Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Odisejs no Svētās Birmas

Līga Vīksna

2015. gada 13. marts 00:00

1247

Alūksniešu Ingas Hanzenas un Normunda Veļķera mīlulis jau ilgāk nekā gadu ir Svētās Birmas kaķis Odisejs. Šīs retās un ekskluzīvās šķirnes kaķis viņu sirdis iekarojis sava piemīlīgā rakstura dēļ.
Odisejs ir ļoti viesmīlīgs – atnākot uz interviju, viņš gaitenī sagaida, lai gan pirms tam saldi gulējis, un, kad intervijas nogurdināts, laižas miegā, bet es dodos prom, tāpat atkal atnāk gaitenī pavadīt.

Kaķis ar ciltsrakstiem
Odiseju Inga un Normunds iegādājās Svētās Birmas kaķu audzētavā Mārupē ar ciltsrakstiem trīs mēnešu vecu, kad viņš jau prata nokārtoties kastītē un ēst no bļodiņas. Šobrīd viņam ir gads un divi mēneši, svars – pieci kilogrami.
“Audzētavā noteikts, ka kaķēniem vārdus izvēlas, ņemot vērā burtus alfabēta secībā. Mums bija jāizvēlas vārds ar burtu “O”, tādēļ Odisejs, ja pavisam precīzi - Gentle Tomson Odisei, kur “gentle” nozīmē inteliģentais, “Tomson” ir audzētavas īpašnieces uzvārds (Valda Tomsone – red.). Odiseja tēvs, arī tīršķirnes Svētās Birmas runcis, dzīvo Anglijā, māte ir no Latvijas, piedalījusies daudzās kaķu izstādēs. Ģimenē Odiseju mīļi dēvējam arī par Odiju, Odiņu,” stāsta Normunds. V.Tomsone sākumā ļoti rezervēti izturējusies pret topošajiem saimniekiem, jautājot, kādēļ viņi kaķi vispār vēlas, kur kaķis dzīvos, un uzdevusi līdzīgus jautājumus. “Man bija viņai jāzvana vairākas reizes, līdz saņēmu piekrišanu un varējām braukt pēc sava Odiseja.”
Odisejs nav pirmais kaķis Ingas un Normunda ģimenē. Pirms tam viņiem bija līdzīgs runcis, bet ne tīršķirnes – Svētās Birmas un Siāmas kaķa krustojums. “Manuprāt, tur bija vēl kādas citas sugas gēns arī! Tas bija mūsu Mincis, raksturā niknāks, bet nodzīvoja 18 gadus,” saka Normunds.

Ķepās - baltas “zeķītes”
Svētās Birmas kaķu šķirnes galvenās iezīmes ir baltas ķepiņas jeb “zeķītes”. Kaķim augot lielākam, baltās “zeķītes” kļūst izteiktākas. Līdzīgi ir ar spalvas krāsu galvai un astei – arī tā kļūst tumšāka, jo piedzimstot Svētās Birmas kaķēni ir balti. “Krāsojums tumšāks kļūst pirmo divu gadu laikā. Savukārt uz pakaļkājām apakšpusē ir tumšākas spalvas krāsojuma apgriezts V burts – tā ir šai šķirnei raksturīga iezīme,” uzsver Normunds.
Svētās Birmas kaķi ir mierīgi un draudzīgi. “Saka, ka Svētās Birmas kaķi ģimenē atrodot vienu, kuram pieķerties un kuru atzīst par savu saimnieku – mēs ar Ingu šobrīd vēl neesam atšifrējuši, kurš no mums tas ir. Odisejs mūs abus ciena un godā,” saka Normunds. Inga piebilst – pie katra ir savi paradumi, ko Odisejs dara. “Guļ viņš pārsvarā pie manis, blakus gultā, bet, ja grib izlūgties kādu gardumu, – iet pie Normunda. Odisejs ir ļoti gudrs!” saka Inga.
Normunds atzīst, ka Svētās Birmas kaķis viņu ģimenē nokļuvis tieši piemīlīgā rakstura dēļ. “Otras kaķu šķirnes ar tik labu raksturu pasaulē nav – es tam piekrītu! Odisejs ir ļoti mīlīgs, sabiedrisks, rotaļīgs, viņam nav kaķiem raksturīgo niķu un stiķu. Svētās Birmas kaķis labprāt rotaļājas arī tad, kad ir jau pieaudzis,” raksturo Normunds. Lai gan Svētās Birmas kaķiem patīk arī miers un klusums, tie ir ļoti sabiedriski un mīl kompāniju. Kad Normunds strādā pie datora, Odisejs nāk līdzās un ieritinās gulēšanai uz printera. Kad Inga virtuvē mizo kartupeļus, Odisejs ir līdzās un ar acu skatienu pavada katru kartupeļa mizu. “Kad esam mājās, Odisejs ne mirkli nepaliek viens – visur nāk līdzi. Šīs šķirnes kaķus nav ieteicams vienus ilgi atstāt – viņiem vajag sabiedrību,” saka Normunds. 

