Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Līdzīga prakse ir visā pasaulē

Diāna Lozko

2015. gada 13. marts 00:00

77

Vairāki “Alūksnes Ziņu” lasītāji jautā, kāpēc Latvijas Sarkanā Krusta Alūksnes komitejā notiek tirgošanās ar ziedotajām drēbēm.


Dārgākās preces - 1,30 eiro
Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) Alūksnes komitejas izpilddirektore Ginta Priedīte informē, ka maz­cenas veikalu prakse ir visās Sarkanā Krusta komitejās pasaulē. Šādos veikalos var arī pārdot 25 % no saziedotajām lietām, ko paredz sabiedrisko labuma organizāciju likums (no bezmērķa ziedoju­miem 25 % drīks izlietot admi­­nis­tratīvajām vajadzībām). “Vien­mēr jautājam, vai cilvēks piekrīt. Ja nepiekrīt, viņa ziedotās mantas netiek liktas pārdošanā, bet tiek novirzītas konkrētam mērķim, ko lūdz ziedotājs. Vienas no dārgākajām precēm veikaliņā maksā 1,30 eiro un par saimniecisko darbību ienākumi apliekas ar 21 % nodokli,” saka G.Priedīte.
Ienākumi no veikaliņa vidēji ir 200 eiro mēnesī, kas tiek izmantoti, lai daļēji nomaksātu rēķinus. “Priekštelpā saliktās drēbes var ņemt bez maksas, parakstoties par ziedojuma saņemšanu. Pašreiz nevaram nodrošināt atsevišķu telpu un darbinieku tikai šīm mantām - tie būtu papildu izdevumi. Vasarā bezmaksas humānā palīdzība tiks izvietotas speciāli izveidotajos plauktos šķūņos,” saka G.Priedīte.

 Ir neizprotama attieksme
LSK Alūksnes komitejai nākas saskarties arī ar dažu neapdomīgu cilvēku radītajām neērtībām. Pērn vienā šķūnī notika ugunsgrēks, jo kāds tur bija izmetis izsmēķi. “Plānojam teritoriju nožogot. Pašreiz daži cilvēki nāk un izmanto šķūnīti, lai pavadītu te savu laiku. Ir neizprotama cilvēku attieksme, jo nereti daudzi domā, ka Sarkanajam Krustam viss ir jāpiešķir bez maksas, pazemīgi jāpacieš iereibušu cilvēku attieksme, lamas, ķengāšana. Lai atnāk šeit kāds no kritikas izteicējiem un pastrādā bez maksas kaut vai nedēļu! Droši nāciet, gaidīsim mūsu mazajā pulciņā!” uzsver G.Priedīte. Daudzi ziedotāji nes labas un derīgas lietas citiem, tomēr reizēm gadās, ka cilvēki atnes kožu sakostas, cauras, netīras un nederīgas drēbes un lietas. “Mums šādas drēbes ir jāizšķiro un jāmaksā vēl par atkritumu izvešanu,” stāsta G.Priedīte.

Sniedz arī citus pakalpojumus
Alūksnes Sarkanais Krusts jaunās telpas Ojāra Vācieša ielā 8 iegādājās pērnā gada decembrī izsolē.  Pašlaik te strādā viens algots darbinieks, divi jauniešu brīvprātīgie no Valsts nodarbinātības aģentūras, divas brīvprātīgās alūksnietes un šad tad kāds puisis, kas atstrādā piespiedu darbus, kā arī pati izpilddirektore G.Priedīte. Ar ārzemju kolēģu palīdzību Alūksnes nodaļai ir cerība tikt pie sava transportlīdzekļa.
Tāpat piedāvā arī tādus maksas pakalpojumus kā nažu, šķēru un cirvju asināšanu, invalīdu inventāra nomu, ķīmiskās tīrītavas pakalpojumus un pirmās palīdzības apmācību. “Pērn no Lauku atbalsta dienesta guvām atbalstu 2304,88 eiro. Projektā iegādājāmies portatīvo datoru, digitālo fotoaparātu, projektoru, atskaņošanas iekārtu, printeri, kopētāju, faksa aparātu, apmeklētāju krēslus, datorgaldu, biroja galdu, nestuves un pirmās palīdzības profesionālo somu,” informē G.Priedīte. Bez maksas atkal būs pieejamas pārtikas pakas, tiesa, ne agrāk kā maijā, kā arī pašreiz sadarbībā ar portālu “ziedot.lv” tiek aicinātas māmiņas, kurām ir bērni līdz divu gadu vecumam un spiedīgi apstākļi. Lai saņemtu bezmaksas bērnu putriņas un autiņbiksītes, iepriekš jāaizpilda iesniegums. “Pašreiz pie mums palīdzību saņēmušas 11 šādas māmiņas,” informē G.Priedīte. ◆

Kategorijas