Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kreatīvi koka darbi

Diāna Lozko

2015. gada 6. marts 00:00

2272

Alūksnieši Normunds Felšs un Laura Bergmane uzsākuši savu ideju realizāciju – gatavot visdažādākos koka izstrādājumus, kuri izkrāsotu cilvēku ikdienu.

Atvērti jaunām idejām
Normundam jau kopš bērnības ir paticis darboties ar koku. Pērn Ziemassvētkos viņš izveidoja pirmo koka zirdziņu draudzenes Lauras meitiņai Amēlijai, bet pirmais koka rotu plauktiņš tapa pērnā gada Valentīndienā kā dāvana Laurai. “Taisot pirmos darbus, nebija sapratnes, ar ko sākt, kā taisīt. Bija gan satraumēti pirksti, gan nesavaldīšanās un dusmas, ja kas neizdevās, bet pēc laika iecerētais izdevās un dāvanas bija gatavas. Ideja par zirdziņu radās, redzot, kā Amēlijai patika šūpoties uz šūpuļzirdziņa, ciemojoties pie viņas krusttēva. Arī ideja par rotu plauktiņu radās tādēļ, ka Lauras rotas bija pakarinātas pie sienas uz parastām aukliņām. Tad radās doma par skaistu rotu plauktu, lai viss ir pārredzami un parocīgi,” teic Normunds.
Par koka šūpuļzirdziņiem informācija tika meklēta internetā, taču to bijis tur grūti atrast. “Nolēmu taisīt pats savu dizainu, un skices tapa cita pēc citas. Pa dažiem vakariem un naktīm zirdziņš bija gatavs. Arī pats no savas bērnības atceros, ka gāju pie brālēna, kur šūpojos uz klasiskā padomju laika zirdziņa, bet pašam tāda nebija. Mani bija grūti dabūt no tā nost, acīmredzot ļoti patika,” atceras Normunds.
“Kreatīvais Koks” izgatavo visdažādākos koka izstrādājumus, taču pagaidām tas vēl nav uzņēmums, bet gan kopīgi veidots nosaukums nākotnes iecerēm. Normunds stāsta, ka vēlētos startēt arī dažādos ideju konkursos, jo vēlas darboties jau jaunā līmenī, kā arī piedāvāt savus darbus plašam interesentu lokam. “Darbu veidošanai izmantoju masīvkoka materiālus. Latvijā pagrūti atrast kvalitatīvu koka šūpuļzirdziņu. Fabrikas ražojumi ir apbrīnas vērti tikai cenu ziņā, bet ārpus Latvijas robežām esot vēl grūtāk kaut ko tādu atrast. Cenšamies radīt kaut ko kvalitatīvu, unikālu un skaistu. Darbā ieguldām lielu centību, rūpību un mīlestību. Tādēļ arī rezultāts sagādā prieku ne tikai pašiem, bet arī citiem. Vienmēr arī esam atvērti jaunām idejām, tomēr pārsvarā izgatavojam koka šūpuļzirdziņus un rotu plauktiņus. Pašreiz darbojamies trijatā – es, Laura un mūsu meitiņa Amēlija,” stāsta Normunds. Viņš darbojas ar koku, griež un slīpē, Laura strādā pie darbu dizaina, krāsojuma un visdažādāko raksu izveides, bet mazā Amēlija ir atbildīga par gatavā produkta pieņemšanu, novērtēšanu un izmēģināšanu.

Viss ir veiksmīgi iekustināts
Normunds atzīst, ka viņu darbiem ir liela atsaucība. “Atzinīgi darbus novērtē ne tikai draugi un paziņas, bet arī veikali, ar kuriem tiek runāts par turpmāko sadarbību nākotnē. Tāpat arī ir atsaucība no privātpersonām sociālajos tīklos. Ir tā sajūta, ka viss ir veiksmīgi iekustināts, bet ir nepieciešams vēl viens kārtīgs atspēriens, lai to visu varētu pārvērst par ko nopietnāku. Bet visam savs laiks,” teic Normunds. “Ja pašam patiks tas, ko dari, to novērtēs arī citi! Un obligāti jāraugās debesīs un jāsaskata sava krītošā zvaigne - tā rādīs ceļu, kurš aizvedīs līdz laimei.”
Normunds uzskata, ka rotaļlietām nav jābūt tikai no koka, tomēr koks ir dabisks materiāls un cilvēki spēj šī materiāla izstrādājumus novērtēt. “Bērniem ir jāaug līdzi tehnoloģijām, un veikalos nopērkamās rotaļlietas to ļoti labi palīdz darīt, tomēr līdz ar to zūd dažas citas vērtības. Tam visam vajag atrast zelta vidusceļu. Uzskatu, ka ir lieki mazam bērnam uz Ziemassvētkiem dāvināt sen kāroto planšetdatoru. Grūti teikt, kas ir labi un kas slikti, jo viss tomēr ir atkarīgs no vecākiem un bērnu audzināšanas,” uzsver Normunds. ◆

Kategorijas