Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Seniorus interesē policijas darbs

Līga Vīksna

2015. gada 13. marts 00:00

13

Alūksnes pilsētas pensionāru biedrība “Sudrabs” uz savu iknedēļas tikšanos nesen aicināja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Alūksnes policijas iecirkņa priekšnieku pulkvežleitnantu Ilmāru Hamani, lai uzzinātu aktuālāko policijas darbā.


I.Hamanis senioriem pastāstīja par policijas struktūru, pienākumiem, atzīstot, ka lielākā daļa administrācijas darbinieku strādā Valmierā un apkalpo visu reģionu. Arī Operatīvās vadības nodaļa, ko var uzskatīt pa vienu lielu dežūrdaļu, atrodas Valmierā - tajā saņem visu iedzīvotāju izsaukumus policijai. Saņemot zvanu no Alūksnes vai Apes novadiem, no Valmieras zvana uz Alūksnes policijas iecirkņa atbalsta punktu un izlemj, kuras nodaļas policistiem jāizbrauc uz izsaukumu. I.Hamanis informēja, ka līdz pagājušā gada septembrim Alūksnes policijas iecirknī bija arī atļauju sistēmas grupas darbinieks, kas veica ieroču uzskaiti un reģistrēšanu. Tā kā Alūksnes un Apes novados ir nepilni 500 ieroču turētāji, Gulbenē – nepilni 600, tad uz šiem novadiem tagad ir tikai viens šāds darbinieks Gulbenē – inspektore Una Markova.

Rosina kļūt par policistiem
“2014.gada beigās Alūksnes policijas iecirknī bija trīs nenokomplektēti štati, šobrīd patruļdienestā ir divas brīvas vietas kārtībniekiem, četriem cilvēkiem ir pagarināts dienests, daži ir aizgājuši no dienesta policijā. Pēc dažiem gadiem Alūksnes policijas iecirknī vairs nebūs veco policistu – būs notikusi paaudžu maiņa,” sacīja I.Hamanis. Viņš rosināja mudināt Alūk­snes un Apes novada jauniešus izvēlēties policista profesiju un mācīties Valsts policijas koledžā. “Tiesa, iestāties tur nav viegli – jābūt labai fiziskajai sagatavotībai un veselībai. Diemžēl pērn no sešiem Alūksnes puikām neiestājās neviens, jo nebija pietiekami labas fiziskās sagatavotības un veselības, tostarp labas redzes. Bet, ja izdodas iestāties koledžā, tad nodrošinājums ir ļoti labs – formastērps, katrs kursants saņem darba algu, ir nodrošināta ēdināšana un dzīvošana. Pirmais apmācību posms ilgst gadu, no tiem trīs mēneši ir prakse, ko var iziet Alūksnē. Ar Alūksnes novada domi mums ir noslēgts līgums, tādēļ jaunajiem policistiem varam piedāvāt pašvaldības dzīvokli Alūk­snē. Ja ir labas sekmes, var turpināt mācības, lai 2,5 gadu laikā iegūtu virsnieka pakāpi un pēc tam vēl mācīties Rīgas Stradiņa universitātē, lai varētu strādāt komandējošā sastāvā. Šobrīd mūsu iecirknī četri policisti mācās, lai iegūtu augstāko pakāpi. Par policistu var kļūt līdz 35 gadu vecumam,” stāstīja I.Hamanis.

