Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mācās latvisko dzīvesziņu

Līga Vīksna

2015. gada 6. marts 00:00

10

Jaunalūksnes pagasta pirmsskolas izglītības iestādē “Pūcīte” padziļināti apgūst latvisko dzīvesziņu, caur latvisko mācot bērniem izpratni par lietām. Kā mācību materiālus izmanto īpašu grāmatu “Latviešu ābece”, kuras tapšanā starp ekspertiem bija arī “Pūcītes” skolotāja Agita Pakalniete, jo piedalījās tās aprobācijā.


“Pirms dažiem gadiem man bija iespēja apmeklēt humānās pedagoģijas vasaras skolu, kur satiku projekta “Latviskā ābece” un biedrības “Kustība par latvisku kultūru izglītībā” vadītāju Solvitu Lodiņu. Ar savu darbību pie latviskā, etniskajā kultūrā balstīta, integrēta izglītības satura viņa ļoti ieinteresēja. Tad apmeklējām humānās pedagoģijas kursus, jo vēlējāmies humāno pedagoģiju ieviest savā bērnudārzā – latviskā izglītība bija variants, kā mums to izdarīt. Tikām iekļauti sarakstā,  ka “Pūcīte” ir viens no Latvijas bērnudārziem, kur šo mācību programmu piecgadniekiem aprobē. Šogad līdzīgu aprobāciju nu veicam arī sešgadniekiem,” stāsta A.Pakalniete.

Apgūst “Latviešu ābeci”
Skolotāja ir vērojusi atklātās stundas humānajā pedagoģijā skolā, bet tur tās atšķiroties no bērnudārza, kur daudz kas no tā jau ir ikdiena. “Šobrīd skola mācību procesā integrē latviskumu, piemēram, caur Ziemassvētkiem, Miķeļdienas tirdziņiem, bet mums bērnudārzā tā ir ikdiena: caur ražas novākšanu virzījāmies uz Miķeļiem, tad Mārtiņiem, veļu laiku līdz Ziemassvētkiem un tā tālāk, izdzīvojot katrus latviešu svētkus. Piecgadniekiem lietu izpratni mācām caur tēliem. Nedēļas garumā no “Latviešu ābeces” izdzīvojam vienu latviešu tautas pasaku, līdztekus apgūstot alfabēta burtus – lasām pasaku, analizējam, diskutējam. Skolotājam jābūt ļoti radošam, elastīgam, lai katru reizi vienā un tajā pašā pasakā rastu ko jaunu. Klausāmies pasaku arī kompaktdiskā, izdziedam tautas dziesmu, kas pievienota katrai pasakai, iemācāmies to no galvas. Tādējādi apgūstam arī pirmās iemaņas lasīšanā. Katrai pasakai ir arī darba lapas, ko pildām,” stāsta A.Pakalniete.
Savukārt sešgadnieki mācās kopā ar Liniņu ģimeni no vienas gadskārtas līdz nākamajai caur latvju rakstu zīmēm. “Mūsu uzdevums ir nepazaudēt latvisko identitāti globālajā pasaulē. Tāpat ir pieejamas filmiņas par dažādu darbu veikšanu, ko uzskatāmi bērniem parādīt. Šī apmācību programma ir vērsta arī uz amatniecības prasmju apgūšanu – esam jau zāģējuši, situši naglas, veidojuši latvju zīmes, gatavojuši dzelzs gredzenus, drīzumā gatavosim svilpavniekus speciālista vadībā -  šāda darbošanās attīsta mazos,” uzsver skolotāja.

Pirmo gadu – folkloras kopa
Kopš septembra “Pūcītē” izveidota sava folkloras kopa “Rakstu raksti”, ko vada A.Pakalniete. Tajā  iesaistījušies bērni vecumā no četriem līdz sešiem gadiem. Februāra beigās kopa jau piedalījās skatē Beverīnas novadā un ieguva 3.vietu, izrādot savu priekšnesumu par putniem tēmai “Mantojums” un piedaloties 22 rotaļdejās. Alūksnes un Apes novados “Rakstu raksti” ir pirmā folkloras kopa bērniem.
“Šīs rotaļdejas apguvām jau kopš rudens un iekļaujam bērnudārza ikdienā, pasākumos, jo to ir daudz. Par to paldies arī citiem “Pūcītes” pedagogiem. Prieks, ka skatē tikām uzteikti, ka tik īsā laikā esam apguvuši programmu. To, vai tiksim uz Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, uzzināsim pavasarī, bet jau tagad ir zināms, ka svētku laikā varēsim piedalīties vienas dienas koncertprogrammā Brīvdabas muzejā ar savu putnu programmu,” saka A.Pakalniete. ◆

Kategorijas