Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tagad redzams visā krāšņumā

Diāna Lozko

2015. gada 6. marts 00:00

84

Netālu no ziemerieša Daiņa Raipaļa mājām “Vārnukalni” atrodas otrais lielākais dižakmens Alūksnes novadā. Akmens nosaukts par godu mājām, kurās dzīvo D.Raipalis.
Akmens virsotne bija atklājusies jau ilgāku laiku, taču akmens diženums atklājās tikai pēc tā atrakšanas. “Visu laiku zināju, ka apakšā jāatklājas lielākam akmenim. Pirms kādiem gadiem trīs izdomāju to atrakt un pats saviem spēkiem to izdarīju,” stāsta D.Raipalis.
Latvijas Petroglifu centra valdes priekšsēdētājs Andris Grīnbergs informē, ka šis dižakmens ir 5,20 metrus garš, tā platums – 3,40 metri, augstums – 3,70 metri, apkārtmērs – 14,70 metri un tilpums – 32 kubikmetri. Savukārt lielākais Alūksnes novada dižakmens ir Vīndedžu akmens Pededzes pagastā, kura garums – 6,90 metri, augstums – 3 metri, platums – 5 metri un tilpums – 52 kubikmetri.
D.Raipaļa piemājas bioloģiskajā zemnieku saimniecībā “Vārnukalni” ir aptuveni 30 govis un kopējā zemes platība ir 42 hektāri. Īpašums ir akmeņains un atrastie akmeņi tiek savākti un novietoti vienkopus. “Akmeņus kolekcionēju, jo manā īpašumā to ir ļoti daudz, bet pagaidām gan nesanāk laika neko no tiem veidot. Man ir kāda fotogrāfija, kurā tēta māsa sēž uz kāda milzīga akmens. Viņai tad bija 5 gadi, bet nu jau 95. Tāds akmens atradies māju pagalmā un sasists, lai no tā uztaisītu kūti, kura vēl aizvien stāv pie manām mājām. Apkārtējā vide šeit vispār ir ļoti interesanta,” viņš pauž. Ap mājām ir senāku un ne tik senu kauju vietas, kā arī zviedru un vācu kapi. 1. pasaules kara laikā tur bijuši ierakumi, kā arī atrodamas vēstures liecības no 2. pasaules kara. D.Raipalis dārzā atradis, visticamāk, kāda nacistiskās Vācijas armijas trauka lausku no ļoti kvalitatīva porcelāna.
D.Raipali ļoti interesē vēsture, un viņš ievāc arī dažādas vēstures liecības. Tās nav tikai grāmatas un kartes, bet arī apkārtnē dzīvojošo cilvēku liecības gan stāstos, gan fotogrāfijās.
“Kad Baltkrievijā dienēju, mums bija kaujas mācības tanī vietā, kur Napoleons cīnījies ar Kutuzovu. Vasarā, kad biju Parīzē, aizbraucu līdz Napoleona kapam, jo grbējās redzēt, kur tad īsti viņš atdusas,” teic D.Raipalis.
Interesanti, ka Raipaļu dzimta atnākusi dzīvot uz “Vārnukalniem” no Veclaicenes, Raipaļu ezera puses. “Muižkungs dzimtu pārcēlis uz to vietu, kur tagad dzīvojam, bet pirms tam te dzīvojis muižas dārznieks. Viņš tika pārcelts, bet vēl kopš tiem muižas laikiem manā pļavā zied interesantas puķes – līgavas puķis jeb kazroze,” stāsta D.Raipalis. ◆

Kategorijas