Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Attīra robežjoslu

Līga Vīksna

2015. gada 20. marts 00:00

34

Pirmo reizi Latvijas valsts vēsturē kopš neatkarības atjaunošanas veic tik apjomīgus robežas demarkācijas darbus

Šobrīd uz Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas robežas notiek robežjoslas attīrīšanas darbi, tostarp Viļakas pārvaldes teritorijā. Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas šī ir pirmā reize, kad notiek tik apjomīgi darbi. Nelielā apjomā tie uzsākti jau arī Alūksnes novada teritorijā.
2007.gada 27.martā tika noslēgts robežlīgums starp Latvijas Republiku un Krievijas Federāciju. Līdz šim dabā iezīmēta Latvijas – Krievijas robeža ar robežzīmēm visā garumā jeb 274 kilometri. Viļakas robežsardzes pārvaldes Nodrošinājuma dienesta priekšnieks majors Juris Dmitrijevs norāda - pašlaik gan no Latvijas, gan Krievijas puses notiek robežjoslas attīrīšana – uz sauszemes izcērt kokus, izrauj celmus, veic planēšanas darbus, bet gar ūdeņiem attīra teritoriju gar robežzīmēm.

Atsavinās no privātpersonām
„Mums Latvijas pusē robežjosla noteikta 12 metru platumā. Līdztekus tam notiek arī zemju atsavināšana robežjoslas vajadzībām. Iemērītas un atdalītas tiek gan zemes, kas ir valstij piekritīgas vai brīvās valsts zemes, gan privātpersonām piederošās, lai varētu izveidot šo 12 metru plato robežjoslu. Šobrīd šis process rit pilnā sparā – tiesa, tas prasa daudz laika, jo ar katru privātīpašnieku ir jāvienojas par zemes atsavināšanu, jāveic izpirkšana, ko var izdarīt ar Ministru kabineta lēmumu,” stāsta J.Dmitrijevs. Alūksnes novadā šobrīd līdz galam vēl nav novests neviens zemes atsavināšanas process no privātpersonām, bet ir uzsāktas sarunas – norit mērniecības darbi, saskaņošana un citas procedūras. Bērziņu robežpārejas punkta apkārtnē, kur robežojas Liepnas un Žīguru pagasti, robežjosla jau ir attīrīta apmēram 10 kilometru garumā. Šobrīd darbi notiek valstij piekritīgajās zemēs, jo ar privātpersonām vēl nav panākta vienošanās,” stāsta J.Dmitrijevs.

Robežzīmes būs numurētas
Viņš norāda, ka visā robežas garumā atsavināmi aptuveni 380 īpašumi, no tiem Alūksnes novadā 40 īpašumi. „Atjaunojot Latvijas neatkarību, nebija skaidrības, kur īsti Latvijas – Krievijas robeža vīsies, pilnībā tas tapa skaidrs tikai 2013.gada nogalē. Alūksnes novadā tas varbūt nebija tik aktuāli, jo bija garš robežas posms, kas vijās pa veco Latvijas – Igaunijas robežu, tur nebija problēmu,” saka J.Dmitrijevs. Demarkācijas darbi jāpabeidz 2016.gada nogalē, kad robežjoslai jābūt attīrītai, jābūt izvietotām robežzīmēm, kas būs numurētas. Šobrīd robežzīmēm piešķirti tikai pagaidu numuri. J.Dmitrijevs norāda, ka līdz tam gan Latvijas, gan Krievijas puse izgatavos kartes, ko izvietos robežjoslā.
Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūra ir veikusi iepirkumu, atbilstoši tā rezultātiem robežas demarkācijas darbus veic SIA “PK 19+93”, piesaistot arī apakšuzņēmējus.

Izbūvēs infrastruktūru
J.Dmitrijevs uzsver, ka nākamais etaps būs valsts robežas joslas infrastruktūras izbūve gar Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas robežu. Šiem darbiem jau ir izsludināts apjomīgs iepirkums.
„Kad iepirkums būs noslēdzies, šo darbu laikā robežjoslā 12 metru platumā veiksim tiltu, žogu izbūvi, caurteku ievietošanu, kontrolpēdu (uzarta zemes josla – red.) joslas ierīkošanu. Šie apjomīgie darbi jāpaveic laika posmā no 2015. līdz 2019.gadam. Arī šie darbi notiks pirmo reizi Latvijas vēsturē, tādēļ pieredzes vēl nav. Līdz šim šādi darbi nav veikti ne uz Latvijas – Baltkrievijas, ne Latvijas – Igaunijas, ne Latvijas – Lietuvas robežas,” saka J.Dmitrijevs. Viņš atzīst, ka, sākot no Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes Grebņevas nodaļas un visā Viļakas pārvaldes teritorijā, tostarp robežas daļā Alūksnes novadā, robeža faktiski jāiezīmē no jauna, jo tā ir bijušās Abrenes daļā.

Kategorijas