Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gūst izcilus rezultātus

Diāna Lozko

2015. gada 13. marts 00:00

37

Pagājušajā nedēļā Gulbenē norisinājās Vidzemes reģiona skolēnu skatuves runas un mazo formu uzvedumu konkurss. Vairāki dalībnieki no Alūksnes un Apes novadiem tajā ieguva 1.pakāpi, bet Alūksnes Bērnu un jauniešu centra teātra “Snullis” grupa ieguva 1.pakāpi ar maksimālo punktu skaitu, tā parādot, ka ir paši labākie starp labākajiem.

Uzvedums par malēniešu gudrībām
Vidzemes reģiona skolēnu skatuves runas konkursā kopumā piedalījās 25 skolēni, bet mazo formu uzvedumu konkursā – piecu skolu kolektīvi. Individuālajā skatuves runu konkursā 1.pakāpi ieguva Malienas pamatskolas 8.klases skolēni Artūrs Lukstiņš un Dārta Briede (pedagoģe Gunta Vancāne), Alūksnes pilsētas sākumskolas 5.klases skolniece Elvita Keita Ķikute (pedagoģe Daiga Bētere) un Gaujienas internātpamatskolas 4.klases audzēknis Deivs Vasīlijs Vorohta (pedagoģe Inta Berķe). 2.pakāpi ieguva Alūksnes pilsētas sākumskolas 5.klases skolniece Lora Grauda (pedagoģe D.Bētere) un Strautiņu pamatskolas 8.klases skolniece Solvija Ozoliņa (pedagoģe Sanita Masinga).
Ar uzvedumiem mazo formu uzvedumu konkursā uzstājās gan Malienas pamatskolas 6.-7.klašu teātra grupa “Pagrabs”, gan Alūksnes Bērnu un jauniešu centra teātra “Snullis” divas grupas. Piecu uzvedumu konkurencē trīs uzvedumi bija no Alūksnes novada un 1.pakāpi konkursā ieguva teātra “Snullis” 4.grupa (7.-9.klase), bet 2.pakāpi – Malienas pamatskolas teātra grupa un teātra “Snullis” 3.grupa (5.-6.klase). Jāatzīmē, ka 1.pakāpi teātra “Snullis” 4.grupa izcīnīja ar maksimālo punktu skaitu – 40. “Maksimālos punktus liek ļoti reti. Ar 4.grupas astoņiem bērniem uzvedām uzvedumu par malēniešu gudrībām,” stāsta teātra “Snullis” režisore D.Bētere.

Daudz kas ir atkarīgs no skolotāja
D.Bētere teic, ka šajā konkursā nepiedalās pirmo reizi un tajā kopā ar audzēkņiem guvusi peredzi jau vairākus gadus. “Tieši pēdējo gadu laikā piedalos vairāk nekā ar vienu grupu. Maksimālo punktu skaitu līdz šim gan nekad neesam saņēmuši, un tas, manuprāt, ir retums. Šo gadu laikā var just, kuras novadu skolas gadu no gada piedalās konkursos un gūst panākumus. Daudz kas ir atkarīgs no skolotāja un tā, cik viņš ir ieinteresēts bērnu sagatavošanā,” pauž D.Bētere. Viņa uzsver, ka, sagatavojot bērnus skatuves runas konkursiem, ir svarīgi bērnam izvēlēties interesantu dzejoli vai stāstu. Nereti pasniedzēji uzskata, ka jāiemācās garš dzejolis, taču bērns to mokoties atskaita un baudījuma nav ne viņam, ne skatītājam. “Labāk tad ir īsāk, bet izteiksmīgāk! Bērnam ir jājūt, ko viņš runā, un viņam ir jāsaprot, ko viņš runā, nevis vienkārši jāatceras kāds teksts,” uzskata D.Bētere. ◆

Kategorijas