Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai var nemaksāt?

Līga Vīksna

2015. gada 6. marts 00:00

1105

Alūksnietim Ivanam Dmitrišinam pieder dzīvoklis vienā no Alūksnes siltinātajām daudzdzīvokļu mājām. Tā kā ikdienā viņš šajā dzīvokli nedzīvo, viņš vēlētos atslēgt individuālos siltuma skaitītājus, lai par siltumu būtu jāmaksā minimāla summa, bet saskāries ar problēmu, ka to izdarīt nav nemaz tik vienkārši.


I.Dmitrišinam pieder dzīvoklis Torņa ielā 3 – vienā no trim siltinātajām Alūksnes daudzdzīvokļu mājām, kurās dzīvokļos pie katra radiatora izvietoti siltuma skaitītāji, kas uzskaita, cik siltuma atdod virsma, pie kuras tas piestiprināts, un kam rādījumus nolasa attālināti – no SIA “Sano” Rīgā tālvadības radio risinājumā. Tā ir arī siltinātajām mājām Pils ielā 34 un Torņa ielā 1. I.Dmitrišina dzīvoklī ir pieci šādi siltuma skaitītāji – pa vienam pie katra radiatora.

Skaita un skaita!
„Tā kā pats ikdienā šajā dzīvoklī nedzīvoju, pēc speciālistu ieteikumiem radiatoriem siltuma padevi esmu noregulējis uz nulli, aizgriežot termoventili. Kā atzina speciālisti – tad siltuma skaitītājam nevajadzētu skaitīt, jo mani radiatori ir auksti, bet - tas tāpat skaita! Esmu vērsies jau vairākās instancēs – pie SIA „Alūksnes nami” kā apsaimniekotāja, pie SIA „Ozolmājas”, kas veica ēkas siltināšanu, pie siltuma piegādātāja akciju sabiedrības „Simone”, esmu sazinājies pat ar uzņēmumu SIA “Sano” Rīgā, kas izvietoja mums šos siltuma skaitītājus, bet skaidru atbildi par to, kādēļ skaitītājs turpina skaitīt, lai gan radiators auksts, nav izdevies nekur gūt, tādēļ ceru uz laikraksta palīdzību,” stāsta I.Dmitrišins.
Viņš norāda – par janvāri dzīvoklim aprēķināti 17 eiro par siltumu, kaut gan siltuma padeve radiatoros ir nogriezta uz nulli. “Ja tā nebūtu, tad man būtu vēl vairāk jāmaksā. Tā kā dzīvoklī ikdienā nedzīvoju, vēlētos, lai man vispār nav par siltumu jāmaksā, lai es varētu šo siltuma skaitītāju atslēgt. Vai arī būtu ar mieru maksāt mazu summu – piemēram, 5 eiro mēnesī,” saka alūksnietis. Viņš atzīst, ka par šo jautājumu interesējies jau pērn, bet nesekmīgi. “Pērn mums dzīvoklī bija gadījums, kad nesām mēbeles un dēls netīšām aizķēra pie radiatora esošo siltuma skaitītāju – tas nokrita, dēls to nolika uz palodzes. Pēc dažām dienām, kad atkal atnācām uz dzīvokli, secinājām, ka skaitītājs turpina skaitīt patērēto siltumu, lai gan atrodas uz palodzes,” saka I.Dmitrišins.

Vienpersoniski atteikties nevar
SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts norāda, ka šo trīs siltināto daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji ir parakstījuši dokumentus, kas paredz šādas siltuma uzskaites un rādījumu nolasīšanas sistēmas ieviešanu. “Apsaimniekošanas līgums par šīm tehniskajām ierīcēm ir noslēgts ar SIA “Sano”, kas katru mēnesi “Alūksnes namiem” nosūta datus par patērēto siltumu, ko tālāk ievadām savā sistēmā, lai iedzīvotājiem sagatavotu komunālo maksājumu rēķinus. Jāņem vērā, ka mājas tehnoloģiskā uzbūve neparedz iespēju kādam dzīvoklim atslēgties no esošās apkures sistēmas. Ja tā būtu, ikviens iedzīvotājs varētu atslēgties no apkures, bet tad kā viņš apsildītu savu dzīvojamo platību un kādu kaitējumu nodarītu blakus dzīvokļu īpašniekiem, neapsildot savu dzīvokli? Var saprast to, ka ikdienā dzīvoklī nedzīvo, bet par siltumu jāmaksā, tomēr viņš kā dzīvokļa īpašnieks ir uzņēmies saistības – tāpat kā visi pārējie Torņa ielas 3.nama dzīvokļu īpašnieki. Vienpersoniski atteikties nevar – tad jābūt mājas pilnsapulcei, kurā izskata šo jautājumu,” skaidro A.Musts.
Viņš atzīst, ka “Alūksnes namos” no Pils ielas 34.mājas ir bijušas sūdzības par to, ka siltuma pakalpojums netiek saņemts kvalitatīvi, jo siltuma skaitītājs uzskaiti veic, rēķins ir liels, bet siltums dzīvoklī minimāls. “Tad esam vērsušies SIA “Sano”, lai pārbauda ierīces un veic pārrēķinu,” saka A.Musts.

