Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rada svētkus saldumu mīļiem

Ilze Bogdanova

2010. gada 27. septembris 08:05

817

Ikviens, kurš pabijis Alsviķu Miķeļa gadatirgū, to nesajauks ne ar vienu citu. Plašais tirgotāju klāsts mijas ar daudzpusīgu kultūras un atpūtas programmu, kas tradicionālo iepirkšanos pārvērš par aizraujošu nedēļas nogales pasākumu visai ģimenei. Foto

Izņēmums nebija arī vakar notikušais Alsviķu Miķeļa gadatirgus, kas ir vienpadsmitais pēc kārtas. Tradicionālo piedāvājumu šoreiz papildināja medus degustācija, kuras laikā ikviens apmeklētājs tika aicināts noteikt sev tīkamāko un gardāko medu.
Medus degustācijas iniciatore ir Alsviķu pagasta iedzīvotāja Solveiga Selga. Viņa šo ideju noskatījusi Latvijas Biškopju saietā Koknesē, kur šovasar piedalījās. “Toreiz uz degustāciju galda atradās medus paraugi no visas Latvijas, taču man likās, ka bijušais Alūksnes rajons ir gana liels un gana bagāts ar medu, lai mēs varētu noorganizēt paši savu medus degustāciju,” viņa saka. Saistošs licies arī pats medus degustācijas process. Tajā katrs medus paraugs ievietots atsevišķā trauciņā, katru no tiem degustatoriem baudot ar savu karotīti un pēc katra medus nobaudīšanas uzdzerot ūdeni. “Tas vajadzīgs, lai nesajuktu medus garša un vieglāk būtu noteikt tā atšķirības,” skaidro S.Selga.

Alsviķu Miķeļa gadatirgus dalībniekiem priekšā likti 16 medus paraugi. Vairums no tiem ir pašu alsviķiešu devums. Atsevišķi medus paraugi vesti no Annas, Jaunalūksnes un Gaujienas. Īstai medus degustācijai atbilstošus apstākļus palīdzēja radīt šī pasākuma atbalstītāji un balvu sponsori: Latvijas Biškopības biedrības valde un tās Alūksnes nodaļa, kā arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Sadarbībā ar viņiem tapa ar medu saistītas atrakcijas. Gados jaunākie degustācijas dalībnieki tika aicināti salikt puzli, kurā attēlotas ar medus vākšanas procesu saistītas lietas. Savukārt pārējie varēja izmēģināt spēkus viktorīnā, pārbaudot savas zināšanas par bišu dzīvi un medus iegūšanas procesu. Veiksmīgākie viktorīnas dalībnieki saņēma saldas balvas.

Pie balvām tika arī garšīgākā medus īpašnieki. Par visgaršīgāko tika atzīts medus, kas nācis no Sarmītes Brīdakas (1.vieta), Vijas Rātes (2.vieta) un Annas Vizules (3.vieta) saimniecībām. Zīmīgi, ka tās visas atrodas Alsviķu pagastā. S.Selga atklāj, ka degustācijā iesaistījušies tuvu pie 150 cilvēkiem, par kuru izrādīto atsaucību tiek teikts īpašs “paldies”. Pateicības vārdi no pasākuma organizatoru puses tiek veltīti arī pārējiem gadatirgus dalībniekiem: tirgotājiem, atrakciju veidotājiem, kultūras priekšnesumu autoriem, kā arī visiem citiem, kuri pielikuši savu roku pasākuma tapšanā un bez kuru palīdzības gadatirgus nebūtu varējis notikt. Sevišķi tas attiecas uz Rebanu ģimeni no Alsviķiem. Pateicoties viņiem, izdevies radīt dāsnu balvu klāstu ikgadējai Alsviķu Miķeļa balvai, kas tradicionāli tika pasniegtas pasākuma izskaņā.

Kategorijas