Murrā pie trešās glaudīšanas
Saimnieki stāsta - kad Odisejs guļ, viņš labsajūtā izstiepj uz priekšu vienu no priekšķepām vai pat abas. Odisejam nepatīk putekļu sūcēja troksnis – mājas sūknēšanas laikā viņš parasti aiziet tālākajā istabā. Toties ar ūdeni viņš ir draugos – ir mazgāts vannā un neiebilst. Odiseja ēdienkartē ir speciālā kaķu barība – nedrīkst dot neko sāļu, cūkgaļu, bet vēlamas ir zivis. “Ejot nokārtoties, Odisejs kastītē uzvedas ļoti, ļoti solīdi! V.Tomsone mums atzina, ka Odisejs ir mācīts sākt murrāt pie otrās trešās glaudīšanas reizes - tā arī ir! Odisejam uzmanību vajag arī naktīs – vismaz divas reizes viņš mani modina, lai tiktu paglaudīts,” saka Inga. Normunds uzsver, ka Odisejs ir ļoti gudrs – tiklīdz rītos nozvana modinātājs, viņš pieskrien pie gultas, sēž, skatās un gaida, kad saimnieks beidzot modīsies, lai gan brokastis jau ir paēdis!” stāsta Normunds.
Saimnieki atzīst, ka Odisejs ir kārtīgs kaķis un blēņas dara maz, toties ir ļoti ziņkārīgs. “Cik esmu runājusies ar dzīvnieku mīlētājiem, secinu, ka cilvēkiem vairāk patīk suņi. Mums ar Normundu kaislība ir kaķi. Iespējams, nākotnē nolemsim iegādāties arī Svētās Birmas kaķenīti,” atklāj Inga.
Šobrīd Odisejs ir telpu kaķis – ārā iziet reti. Normunds atzīst – ir iecere pie loga izveidot nelielu voljēru, kur Odisejam pastaigāties svaigā gaisā. Ir doma tuvākajā laikā Odiseju vest arī uz kaķu izstādi. ◆

Leģenda

◆ Daudzus gadus vēl pirms Budas dzimšanas Indoķīnā, kalnu klosterī Lao Tsun, dzīvojis kāds vecs un gudrs priesteris Mun Hams. Viņa dzīve bijusi veltīta dievietei ar safīra krāsas acīm Tsun Kjan Kse, kas mirušo cilvēku dvēseles pēc nāves pārvietojusi dzīvnieku ķermeņos. Mun Hamam piederējis balts runcis ar oranžām acīm, vārdā Sinhs. Kādu dienu klosterim tuvojušās klejotāju ciltis, un Mun Hams kopā ar citiem mūkiem iebēdzis dievietes svētnīcā. No lielā pārdzīvojuma mūks nomiris, bet uzticīgais runcis Sinhs uzlēcis priesterim uz sirmās galvas viņa nāves brīdī. Noticis brīnums: dieviete mūka dvēseli pārvietojusi kaķa ķermenī, tas iemirdzējies zeltītā gaismā, un kaķa vilna nokrāsojusies Birmas kaķu krāsā, bet tikai ķepiņas, kas bijušas mūka matos, palikušas baltas. Arī kaķa acis mainījušas krāsu - kļuvušas safīrzilas, mirdzošas, bet skatiens bijis vērsts uz klostera dienvidu vārtiem. Pārējie mūki sapratuši, ka kaķis vēlas dot zīmi, steigušies un aizvēruši klostera dienvidu ieeju un tā paglābušies no klejotājiem, neļaujot tiem izlaupīt klosteri. Vienlaikus ar Sinhu krāsu mainījuši arī pārējie klosterī dzīvojošie kaķi, un tā radusies šķirne “Svētās Birmas kaķis”.
                                      Avots: “www.dinozoo.lv”

Kategorijas