Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pašu šūtos tērpus izrāda Balvos

Līga Vīksna

2015. gada 13. marts 00:00

24

Alūksnes pilsētas sākumskolas deviņas audzēknes interešu izglītības programmā “Tradicionālie rokdarbi mūsdienās” skolotājas Guntas Tučas vadībā šobrīd gatavo tērpus, lai piedalītos skatē un varētu nokļūt vasarā uz XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.
Līga Vīksna

Interešu izglītības programmu pie Alūksnes pilsētas sākumskolas mājturības un tehnoloģiju skolotājas G.Tučas apmeklē Viktorija Anna Ermiča (4.a), Ance Strakša, Margita Lancmane, Evelīna Leia un Elvita Keita Ķikute (5.a), Žanete Spirka un Lelde Čerbikova (6.a), Justīne Ermiča (6.b) un Marta Paegle (6.c). Pagājušajā nedēļā savus tērpus meitenes izrādīja starpnovadu bērnu modes skatē “Tādi raksti pūriņā” Balvu profesionālajā un vispārizglītojošā vidusskolā, saņemot žūrijas simpātiju balvu.

Modes skatē piedalās jau trešo gadu
Modes skate Balvos notika jau astoto gadu, bet G.Tuča ar pulciņa audzēknēm tajā piedalās trešo gadu, šoreiz izrādot kolekciju “Sena dziesma jaunās skaņās”.
“Šūšana prasa daudz laika, īpaši 5. un 6.klases meitenēm, kuras šūšanas prasmes tikai sāk apgūt, tādēļ jau rudenī ieplānojām piedalīties šajā modes skatē. Pēc tam izrādījās, ka arī dziesmu un deju svētkos būs tērpu kolekciju skate – konkurss “Rakstu darbi” vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas jomā, līdz ar to ar saviem tērpiem piedalīsimies arī tur,” stāsta G.Tuča.
Modes skatē Balvos alūksnietes ieguva SIA “Sapards” uzņēmēju Solvitas un Aivara Avotiņu simpātiju balvu – 10 eiro naudas balvu kolekcijas papildināšanai. “Šobrīd esam sākušas darbu, lai uzšūtu vēl arī košu krāsu somas no filca ar ziedu motīviem, tā papildinot savu kolekciju,” saka G.Tuča.

Izzina Malienas vainaga rakstus
Savukārt konkursā “Rakstu darbi” alūksnietes pēta, kādi raksti sastopami dabā, etnogrāfijā, sadzīvē.
“Īpašu uzmanību pievērsām rakstiem, kādi ir Malienas vainagā. Tajā dominē ziedu motīvs, tādēļ arī meiteņu darbos dominē ziedu motīvi jostās, matu rotā – lentē, apģērbā. Apģērbā sastopams linu materiāla pelēkais, tautas tērpa brunči – rūtaini un krāsaini, tādējādi atainojot asociācijas par tautas tērpu, tā atsevišķiem elementiem, materiāliem, krāsām un to salikumiem. Esam izmantojušas gan seno tunikveida piegriezumu, gan radījušas etnogrāfisko kreklu,” norāda G.Tuča.
Daļu darba paveikušas meitenes pašas, daļu palīdzējusi skolotāja G.Tuča. Divas meitenes radījušas tērpa komplektu – svārkus un blūzes.

Gatavojas lielajiem svētkiem Rīgā
Alūksnē 1.aprīlī notiks Alūksnes un Apes novadu vizuālās mākslas olimpiāde, kur savus tērpus demonstrēs arī G.Tučas audzēknes. Labāko darbu autorus izvirzīs olimpiādei Vidzemes reģionā, kas notiks Cēsīs 29.aprīlī. Pēc tam taps zināms, vai arī alūksnietes ar saviem tērpiem piedalīsies dziesmu un deju svētkos Rīgā. G.Tuča atzīst – katrai meitenei ir kāda rokdarbu tehnika un tēma, kas patīk un padodas un kas nepatīk un nepadodas.
“Tas ir tikai normāli, jo visiem viss nevar patikt! Atsevišķās situācijās es apbrīnoju bērnus par viņu uzņēmību, pacietību, uzcītību, lai darbu izveidotu tādu, kā tas sākotnēji nodomāts,” saka G.Tuča. ◆
FAKTI

Starpnovadu bērnu modes skatē “Tādi raksti pūriņā” Balvu  profesionālajā un vispārizglītojošā vidusskolā piedalījās vēl trīs kolektīvi no Alūksnes novada:

◆ Jaunalūksnes pagasta pirmsskolas izglītības iestādes “Pūcīte” audzēkņi (skolotāja Esēnija Lielbārde) ar savu kolekciju “Dabas balss” ieguva 1.vietu un divas žūrijas simpātiju balvas: no
Balvu novada domes un zemnieku saimniecības “Silaunieki”. Modes skates organizatore, skolotāja Anita Matule uzteic “Pūcīti” par to, ka skatē piedalījās pirmo gadu un guva tik atzīstamus panākumus;

◆ Malienas pagasta pirmsskolas izglītības iestādes “Mazputniņš” audzēkņi (skolotājas Svetlana Iļjina, Indra Kabluka) ar kolekciju “Maģiskās debesis” ieguva SIA “Veskor” simpātiju balvu;

◆ Liepnas internātpamatskolas 2. līdz 9.klases skolēni (skolotājas Inguna Matule, Ina Aizupe, Alla Orehova, Marina Spirka) ar kolekciju “Zelta sietiņš” - SIA “Litiņa” simpātiju balvu.

Kategorijas