Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Origami mākslas meistars

Diāna Lozko

2015. gada 27. februāris 00:00

59

Janim Dafnim no Grieķijas, kurš ir Eiropas brīvprātīgais un šobrīd vada dažādas aktivitātes Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā, ir interesants hobijs – viņš jau vairākus gadus aizrāvies ar dekoratīvu figūriņu locīšanu no papīra jeb origami.

Iesaka sākt un nebaidīties
Origami ir Jaņa vaļasprieks jau septiņus gadus. “Kādā jauniešu projektā kāds puisis no Pakistānas taisīja papīra puķes. Vienu no tām apskatīju un izjaucu, lai redzētu, kā tā ir tapusi un lai vēlāk to varētu pats uztaisīt,” stāsta Janis. Viņš atzīst, ka pašu pirmo sarežģītāko viņš vēlējies uztaisīt kādu mazu papīra vienradzi no savas iemīļotās kinofilmas “Pa asmeni skrejošais”. Šajā filmā viens no varoņiem nodarbojas ar origami. “Tiesa, vienradzis nebija gluži origami figūriņa, jo tai ir jābūt no viena papīra. Līdzko locīšanā tiek pielietots vēl viens vai vairāki papīri, tas vairs nav origami - figūru locīšanu no vairākiem papīriem dēvē par kirigami,” teic puisis.
Janis atzīst, ka ne reizi nav iegādājies kādu specifisku origami grāmatu, jo viss ir atrodams internetā. “Pašus sarežģītākos darbus gan tur nevarēs atrast, jo origami ir māksla un ir mākslinieki, kuri neatklāj savu tehniku, kā darbs ir tapis, un tādu darbu pamācības nekur nebūs atrodamas,” viņš uzsver. Tiem, kuri vēlas sākt nodarboties ar origami, Janis iesaka sākt un nebaidīties. “Galvenais ir arī neapstāties. Ja cilvēks domā, ka viņam nesanāks, un viņam ir bail sākt, tad var arī nesākt. Nav jau jēgas sākt, ja esi pārliecināts, ka neko neiemācīsies,” viņš saka.
 
Var salocīt piecu
minūšu laikā
Janis stāsta, ka lielāku origami figūru veidošanai nepieciešams specifisks origami papīrs, kas ir lielākās loksnēs, taču viņš no šāda papīra pagaidām neko nav locījis. “Esmu veidojis no papīra arī stārķi. Japāņiem ir leģenda, ka tad, kad ir uztaisīti 1000 origami stārķi un palaisti brīvībā (kaut kur atstāti), tad piepildīsies visas tavas vēlmes,” stāsta Janis.
Vienkāršāko origami figūru viņš var salocīt pat 5 minūšu laikā, bet ilgākais laiks ir bijis vairāk nekā 20 minūtes. “Pagaidām gan neesmu veidojis kaut ko komplicētāku. Mazākais origami, ko esmu izveidojis, ir tieši stārķis rādītājpirksta naga lielumā. Veidoju to ar pincetes palīdzību. Tas gan man aizņēma diezgan ilgu laiku, jo tik mazu figūru veidot ir sarežģīti. Šis stārķis man vēl aizvien stāv mājās Grieķijā, tā ka tas vēl aizvien ir dzīvs,” teic Janis. ◆

Kategorijas