Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ir Latvijas čempioni!

Diāna Lozko

2015. gada 27. februāris 00:00

714

Alūksnes bērnu un jauniešu centra “Lego” robotikas pulciņa komanda “PaGALMS” ieguvusi Latvijas čempiona kausu “First Lego League World  class” sacensībās, kuras pagājušajā nedēļā notika Ogrē. Pašreiz komanda gatavojas 14. un 15.martā doties uz Igaunijas fināla čempionātu.

Izpēta oglekļa nanocaurulīšu kompozītmateriālu
Sacensībās Ogrē piedalījās komandas no Alūksnes, Valkas, Jelgavas, Valmieras, Talsiem un Ogres -  kopumā 12 komandas. Alūksnes bērnu un jauniešu centra “Lego” robotikas pulciņa vadītājs Ivars Vīksna stāsta, ka šajās sacensībās piedalās jau ceturto gadu un tieši pieredze un veiksmīgi izstrādāts projekts ļāvis šoreiz gūt čempionu titulu. Sacensību laikā komandai bija jāprezentē savs izpētes darbs, jādarbojas kā vienotai komandai, jāievēro un jāciena sacensību pamatvērtības. Pašu izveidotam un programmētam robotam bija jāpārvietojas pa sacensību laukumu, veicot dažādus uzdevumus.
“Šīs sacensības ir vērtīgas arī tāpēc, ka nav svarīga uzvara, bet gan tehniskās jaunrades pieredzes gūšana, darot jautras lietas. Iepriekš šajās sacensībās ar saviem rezultātiem robotspēlē parasti bijām pa vidu, ar projekta izpēti un ideju ģenerēšanu visās sezonās nav viegli, bet šoreiz komandas biedrs Artis Alksnis bija izpētījis nanotehnoloģijas un prezentēja nanocaurulīšu kompozītmateriālu,” stāsta I.Vīksna. Alūksnē, uzsākot “lego” robotikas pulciņu, arī nebija pietiekamas informācijas, bet nu komanda ir daudz strādājusi, izpētījusi sacensību noteikumus un guvusi ļoti daudz vērtīgu un inovatīvu zināšanu.

Būs daudz lielāka
konkurence
“Lego” robotikas pulciņa dalībnieks Artis Eisaks pulciņā darbojas jau ceturto gadu un atzīst, ka mācību process nav viegls, jo robotika ir joma, kurā viss ļoti ātri attīstās un ir jāseko līdzi jaunumiem un jāapgūst programmatūra. “Sākumā draugi izdzird tikai vārdu “lego” un domā, ka tā ir klucīšu likšana, taču tad viņiem pastāstu par robotiku. Tad cilvēki uzreiz saprot, kas te notiek un ka tas nebūt nav tik viegli,” saka A.Eisaks.
I.Vīksna uzsver, ka, gūstot Latvijas čempionu titulu, bijis liels prieks, taču aiz prieka gaisā nav lēkts, jo komanda apzinās, cik grūts darbs viņus vēl sagaida, lai arī Igaunijā sasniegtu labus rezultātus. “Igaunijas čempionāts notiks Tartu. Tur būs 36 komandas: 30 komandas no Igaunijas un 6 ārvalstu. Tā būs daudz lielāka konkurence,” teic I.Vīksna. Komandas savā starpā vienmēr dalās ar zināšanām, līdz ar to arī brauciens uz Igauniju būs iespēja gūt jaunu pieredzi un turpināt attīstīties vēl vairāk. ◆

Kategorijas