Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pieprasījums aizvien palielinās

Diāna Lozko

2015. gada 27. februāris 00:00

20

Tuvojas pavasaris, un cilvēki aktīvāk sāk iegādāties sēklas. Pēdējā laikā vērojama tendence iegādāties bioloģiskās sēklas. Paplašinoties piedāvātajam sēklu klāstam, cilvēki ir gatavi pamēģināt kaut ko jaunu un iesēt kaut ko neierastāku.


Seko līdzi jaunākajiem
piedāvājumiem
Tirdzniecības centra SIA “Valdis” pārdevēja-konsultante Sandra Līkane stāsta, ka sēklu iegādi nereti ietekmē dažadi raksti presē. Viņa pati ir dārzniece un sniedz padomus ne tikai pircējiem, bet arī saviem kolēģiem. Savukārt veikala vadītāja Dace Jansone atzīst, ka tieši kopš darba uzsākšanas veikalā viņa daudz vairāk sākusi interesenties par dažādām sēklām un seko līdzi jaunākajiem piedāvājumiem.
Maruta Sama no Zeltiņiem šonedēļ iegādājās jaunu redīsu šķirni – Japānas redīsu jeb daikonu. “Visas pārējās sēklas jau esmu iegādājusies, bet atlika vēl šīs, kuras gribu pamēģināt. Iegādājos gan salātus, gan tomātus, papriku, gurķus, ķirbjus, redīsus un pupiņas. Gurķus gan katru gadu izvēlos pašapputes, jo ar tiem nav problēmu. Sēklu piedāvājums ir liels, un, gribētu pat teikt, ka to ir mazliet par daudz. Ir arī dažādas firmas, un dažām sēklas dīgst, bet dažām ne. Saka, ka dārgākas esot labākas, bet tā gan nebūt nav,” teic M.Sama.

Daudzi vēlas bioloģiskās sēklas
S.Līkane stāsta, ka veikalā jau pagājušajā gadā tapa bioloģisko sēklu stends un tas ir ļoti iecienīts. “Daudzi vēlas bioloģiskās sēklas, un aizvien vairāk ir tādu pircēju, kuri domā par veselīgu uzturu. Ļoti daudzi nāk pavasarī iegādāties garšaugu sēklas, kuras audzēt uz palodzes,” stāsta S.Līkane. Iecienītas ir arī diedzējamās sēklas, un drīz būs pieejami arī speciāli diedzējamie aparāti. “Jaunu klientu ir arvien vairāk, un kļūst vairāk to cilvēku, kuri kaut ko sēj un nodarbojas ar dārzniecību. Cilvēkiem gribas pašiem kaut ko savu,” teic D.Jansone.
Interesi par sēklām izrāda arī jaunieši. S.Līkane uzsver, ka daudzi jaunieši iegādājas dažādas sēklas, bet iecienītākie ir eksotiskākie ziedi, jo tieši jaunieši vēlas izaudzēt kaut ko interesantāku. “Vieni no eksotiskākajiem augiem ir dažādi kaktusi, kā arī, piemēram, kafijas koks,” viņa teic. D.Jansone uzsver, ka sēklu piedāvājums noteikti paplašnāsies un katrs interesents var izteikt savas vēlmes, lai sēklu klāsts kļūtu vēl pilnīgāks un interesantāks. 

Cenšas ieviest visas jaunākās šķirnes
Jaunalūksnes pagasta dārzkopības firmas “Sprogas” īpašnieks Ivars Tīcs atzīst, ka informācijas aprite kļūs arvien ātrāka un līdz ar to ar katru gadu sēklu un stādu piedāvājums kļūst aizvien plašāks. “Katru gadu paplašinās šķirņu klāsts un redzams, ka cilvēki ļoti ietekmējas no dažādiem rakstiem. Ja kādā brīdī kaut kur kas tiks pareklamēts vai par kaut ko uzrakstīts, tad ir skaidrs, ka drīzumā par to pajautās arī pie mums,” stāsta I.Tīcs. Uzņēmums cenšas ieviest visas jaunākās šķirnes. I.Tīcs uzskata, ka cilvēkiem ir piekļuve ļoti plašam informācijas lokam, no kura var smelties dažādas idejas - internets, dažādi raksti, ceļojumos redzētais vai arī pamanītais kāda cita dārzā. Viņš novērojis, ka agrāk cilvēki bijuši daudz konservatīvāki attiecībā uz augu izvēli nekā šobrīd.
Veikala “Čiekurs” pārdevēja Aija Jāņkalne stāsta, ka ir pircēji, kuri vēlas kaut ko jaunu, taču ir arī tādi, kuri paliek uzticīgi klasiskajām vērtībām. “Jau pierastās sēklas parasti ir uz izķeršanu. Šogad gan mums ir arī vairāki jaunumi, piemēram, melnais redīs, kurš ir reti sastopams,” informē A.Jāņkalne. Diemžēl ne vienmēr pietiekamā vairumā esot, piemēram, nokarenās pelargonijas un dzeltenās zemenes. “Protams ir pircēji, kas nāk ar sarakstiem, kuri norakstīti no kāda žurnāla, bet ir arī pārdomāti. Kā katru pavasari vitamīniem – diedzējamās sēklas, ātri augoši kressalāti, rukola, sīpoli loku dzīšanai. Piedāvājumam jābūt tādam, lai katrs pircējs var atrast ko sev piemērotu, jo kādam ir tikai balkons, kādam piemājas dārziņš, bet kādam citam lieli lauki,” teic A.Jāņkalne. ◆

Kategorijas