Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā Polijas kravas mašīna iestiga Ošu ielā?

Līga Vīksna

2015. gada 13. marts 00:00

10661

“Šitādus brīnumus mēs Ošu ielā pirmo reizi redzam!” atzīst Ošu ielas iedzīvotāji, stāstot par šonedēļ
notikušo gadījumu, kad
ielas malā iestiga kravas automašīna ar 40 tonnām flīžu. Naktī auto tā arī neizdevās izvilkt, piesaistot vietējo traktortehniku – to izvilka tikai trešdien ap pusdienlaiku ar speciāli izsauktu autoevakuatoru no Rēzeknes, bet pārsita degvielas tvertni.

Naktī no otrdienas uz trešdienu, ap pusnakti, kravas automašīnas vadītājs no Polijas Pils un Miera ielu krustojumā aizbrauca nepareizi – nevis nogriezās uz Māriņkalnu, lai nokļūtu galamērķī Tartu Igaunijā, bet aizbrauca pa veco Alūksnes ceļu – pa Miera ielu un tad gar pansionātu uz Ošu ielu, kur vēl saglabājies vēsturiskais Alūksnes bruģis. Šoferis vadījies pēc novecojušas informācijas savā navigācijas sistēmā, kurā attēlota ielu  infrastruktūra Alūksnē pirms Pils ielas rekonstrukcijas, kad posmā uz slimnīcu varēja aizbraukt taisni, nevis kā tagad. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka šis nav pirmais gadījums, kad tālbraucēji iebrauc nepareizi pa Ošu ielu, bet pirmais gadījums, kas beidzies šādi – iestiegot un pārsitot degvielas tvertni.
Izsauc speciālu
autoevakuatoru
Aculiecinieks Andris Kalniņš todien nāca ciemos pie drauga uz Ošu ielu un redzēja notiekošo. “Navigācijas sistēmā nebija atjaunotas kartes, tādēļ tā sanāca. Kad pabrauca garām pansionātam, pretim brauca vieglā automašīna un smagais dabūja braukt tuvāk malai. Tā kā krava smaga, tad iesēdās un netika ne no vietas. Tika izsaukts Alvis Bukāns no Mālupes ar traktortehniku – tas pavilka, bet nevarēja izvilkt smago, jo tas bija uzsēdies uz bākas. Ceļu daļas greiders arī nevarēja līdzēt. Bija doma izkraut kravu un tad izvilkt mašīnu, bet tas būtu sarežģīti. Trešdien rīta pusē Alūksnē ieradās smagās tehnikas autoevakuators no Rēzeknes, jo Alūksnē tāda nav, kas beidzot izvilka automašīnu no grāvja uz ielas. Bet, velkot ārā, uz izartajām bedrēm pārsita degvielas rezerves tvertni,” stāsta A.Kalniņš.
Viņš uzsver - ja navigācijas sistēmā neatjauno kartes par ceļu infrastruktūru, tad varot apmaldīties. “Man arī bija gadījums, kad braucām uz Dāniju – caurbraucot Poliju, vienu brīdi navigācijas iekārta rādīja, ka braucam pa pļavu, lai gan braucām pa izbūvētu ceļu. Svešā valstī tu ceļus nepārzini, tādēļ paļaujies uz navigāciju. Mēs ar draugiem skatījāmies – jaunajā navigācijas versijā Pils un Miera ielas krustojums tāds, kāds tas ir pēc rekonstrukcijas, vēl nemaz nav iezīmēts – tur ir vecais variants. Tas pats ir ar Jāņkalna ielu pēc rekonstrukcijas – Helēnas un Bērzu ielas jaunais apļveida krustojums arī tur nav iezīmēts,” secina A.Kalniņš.

Nebija satiksmes negadījums
Notikuma vietā bija ieradusies arī Valsts policija. Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Virse norāda – negadījums Ošu ielā nav reģistrēts, jo tas nebija ceļu satiksmes negadījums. “Policijas kompetence ir gadījumā, ja kaut kas ir bojāts – transportlīdzeklis, ceļa barjeras, ja ir cietušie, jebkāds apdraudējums ceļu satiksmei vai tā ir bloķētā. Palīdzību šādā situācijā organizē vai nu pats šoferis, vai uzņēmums, kam pieder automašīna,” saka S.Virse.
Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Alūksnes daļas komandieris Igors Dovgans norāda – iedzīvotāju zvanus uz tālruni 112 saņem zvanu centrā, kā darbinieki situāciju izanalizē pēc noteiktiem kritērijiem un nosaka, vai tā ir dienesta kompetence. Ja ir – zvana reģiona tuvākajai brigādei, kas dodas palīgā, ja nav – konsultē, kā rīkoties. “Jāatceras, ka VUGD nav ne komunālais, ne tehniskās palīdzības dienests. Izsaukumu par gadījumu Ošu ielā neesam saņēmuši, turklāt mūsu rīcībā nav tehnikas, lai izvilktu 40 tonnas smagu kravas automašīnu,” saka I.Dovgans.

Ceļa zīmes nemaldina
Trešdien ap pulksten vieniem dienā, kad ar autoservisa darbinieku palīdzību aptuveni 40 litri degvielas no rezerves tvertnes bija pārsūknēti, abi Polijas šoferi beidzot pameta Alūksni un turpināja ceļu uz Tartu. Alūksniešiem palika izdangāta iela. Alūksnes novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova norāda – trešdien vakarā izdangātais ielas posms jau bija nolīdzināts un atkal atvērts satiksmei. “Paldies A.Bukānam, ka viņš ar savu tehniku to jau ir izdarījis. Zinām vainīgo uzņēmumu, kura transports ielu sabojāja. Nevaram gaidīt mēnešiem, kad viņi situāciju labos, tādēļ izdarām paši un varam piedzīt zaudējumus,” saka J.Čugunova.
Rakstot par šo gadījumu, izskanēja arī versija, ka Pils ielā pēc rekonstrukcijas nepārdomāti izvietotas ceļa zīmes, kas maldina autovadītājus – iebraucējus. J.Čugunova to noliedz. “Pils ielas rekonstrukcijas projektam tika veikta izvērtēšana, audits Satiksmes ministrijā. Katra ceļa zīme ir saskaņota. Ja brauc tikai pēc navigatora un ceļa zīmes neievēro, tad nakts laikā noguris šoferis var iebraukt Ošu ielā. Ja braucot skatās ceļa zīmes – tad nevar, jo pirms katra krustojuma ir ceļa zīme par galvenā ceļa virzienu,” saka J.Čugunova. ◆

Kategorijas