā gan pedagogu trūkumu, gan skolas materiāli tehnisko bāzi. Mārkalnes pamatskolas direktore Daina Gailāne izteica bažas, kas notiks ar pašreizējiem 8 skolas skolotājiem, ja skolu tomēr pievienotu Alūksnes novada vidusskolai. Jāatzīmē, ka Alūksnes novada vidusskolā pamatdarbā ir 27 pedagoģiskie darbinieki. “Mani uztrauc tas, ka vidusskolai varētu trūkt skolēnu un viņi palūgs kādu skolēnu no mūsu skolas mācīties tur, lai piepildītu klasi, bet mums atkal būs jāapvieno kāda klase,” teica D.Gailāne.
“Ir aprēķināts, ka attālāk dzīvojošajam bērnam Mārkalnē līdz Alūksnes izglītības iestādēm būtu jāmēro 38 kilometri vienā virzienā,” uzsvēra G.Kupča. Tas nozīmē, ka pēc lēmuma skolu likvidēt skolēnu vecākiem būs jāizlemj, uz kuru izglītības iestādi viņi vēlas sūtīt savus bērnus. Vakar pēcpusdienā ārkārtas domes sēdē D.Vītola pateicās domes deputātiem par lēmumu neslēgt skolu šogad, bet nākamgad. “Esam pateicīgi vēl par viena gada iedošanu,” viņa sacīja.
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norādīja, ka pēc šī gada maija situācija kļūs skaidrāka arī attiecībā uz citām novada izglītības iestādēm, jo tieši maijā būs zināma jaunā pedagogu atalgojumu sistēma. “Izejot no šī modeļa, radīsies arī varianti, kā konkrētās vietas saglabāt vai arī risināt jautājumu ar internātu vai pārvadājumu palīdzību. Katrai vietai ir sava specifiska situācija, un nevarēs pēc vienas mērauklas pateikt, ka būs tieši tā,” uzsvēra A.Dukulis. ◆

Kategorijas