Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar kuplu dalībnieku pulku aizvada ziemas festivālu

Didzis Bauers

2015. gada 6. marts 00:00

61

Nedēļas nogalē Alūksnes apkārtnē pirmo reizi norisinājās Ziemas sporta festivāls „Alūksne 2015”.


Kaut arī nepiemēroto laika apstākļu dēļ nenotika hokeja turnīrs, slidošana, auto ledus sprints, ziemas sporta aktivitātes bērniem un jauniešiem, minirallijs „Marienburga 2015”, tomēr lieliskas sacensības tika aizvadītas “Mežinieku” sporta bāzē slēpotājiem un biatlonistiem, divas dienas varēja vērot skijoringu un motokrosu uz Alūksnes ezera, turpat Tempļakalnā notika snovborda šovs.

Bija cilvēki, kas darbojās no rīta līdz vakaram
“Mums kā rīkotājiem grūti izvērtēt dziļāk šo pasākumu, jo to vislabāk izjūt tie, kas piedalījās vai nāca skatīties, vai vienkārši atpūtās. Organizatoriski tas bija gandrīz divu mēnešu darbs: sākām vecajā gadā. Bija diezgan liels, saspringts liela pasākuma sarīkošanas darba cēliens, kas nav tikai rezultātu fiksēšana: jāsagatavo arēnas, bija jābūt gataviem tam, ja kaut kas arī neizdosies. Tik siltas februāra beigas bija mazliet pārsteigums. Tika izšķiesta liela enerģija un resursi, sagatavojot tos sporta veidus, kas beigās tomēr nenotika. Tas bija liels darba apjoms pašvaldībai kopā ar sporta fanātiķiem, kuriem liekas, ka viņu sporta veids ir vislabākais. Tika ziedotas nakts stundas, līdzekļi, piesaistīti brīvprātīgie, meklēti sponsori. Snovbordistiem gandrīz plikā vietā, zinot, ka tas nav topa sporta veids Latvijā, labi izdevās sacensības - tas vien bija tā vērts! Kā jau teicu intervijās televīzijā - Alūksnē nav tikai dziļākais sniegs un biezākais ledus, Alūksnē ir ļaudis, kas šo dabas velti prot izmantot lietderīgi, praktiski, interesanti savām vajadzībām un sarīkot sacensības gan uz ledus, gan uz sniega, gan uz nogāzēm. Domāju, ka ar lielu darbu spējām zināmu daļu sabiedrības iepriecināt un devām viņiem iespēju baudīt šos ziemas sporta veidus. Bija cilvēki, kas darbojās no rīta līdz vakaram, piemēram, Uldis Bertuks, Oskars Keomeģis, Māris Lietuvietis. Mēs kā vieta, kur ir šī ziema, šī augstiene, kas drusku augstāk paceļas virs citiem, bijām interesanti, jo sekoja līdzi gan televīzija, gan radio. Ja runā par nākamo gadu, mums vispirms jāizvērtē pašvaldībā, jo šādu pasākumu bija doma rīkot, izlaižot vienu gadu, bet iespējams,  ka var tādu organizēt katru gadu. Man šķiet, ka nākamreiz programmu varētu vēl kuplināt tā saucamie “roņi”, kas peldas āliņģī. Varētu būt arī haskiju ragavu vilkšanas sacensības. To varētu šeit noorganizēt, ja ir tas dullums un trakums. Vienīgi būtu jābaidās no šīs nestabilās ziemas, kas nedod pārliecību, bet jārēķinās, ka bez mums Latvijā ir arī citi, kas ziemā grib kaut ko organizēt,” saka  sporta darba organizators Vilnis Veļķeris.

Ezeru pieskandina
motobraucēji
Uz Alūksnes ezera tika aizvadīti divi posmi Latvijas Nacionālajā čempionātā skijoringā un krosā ar un bez radzēm. Krosā ar radzēm piedalījās arī alūksnietis Rovens Keomeģis. Sestdienas sacensībā viņš izcīnīja 6.vietu, bet svētdien - 7.vietu.
“Jau oktobrī bija zināms, ka mums būs slēpošana un biatlons, pārējie “pietamborējās” klāt, piemēram, skijorings, snovbords. Diemžēl skijoringā nebija neviena alūksnieša, bet kā gan tas sporta veids attīstīsies, ja par viņu neko nezinās. Tiem, kas kādreiz piedalījās, varbūt jau dēli ir gatavi skrūvēt un braukt. Bija atbraukuši lietuvieši. Šī aktivitāte, kad atbrauc un izmanto viesnīcas pakalpojumus, šeit nakšņojot, ēdot un iepērkoties, atpūšoties klubos, vairāk mums ir mārketinga salikums. Kad būs gatavs kultūras centrs, es jau tagad saskatu, ka varētu būt milzīgs koncerts, teiksim, sestdien, priekš dalībniekiem. Tas varētu būt vairāk nekā tikai sports, mēs gribētu, ka ierodas vairāki tūkstoši cilvēku un dzīvo šā pasākuma laikā šeit, lai Alūksne būtu šī ziemeļu pilsēta uz šīm dienām. Atsevišķi pasākumi nekādu lielu pienesumu nenesīs. Domāju, ka esam uz pareizā ceļa un mums tā ir jāturpina: ciešā sasaistē sports, ekonomika. Alūksnieši ir traki uz sportu, viņi grib redzēt Intaru Dambi, Andreju Rastorgujevu,” stāsta V.Veļķeris.