Tehnika nekļūdoties
SIA “Sano” valdes loceklis Edvīns Lapinskis „Alūksnes Ziņām” skaidro – ja radiatoram ir aizgriezts termoventilis nulles pozīcijā, tas nenozīmē, ka alokators (siltuma maksas sadalītājs - elektroniska ierīce, kas ar divu sensoru palīdzību reģistrē, kāda un cik ilgi ir bijusi radiatora temperatūra, kā arī kāda un cik ilgi ir bijusi temperatūras starpība starp radiatoru un apsildāmo telpu – red.) var neskaitīt, jo tam ir ražotāja noteikts uzskaitīšanas algoritms, kas darbojas pie vairākiem nosacījumiem.
„Ja telpā un uz radiatora bijušas sasniegtas attiecīgās temperatūras, pie kurām alokators sāk vienību uzskaiti, tad vienības var tikt uzskaitītas. Alokators ziemas periodā uzskaita vienības, ja temperatūra uz radiatora pārsniedz +30 grādus vai gadījumā, ja temperatūra ir vairāk nekā +20 grādi un temperatūru starpība starp radiatoru un telpu ir lielāka par +3 grādiem. Piemēram, ja uz radiatora temperatūra ir 21grāds, bet telpas temperatūra ir 18 grādi, alokators sāks vienību uzskaiti. Esam novērojuši, ka šādi parametri var izveidoties arī pie aizgrieztiem termoventiļiem,” stāsta E.Lapinskis. Viņš norāda, ka mājās, kur ir individuālie siltuma skaitītāji, ir arī dalītā maksa par koplietošanas siltumu: katram iedzīvotājam ir jāmaksā par stāvvadiem, koplietošanas telpām, pagraba zudumiem un siltuma uzskaiti. „Dažreiz no atsevišķiem iedzīvotājiem saņemam sūdzības, ka uzskaitīts par daudz siltuma – diemžēl iedzīvotāji vairāk meklē iemeslus skaitītāju darbībā, nevis seko līdzi saviem siltuma lietošanas paradumiem. Pieredze rāda, ka skaitītāji vienmēr darbojas saskaņā ar EN834 standartu, un nekādas tehniskas problēmas nav atklātas,” viņš skaidro.

Ja atteiksies – maksās vairāk
E.Lapinskis uzsver, ka siltuma rēķina lielumu var ietekmēt dažādi faktori. Viens no lielākajiem trūkumiem ir, ka liela daļa mājas iedzīvotāju pilnībā nogriež termoventiļus. “Problēmsituācijas, kad viens savā vidus dzīvoklī nogriež siltuma padevi līdz minimumam, bet pirmajā un augšējā stāvā dzīvokļos salst, risinām ar dažādu koeficientu piemērošanu siltuma aprēķinos – īpaši Alūksnē. Vispareizākais būtu tehnisks risinājums, radot situāciju, lai termoventili radiatoram nevarētu aizgriezt līdz nulles pozīcijai,” saka E.Lapinskis.
Viņš atzīst – I.Dmitrišins varot atteikties no individuālajiem siltuma skaitītājiem savā dzīvoklī, bet tad maksa par patērēto siltumu viņam tiktu aprēķināta pēc mājas vidējiem rādītājiem, kas būtu trīsreiz vairāk nekā šobrīd. “Mums ir gadījumi, kad cilvēki nolauž šos siltuma skaitītājus vai neielaiž dzīvoklī, lai tos uzstādītu – tas nenozīmē, ka šie cilvēki neko nemaksā par siltumu: arī viņiem maksu aprēķina kā minimums pēc mājas vidējiem rādītājiem, kas noteikti ir lielāki nekā šobrīd, kad katrā dzīvoklī pats var regulēt siltuma padevi radiatoros,” saka E.Lapinskis.
SIA “Sano” visā Latvijā apkalpo vairāk nekā simts mājas, kurās ir tāda pati sistēma ar siltuma skaitītājiem kā trīs Alūksnes daudzdzīvokļu mājās. „Prakse rāda, ka šī sistēma darbojas visās mājās, kas efektīvi samazina siltuma izmaksas iedzīvotājiem. To arī apliecina iepriekš minētais piemērs. Atsakoties no individuālajiem skaitītājiem, Torņa ielas iedzīvotājs samaksās par siltumu vairāk nekā pašreiz,” uzsver E.Lapinskis. ◆

Kategorijas