Noziedzīgu nodarījumu -
mazāk
I.Hamanis pastāstīja par pērn reģistrētajiem pārkāpumiem Alūk­snes policijas iecirknī, salīdzinot to skaitu ar 2013.gada rādītājiem. Kopumā 2014.gadā Alūksnes iecirknī reģistrēti 1725 noziedzīgi nodarījumi, kas ir par 5 mazāk nekā 2013.gadā. Uzsākti 336 kriminālprocesi – par 127 mazāk. “Pērn reģistrēti 7 sevišķi smagi noziegumi (par 6 mazāk), bet tos izmeklē kolēģi Valmierā. Reģistrēti 67 smagie noziegumi (par 68 mazāk), mazāk smagi noziegumi 188 (par 8 vairāk), 10 kriminālpārkāpumi (par 47 mazāk), bijusi viena slepkavība (2013.gadā slepkavību mūsu novados nebija), viena laupīšana (par 7 mazāk), viena izvarošana (2013.gadā nebija). Pērn reģistrētas 169 zādzības (par 52 mazāk). Vajāšanai uz prokuratūru nodota 161 lieta - par 20 lietām mazāk, turpinās darbs arī pie iepriekšējos gados uzsāktajām lietām. Ir likumpārkāpēji, kuri izbraukuši uz ārzemēm, bet atgriežas mūsu novados kapusvētku laikā, Ziemassvētkos – tad veicam aizturēšanu, dažus aiztur jau lidostā, vilcienā, šajā ziņā mums ir laba sadarbība ar Valsts robežsardzi un citiem dienestiem. Savukārt 202 kriminālprocesi (mazāk par 52) pērn izbeigti dažādu iemeslu dēļ – iestājies noilgums, nevar atrast vainīgās personas, nav derīgas ekspertīzes un citi iemesli,” stāstīja I.Hamanis.
Pērn bijuši 16 izlīgumi (par 2 vairāk), 500 atteikuma materiāli, jo nav nozieguma sastāva. Sastādīti 552 administratīvā pārkāpuma protokoli (par 63 mazāk), 21 protokols sastādīts nepilngadīgajiem (par 3 mazāk), piemēram, par smēķēšanu, sabiedriskās kārtī­bas neievērošanu. “Sudraba” pen­sionāri secināja, ka iedzīvotāju skaits novadā samazinājies, tādēļ arī pārkāpumu palicis mazāk. I.Hamanis atzina – daļa likumpārkāpēju jau izcieš sodu, daudzi iedzīvotāji izbraukuši uz ārzemēm, bet lielākā daļa palikušo nav noskaņota vardarbīgi.

Jautā par narkotikām
Pērn mūsu novados izņemtas 4016 cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markas, 848 litri degvielas un 125 litri alkohola. I.Hamanis aicina iedzīvotājus ziņot par šādiem gadījumiem policijai, garantējot anonimitāti, bet darīt to pamatoti, nevis par kaimiņu, kurš vienkārši nepatīk. “Nevienam iedzīvotājam neiesakām lietot Krievijas alkoholu, jo visas veiktās ekspertīzes liecina, ka tajā ir paaugstināts etilspirta daudzums,” uzsvēra I.Hamanis.
No pensionāriem izskanēja jau­­tājums, vai Alūksnē ir izplatītas narkotikas. I.Hamanis norādīja, ka pērn bija daudz “spaisa” gadījumu. “Alūksnē šos maisījumus ieveda no Rīgas, blakus Valkā un Valmierā bija pat legālo narkotiku veikali, kuros arī alūksnieši iepirkās. Visi šie cilvēki-lietotāji mums ir zināmi, pa kādam arī tagad gadās, ir sastādīti protokoli. Pirmajā reizē visiem iestājas administratīvā atbildība un ir naudas sods, otrajā reizē – jau kriminālatbildība, bet šādu gadījumu mūsu novadā vēl nav,” sacīja I.Hamanis.
Pērn Alūksnes policijas iecirkņa īslaicīgās aizturēšanas vietā aizturētas 173 personas (par 6 vairāk) – pusē no uzsāktajiem kri­mināl­procesiem. Administratīvi ares­tētas 23 personas (par 5 mazāk) – pārsvarā autovadītāji, kuri braukuši reibumā, bet 246 personas (par 25 mazāk) nogādātas iecirknī atskurbšanai par atrašanos reibumā sabiedriskā vietā, nepiedienīgu uzvedību.

