Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lai neplīstu kā papīrs

Lāsma Antoneviča

2015. gada 20. marts 00:00

1

Pirmslaulību mācību programmas autori un pasūtītāji cer, ka tā palīdzēs stiprināt ģimeni un mazināt šķirto laulību skaitu

Ne jau formula, kā nodzīvot «ilgi un laimīgi», bet zināšanu un izpratnes impulsi katra paša vēlmei un centieniem piepildīt kāzu dienas cerību! Tā Labklājības ministrijas (LM) pasūtītās un sadarbībā ar Tieslietu ministriju (TM) tapušās Pirmslaulību mācību programmas autori mēģina definēt izstrādātā satura būtību. Tā ir kā alternatīva pirmslaulību kursiem, ko tradicionāli piedāvā baznīcas. Tomēr pāri, kas nolēmuši teikt jāvārdu dzimtsarakstu nodaļās, nebūs spiesti obligāti apmeklēt nodarbības. Tās veidotas, lai jaunajai ģimenei palīdzētu likt stipru kopā dzīvošanas pamatu.

Šķiras vairāk nekā puse precēto
«Pirmslaulību mācību programmas mērķis ir nodrošināt topošajām ģimenēm iespēju iegūt zināšanas un veidot izpratni par laulības tiesiskajiem, psiholoģiskajiem, ētiskajiem un sadzīves aspektiem, kas izriet no Labklājības ministrijas izstrādātā rīcības plāna,» skaidro programmas īstenošanā iesaistītās TM pārstāve Laura Majevska, atsaucoties uz    «Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011. – 2017. gadam» dokumentu. Tajā pausta apņēmība nodrošināt iespēju pirms laulības noslēgšanas gūt ieskatu laulības institūcijas civiltiesiskajos, psiholoģiskajos, sadzīves un citos aspektos, lai palīdzētu īpaši jaunajiem vecākiem iegūt nepieciešamās zināšanas un prasmes.
«Lai palīdzētu pilnvērtīgi uzņemties rūpes par saviem bērniem un veidot stabilu un laimīgu ģimeni, nepieciešams īstenot dažādus izglītojošus un informatīvus pasākumus, kas domāti vecāku izglītošanai par savu lomu, bērnu tiesībām, savu atbildību un pienākumiem, kas no tām izriet, kā arī par tiesībām ilgtermiņā,» uzsver L.Majevska.
Uz šādu valsts stratēģiju mudinājusi neglaimojoša statistika. Programmas autori – Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs (ZRKC) – izpētījuši, ka no 1990. līdz 2013. gadam noslēgtas 297 268 laulības, bet šķirtas 175 101, kas ir vairāk nekā puse jeb 59 procenti. Pēdējos gados šī proporcija ir vēl lielāka. Piemēram, 1990. gadā apprecējās rekorddaudz pāru – 23 610 –, bet savienību oficiāli pārtrauca 10 783. Savukārt 2011. gadā laulībā stājās teju uz pusi mazāk (10 760), bet izšķīrās 8302. Turpmākos divus gadus šī statistika ir nedaudz uzlabojusies – precas vairāk un šķiras mazāk. Tomēr līdz kaut vai «puse uz pusi» attiecībai vēl tālu. Jāpiebilst gan, ka globālā tendence ir tāda, ka aizvien vairāk pāru izvēlas nereģistrētu kopdzīvi.    

