Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pārkāpumi neizkūst līdz ar sniegu

Līga Vīksna

2015. gada 20. marts 00:00

16

Līdz ar sniega nokušanu atklājas gan pa ziemu uzkrātais kultūrslānis, gan citi pārkāpumi – ceļmalās izmesti atkritumi, automašīnu novietošana stāvēšanai zaļajā zonā un citi. Alūksnes novada pašvaldības policija norāda – par šādiem pārkāpumiem piemērojama administratīvā atbildība.

Izmet vecus televizorus
Pagājušajā nedēļā saņemts ziņojums no Jaunannas pagasta pārvaldes, ka ceļmalā kāds izmetis vairākus vecus televizorus un radioaparātu. “Cilvēks ir salasījis vecos, padomju laika televizorus un vienkārši izmetis ceļmalā Jaunannas pagastā. No televizoriem ir paņemtas atsevišķas detaļas, kuras, iespējams, var nodot metāllūžņos, bet pārējais izmests. Šādus bīstamos atkritumus pieņem ekopunktā Tālavas ielā Alūksnē – tiesa, priekšmetiem jābūt neizjauktiem un tad par to nodošanu persona var saņemt arī nelielu samaksu. Tādēļ šāda rīcība, izmetot tos ceļmalā, ir ne tikai pretlikumīga, bet arī muļķīga,” saka pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons.
Pašvaldības policijas vecākais inspektors Gints Teterovskis norāda – šajā gadījumā ekopunktā no Jaunannas pagasta pārvaldes pieņems ceļmalā atstātos bīstamos atkritumus, bet naudu – 3 centus par kilogramu – nemaksās. Ja vainīgo izdotos atrast, viņam tiktu piemērota atbildība par vides piesārņošanu un piegružošanu, kas fiziskajām personām ir 70 līdz 700 eiro naudas sods, juridiskajām personām 350 līdz 2900 eiro. Ja kādam ir informācija par notikušo, lūgums vērsties pašvaldības policijā.
Nokūstot sniegam, ir labi redzams arī, kuri zemes īpašnieki iepriekšējā gadā nav veikuši obligātos zemes aizsardzības pasākumus: zāles nopļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos. “Ja tas nav izdarīts, vainīgajiem īpašniekiem piemēro naudas sodu. Viena šāda platība Alūksnē ir Jāņkalna ielā 40 – katru gadu īpašniekam, kurš nav alūksnietis, tiek sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli, bet sodu viņš samaksā tikai tad, kad no administratīvās komisijas saņem draudu vēstuli par nodošanu tiesu izpildītājiem,” saka G.Teterovskis.
Viņš uzsver – aktuāla kļuvusi arī transportlīdzekļu novietošana stāvēšanai zaļajā zonā vietās, ko ziemā klāja sniega sega. “Par to saņemam daudzu iedzīvotāju sūdzības no Apes ielas un citviet, sastādām protokolus. Šobrīd Alūksnes novada dome daudzdzīvokļu māju pagalmu labiekārtošanai ir izsludinājusi projektu konkursu finansējuma piesaistei – tā ir laba iespēja, lai pie mājām izveidotu stāvlaukumus, labiekārtotu pagalmus un izskaustu šādus gadījumus,” saka G.Teterovskis.
Visiem novada iedzīvotājiem viņš atgādina – Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz atbildību arī par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu. “Par neiesaistīšanos pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu savākšanā, nenoslēdzot līgumu, piemēro 70 līdz 700 eiro naudas sodu fiziskajām personām, 430 līdz 1400 eiro juridiskajām personām. Alūksnes pilsētā iepriekšējos gados šajā jomā ir daudz strādāts, piemēroti naudas sodi un kārtība daudzmaz panākta, bet pagastos darāmā vēl ir daudz,” saka G.Teterovskis.
Viņš piebilst – ja atkritumi atrodas uz zemes, par to savākšanu ir atbildīgs zemes īpašnieks, neatkarīgi no tā, kurš atkritumus tur nometis.

Kategorijas