Lielākie noziegumi – zādzības
I.Hamanis pastāstīja arī par lielākajiem pagājušā gada noziegumiem Alūksnē, kas saistās ar zādzībām. “Uz Alūksni bija pārcēlušies divi puiši no Madonas – viens strādāja lielveikalā, otrs kokapstrādes uzņēmumā, dzīvoja īrētā dzīvoklī Torņa ielā, bet pa vakariem un naktīm zaga. Viņi apzaga arī aģentūras “Spodra” kapsētas pārziņa namiņu pie Alūksnes Lielajiem kapiem, apzaga garāžas, zaga velosipēdus. Viņi jau bija Madonas policijas iecirkņa darbinieku redzeslokā, tad pārnāca uz Alūksni. Puiši iekrita savas muļķības dēļ – ievietoja internetā sludinājumu ar fotogrāfiju, ka pārdod velosipēdu, ko paši pirms dažām dienām bija Alūksnē nozaguši. Fotogrāfijā atpazinām nozagto velosipēdu, sazinājāmies ar tā īpašnieku, kurš uzdevās par pircēju, satikās ar puišiem. Puiši velosipēdu gribēja pārdot par 50 eiro – īpašnieks deva policistiem zīmi, kas turpat netālu vēroja notiekošo, un puiši tika aizturēti tepat pie bankas ēkas,” stāstīja I.Hamanis.
Viņš norādīja, ka aizturēta arī nepilngadīgu vietējo jauniešu grupa, kuri ir no nelabvēlīgām ģimenēm, par automašīnu, laivu novietņu un garāžu apzagšanu Alūksnē. “Pērn rudenī Alūksnē bija slepkavība, kad nodūra sievieti. Ir atrasts arī pērn no attīrīšanas iekārtām nozagtais ģenerators pie vecā morga – to atradām Gulbenes novada teritorijā. Savukārt šogad esam Alūksnē atraduši vēl vienu zagtu ģeneratoru, kas bija nozagts Igaunijā, un to jau nodevām Igaunijas kolēģiem. Prieks, ka ar Veru policiju mums izveidojusies laba sadarbība. Tiesa - diemžēl ne katru noziegumu var atklāt,” sacīja I.Hamanis.

Jāstiprina pašvaldības
policija
Seniori arī jautāja, kāda Valsts policijai ir sadarbība ar Alūksnes novada pašvaldības policiju, kādos gadījumos protokolus drīkst sastādīt pašvaldības policija un kā notiek patrulēšana naktīs. I.Ha­manis norādīja – pašvaldības policisti var sastādīt protokolus par visiem pārkāpumiem, bet tie izskatīt jānosūta pēc piekritības. “Pašvaldības policisti naktīs nestrādā – vien atsevišķos gadījumos pasākumu laikā. Kopīgas patruļas veicam, bet reti – varētu būt biežāk,” sacīja I.Hamanis.
Viņš uzskata, ka Alūksnes novada pašvaldības policiju vajadzētu stiprināt, bet tam nepieciešami pašvaldības budžeta līdzekļi. “Alūk­snes policijas iecirknī daudzi darbinieki saņem atļauju, lai varētu strādāt otrā darbavietā un uzturētu ģimeni – manuprāt, šie cilvēki no Valsts policijas darba brīvajā laikā varētu veiksmīgi strādāt pašvaldības policijā. Tādējādi tiktu stiprināta gan pašvaldības policija, gan varētu organizēt patruļas naktīs. Tāpat arī Alūksnē vajadzētu videonovērošanu. Pozitīvi, ka privātuzņēmumi savās teritorijās ir izvietojuši videonovērošanu – vajadzības gadījumā tas palīdz arī mūsu darbā, bet videonovērošanas sistēmu vajadzētu ieviest arī pašvaldībai, kā tas līdzīgi jau ir citās pilsētās, rūpējoties par saviem iedzīvotājiem,” uzskata I.Hamanis. ◆

Kategorijas