Četru moduļu sistēma
Programma paredzēta pāriem, kuri nolēmuši reģistrēt attiecības dzimtsarakstu nodaļā un jau iesnieguši iesniegumu par laulības noslēgšanu. Tomēr to var apgūt jebkura persona, kas atrodas attiecībās, jo programmas saturs ir svarīgs jebkurai ģimenei, norāda tās īstenotāji. Viņi piebilst, ka mācību programmā ietvertie jautājumi netiek skatīti no reliģijas puses un ir pilnīgi nošķirti no baznīcas, kam pirmslaulību konsultēšana ir gadiem ierasta prakse. Piemēram, Romas katoļu baznīca noteikusi desmit nedēļu ilgas mācības un laulāto kursus. Luterāņi topošo vīru un sievu izglīto piecas nedēļas, kursi un pārrunas, kā vadīt laulību un audzināt bērnus Dieva priekšā ir arī baptistiem, metodistiem, pareizticīgajiem un citām kristīgajām konfesijām.
Savukārt ZRKC piedāvā ekspertu grupas no četriem moduļiem izveidotu mācību materiālu. Tajā iekļautas šādas tēmas: «Finanšu pratība» (naudas gudra pārvaldība, kā plānot, krāt, aizņemties, lai palīdzētu sasniegt ģimenes nākotnes mērķus); «Laulības tiesiskie aspekti», kurā pasniedzēji palīdzēs izvērtēt un izprast laulības nozīmi sabiedrības un indivīda līmenī, kā arī laulāto tiesisko atbildību; «Laulības psiholoģiskie un ētiskie aspekti» jeb kā veidot emocionāli veselīgas, pilnvērtīgas, harmoniskas, uz savstarpējo cieņu balstītas attiecības ģimenē, kā arī «Vecāku pienākumi un atbildība», kur stāsta par bērna attīstību, tās veicināšanas iespējām un vecāku lomu šajā procesā.
Paredzēts, ka mācību programmas kopējais apjoms ir 24 akadēmiskās stundas (vienas stundas ilgums ir 45 minūtes). Šajās laikā tiek iekļautas lekcijas kā dominējošais metodiskais paņēmiens katrā no programmas moduļiem, ko papildina ilustratīvie materiāli, minidialogi, situāciju analīze un viedokļu apmaiņa. Paredzētas arī diskusijas un praktiskie uzdevumi, piemēram, ģimenes budžeta veidošanā, kā arī tā saucamās refleksijas, lai iegūtu atgriezenisko saiti un izvērtētu, cik lielā mērā izdevies sasniegt mācību mērķi. TM pārstāve norāda, ka programma topošajām sievām un vīriem, kas vēlas noslēgt laulību, būs bezmaksas, vienlaikus paredzot, ka programmas apguve ir brīvprātīga.

Varētu pietrūkt laika
Kā vienu no lielākajiem izaicinājumiem programmas īstenošanā tās pasūtītāji min ierobežoto laiku. Piemērot, runājot par laulības psiholoģiskajiem un ētiskajiem aspektiem varētu būt ļoti plašas apmācības un diskusijas, bet izstrādātājā materiālā ir apkopotas primāri nepieciešamās zināšanas. Taču tas nenozīmē, ka pāri paliks neziņā. Viņiem tiks sniegta informācija, kur iespējams vērsties, ja nepieciešama palīdzība vai pāris vēlas iegūt papildu zināšanas, norāda L.Majevska. Pie katras tēmas ir pievienots izmantotās literatūras saraksts, kas topošajām sievām un vīriem, ja viņi to vēlēsies, ļaus iegūt interesējošo informāciju.
«Dzimtsarakstu nodaļu darbinieki novērtē programmu kā ļoti labu un atzīst tās satura aktualitāti jaunajām ģimenēm. Arī pilotprojektā iesaistīto pāru atsauksmes par mācību programmu ir pozitīvas un tās saturs novērtēts kā vajadzīgs un noderīgs ne tikai topošajiem laulātajiem un vecākiem, bet arī personām, kas ir pārdomās par laulības reģistrēšanu vai pat dzīvo nereģistrētā kopdzīvē,» pauž TM pārstāve, izsakot cerību, ka izstrādātais mācību materiāls nepaliks plauktā, bet tiks plaši piedāvāts un  izmantots.

Zelta pāru atziņas

Daina un Jānis (precējušies 53 gadus)
◆ Pirms šā svarīgā soļa mums bija vairākas norunas, kuras esam centušies pildīt līdz šim brīdim: vienmēr teikt patiesību, lai kāda tā būtu, nestrīdēties naudas dēļ, nepārmest vairākkārt par vienu un to pašu. Dzīvē, kā jau dzīvē, ir visādi gājis. Arī savstarpējās attiecībās. Taču solījumu būt kopā esam pildījuši līdz pat šodienai.

Zaija un Juris (precējušies 52 gadus)
◆ Saviem jaunajiem draugiem varam vēlēt saprašanu, kad runāt, bet arī – kad nepieciešama klusēšana. Divi dažādi cilvēki nodibina vienu vienību, ka pa laikam ir jāpārbauda, jāpārrunā, jānoskaidro. Nedrīkst vakarā aizmigt, nenovēlējuši viens otram «arlabunakti!». Sīkas ķildas ātri jāizbeidz, jo ģimenes vērtības ir dārgākas par visu citu laulāto dzīvē.

Asja un Jānis (precējušies 53 gadus)
◆ Mūsu laulība nav bijusi divu balodīšu dūdošana. Tā bija smags darbs, rūpes par bērniem, gādība par saviem vecākiem. Bija arī kopābūšana pārdzīvojumos, bēdās, stāvēšana sardzē, ja kādam no ģimenes locekļiem neklājās labi. Ir arī jāprot prast piedot. Spēt uz sevi paskatīties no malas, pasmieties par sevi. Prasme visas problēmas savlaicīgi izrunāt ir devusi iespēju tik ilgu laiku nodzīvot kopā.
No ZRKC izstrādātajiem prezentācijas materiāliem

Kategorijas