Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sniegs bezmaksas juridisko palīdzību

Līga Vīksna

2015. gada 13. marts 00:00

37

Sakarā ar to, ka nākamnedēļ Latvijā atzīmēs Latvijas Advokatūras 94.gadadienu, notiks gadskārtējās Advokatūras dienas. Alūksnes un Apes novadu iedzīvotāji bezmaksas juridisko palīdzību krimināltiesībās 17., 18. un 19.martā no 9.00 līdz 13.00 varēs saņemt pie zvērināta advokāta Guntara Priedīša Alūksnē.


G.Priedītis jau vairākus gadus iesaistās Advokatūras dienu norisē, sniedzot bezmaksas juridisko palī­dzību krimināltiesībās. Katru ga­du šo iespēju izmanto vismaz desmit iedzīvotāji - galvenokārt par jautājumiem, kas saistās ar cilvēka pamattiesībām.

Ar pavēsti, nevis mutiski
“Nereti cilvēki nezina, kā pareizi rīkoties, ja tiek izsaukti ierasties policijā, prokuratūrā vai tiesā. Saskaņā ar likumu izmeklēšanas iestāde, prokuratūra un tiesa personas uzaicina ierasties ar pavēsti, kurā jānorāda ne tikai ierašanās vieta un laiks, bet arī uzaicināšanas iemesli. Pavēsti var nosūtīt arī pa e-pastu,” saka G.Priedītis.
Darba devējs nav tiesīgs ieturēt darba algu par to laiku, kad darbinieks sakarā ar izsaukumu nestrādā, jo to nosaka Darba likums. “Neņemot vērā procesuālo statusu un izsaukšanas iemeslus, persona ir tiesīga ierasties jau kopā ar savu advokātu, jo ikvienam kriminālprocesā aizdomās turētajam, cietušajam vai lieciniekam ir tiesības saņemt juridisko palīdzību,” saka G.Priedītis. Praksē bieži sastopami gadījumi, kad policists ierodas pie personas mājās un paziņo, ka “būs jābrauc uz policiju” – šāda prakse nav pareiza, jo uzaicina ar pavēsti. “Piespiedu kārtā personu policijā var nogādāt tikai tad, ja procesa virzītājs ir pieņēmis lēmumu par piespiedu atvešanu, ja ir izsludināta meklēšana un izdots apcietinājuma orderis vai arī persona tiek aizturēta sakarā ar aizdomām par kādu noziedzīgu darbību izdarīšanu. Ja minēto iemeslu nav, tad personas piespiedu nogādāšana policijas iecirknī liecina par nepamatoti piemērotām procesuālajām sankcijām,” skaidro G.Priedītis.

Ne ilgāk par 48 stundām
Saskaņā ar likumu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu personu var aizturēt ne ilgāk par 48 stundām ar piebildi, ka aizturēšanas laiks skaitāms no faktiskā aizturēšanas brīža. Par aizturēšanu policistam obligāti jāsastāda protokols, kurā jānorāda gan faktiskais aizturēšanas, gan atbrīvošanas laiks. “Praksē bieži vien šajā protokolā norāda nevis faktisko aizturēšanas laiku, bet gan laiku, kad persona ievietota īslaicīgās aizturēšanas izolatorā – tādējādi tiek nelikumīgi pagarināts laiks, ko persona spiesta pavadīt nebrīvē. Jāatceras, ka no faktiskā aizturēšanas brīža persona iegūst aizturētā procesuālo statusu ar visām no šī statusa izrietošajām tiesībām, ieskaitot tiesības zināt aizturēšanas iemeslu un pamatu, pieaicināt advokātu un saņemt izrakstu no likuma par savām tiesībām,” saka G.Priedītis.
Praksē sastopami arī gadījumi, kad persona bijusi faktiski aizturēta, bet aizturēšanas protokols nemaz nav noformēts, kas ir rupjš personas tiesību aizskārums, jo aizturēšanas termiņš ir ieskaitāms soda termiņā. “Piemēram, ja persona ir aizturēta uz 48 stundām un sodīta ar piespiedu darbu uz 80 stundām, tad soda termiņā kā jau izciestas tiks ieskaitītas 16 piespiedu darba stundas, līdz ar to personai jānostrādā vairs tikai 64 stundas. Ja par personas aizturēšanu procesuālie dokumenti nav noformēti, tad soda termiņā neko neieskaita,” norāda advokāts.

Ir tiesības izmantot advokātu
“Bieži vien praksē sastopami gadījumi, kad, piemēram, policijā izmeklētājs personu tieši vai netieši atrunā no advokāta, sakot, ka “advokāts jums šajā lietā nebūs vajadzīgs”, “advokāts būs dārgs” un tamlīdzīgi. Arī šāda prakse nav pareiza, jo izmeklētājs kā persona ar juridisku interesi lietas iznākumā nav un nevar būt ne draugs, ne uzticības persona, ne padomdevējs. Saskaņā ar likumu izmeklētāja pienākums ir izskaidrot personai viņas procesuālās tiesības, ieskaitot tiesības izmantot advokāta palīdzību, bet ne iespaidot vai ietekmēt personas brīvu izvēli aizstāvēties ar vai bez advokāta,” saka G.Priedītis.
Līdzekļu trūkums advokātam judikatūrā (pozitīvā tiesu prakse - red.) tiek atzīts par netiešu piespiešanu atteikties no kvalificēta jurista palīdzības, tādēļ mantiskais stāvoklis nevar kalpot par pamatu advokāta nepieaicināšanai. Ja personai tobrīd nav naudas, procesa virzītāja pienākums ir gādāt, lai aizstāvībai advokāts tomēr tiktu pieaicināts un varētu saņemt bezmaksas juridisko palīdzību. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem advokāta vienas darba stundas minimums ir 22,77 eiro, konsultācija – 9,96 eiro. ◆

Kategorijas