Tautas slēpojumā notiek sīva cīņa
Sestdien notika “Sportlat” un Alūksnes novada domes organizētais tautas slēpojums “Dion Sportlat balva 2015” Alūksnes novada ziemas sporta centrā “Mežinieki”. 18 kilometru distancē kungiem par absolūto uzvarētāju 90 dalībnieku konkurencē kļuva alūksnietis Oskars Muižnieks. Distances pirmos divus apļus līderi veica kopā grupā. Bet bija jau skaidrs, ka par uzvaru cīnīsies gulbenietis Jānis Paipals un O.Muižnieks. Oskaram pēdējā aplī pāris kilometrus pirms finiša izdevās atrauties no Jāņa un svinēt pārliecinošu uzvaru. Arī pārējie alūksnieši parādīja labu sniegumu. 6.vietu kopvērtējumā izcīnīja Vladislavs Ņedaivodins, bet savā V16 grupā - pirmo. Kristeram Kovgeram - 9.vieta kopvērtējumā un 3.vieta V20 grupā. 5.vietu V20 grupā izcīnīja Reinis Markss. V35 Edgars Lielmanis izcīnīja 5.vietu. 8.vieta - Ritvaram Gustam. V40 grupā Jurijs Kovgers – 11.vietā. V50 grupā 3.vietā Ivars Fermanis, Gunārs Rozenbergs - 10.vietā. 12 kilometru distancē Regīna Rudzīte kopvērtējumā izcīnīja 8.vietu, savā S16 grupā palika otrā. 6 kilometru distancē uzvarēja Kristaps Deksnis. 6. - Emīls Pometuns, 7. - Aleksandrs Kuzņecovs. Anastasijai Ņedaivodinai S15 grupā – 3.vieta. 3 kilometros ātrākais - Edgars Luguzis, 3. - Reinis Volbergs.

Biatlonā - labi rezultāti
Piektdien sporta centrā “Mežinieki” norisinājās Latvijas čempionāts biatlonā sprinta distancē. C grupas jauniešiem uzvaru svinēja Kristaps Deksnis, 8. - E.Pometuns, 12. - Aleksandrs Kuzņecovs. Meitenēm A.Ņedaivodina izcīnīja 4.vietu. B grupā labākais no alūksniešiem bija Kārlis Ludvigs - 5.vieta. Stīvens Logins – 9.vietā. A grupā meitenēm ātrākā – R.Rudzīte, puišiem – V.Ņedaivodins. Junioriem 4.vieta - Linardam Zēmelim. Vīriem 4.vietā – O.Muižnieks.
Svētdien biatlonistiem bija masu starts, kurā mazākie sacentās tikai slēpošanā. No alūksniešiem labākie slēpošanā D grupas zēniem: 2. - E.Pometuns. 4. - A.Kuzņecovs, 10. - Rihards Berkolds. Meitenēm 2. - A.Ņedaivodina. C grupā puišiem uzvarēja K.Deksnis. B grupā S.Logins – 6., K.Ludvigs – 9. A grupas jaunietēm neveicās šaušanā. R.Rudzīte – 2.vietā. Puišiem labāk šāva V.Ņedaivodins, 2.vietā - Ingus Deksnis. Vīriem pārliecinošu uzvaru izcīnīja O.Muižnieks. 

Snovbordā - daudz skatītāju
Sestdienas vakarā Tempļakalnā pēc gada pārtraukuma tika aizvadīta „Tempļakalna kausa izcīņa „slopestyle” 2015””. Tā ir lēkšana ar slēpēm un sniega dēli pa tramplīnu. Pašus skaistākos un atraktīvākos vērtēja un noteica žūrija ar sacensību organizatoru O.Keomeģi priekšgalā.
“Šoreiz nebija īpaši daudz braucēju, jo tajā pašā dienā notika Baltijas čempionāts Igaunijā un Žagarkalnā. Kopā ar frīstailu bija 13 dalībnieki. Piedalījās daudz vietējo censoņu. Ar slēpēm alūksnieši nestartēja, pirmajā vietā frīstailā - G.Rozenbergs. Ar dēļiem labākais bija alūksnietis Gusts Jermacāns, otrais - Mairis Voldiņš, trešais - Raimonds Rags. Grūti bija saglābt sniegu sacensībām. Likām banerus uz trases un tramplīnā, jo lija lietus. Sniegu mums veda no kapiem traktors ar lielu lāpstu. Mēs ar draugiem ar lāpstām pa visu kalnu viņu bārstījām un taisījām kārtas. Dīdžejs mums bija no Gulbenes, bet gaismoja Ilgvars Stalde. Šogad bija ļoti daudz skatītāju: nevarēja visi tikt pie trases, stāvēja apkārt nokalnē un uz ezera - apmēram tūkstotis,” stāsta O.Keomeģis. ◆

Kategorijas