Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gaujiena – sirdsmājas!

Diāna Lozko

2015. gada 20. marts 00:00

61

Klinta Bernarte: “Nekas nav labi, ja tev nav intereses.”

Gaujienas jauniešu darba koordinatore un informācijas centra darbiniece Klinta Bernarte ir 22 gadus veca idejām bagāta jauniete. Lai arī vēl pirms pāris gadiem Gaujienā būts vien ekskursijās, nu viņa šo vietu dēvē par mājām un atzīst, ka nekur citur nemaz nevēlētos būt.

Vēlas nodibināt jauniešu biedrību
Klinta nāk no Mālupes pagasta Sofikalna, taču vairākus gadus dzīvojusi Alūksnē. Uz Gaujienu viņa pārcēlusies kopā ar vīru Jāni aptuveni pirms gada un par jauniešu darba koordinatori sākusi strādāt vien pērnā gada jūnijā. “Gaujienā ir daudz jauniešu, un aktīvi dažādās norisēs iesaistās aptuveni 25 jaunieši. Šobrīd vēlamies nodibināt jauniešu biedrību. Tā ar projektu palīdzību ceram iegūt telpas. Pagaidām jaunieši pulcējas tūrisma centra telpās, bet vēlamies arī atsevišķas telpas, kurās varēs pavadīt brīvo laiku. Mūsu mērķis ir attīstīt Gaujienu un attīstīt to arī jauniešiem, lai te ir vietas, kur viņiem atpūsties,” stāsta Klinta. Pilsētās jauniešiem ir daudz vairāk iespēju, taču tās nebūt neizmanto daudzi jaunieši. “Tie jaunieši Gaujienā, kuri ir aktīvi, viņi nav aktīvi tikai vienā lietā, viņi nāk un iesaistās daudzās un dažādās aktivitātēs, palīdz un darbojas. Tā tikai šķiet, ka pagastos jaunieši neko nedara un ir kūtri,” saka Klinta.
Gaujienas jauniešiem ir ļoti daudz ideju, kurām ir tikai jāatrod iespēja realizēties. Vislielākais šķērslis, kā jau daudzviet, ir tieši finanses. “Tuvojas vasara un varēs rīkot vairākus pasākumus, kuriem nav nepieciešamas lielas finanses. Jauniešus interesē sporta pasākumi, un Gaujienā ir arī BMX trase, kura tapusi, pateicoties biedrībai “Ravels”. Tur pulcējas jaunieši, bet, protams, gribētos arī tieši viņiem domātas telpas. Tad aktīvo jauniešu būtu vēl vairāk un viņi zinātu, ka var sapulcēties vienuviet,” uzsver Klinta.

Iesaista vietējos uzņēmējus
Lai gūtu atbalstu, jaunieši pasākumu organizēšanā iesaistījuši arī vietējos uzņēmējus, piemēram, SIA “Very Berry”. “Ir prieks par atbalstu! Kā ienācēja pagastā no malas sākumā pat nezināju, pie kā vērsties, kas var palīdzēt. Tie bija paši jaunieši, kuri pastāstīja, un tā arī kopīgi realizējam savas idejas,” pauž Klinta. Aktīvi jaunieši darbojas tajos pagastos, kuros kāds viņus iedrošina un vada. “Arī man ir grūti savākt kopā jauniešus uz dažiem pasākumiem. Daudzi ir skolās, daudzi ārpus Gaujienas un atbrauc tikai piektdienu vakaros. Gadās, ka nevar atnākt, un ir bijis, ka pasākums notiek tikai diviem cilvēkiem, taču ir jāturpina un jāturpina. Katram, kurš saka, ka pagastos nekas nenotiek, iesaku atbraukt uz kādu pasākumu vasarā. Pasākumi notiek augstā līmenī un var gūt iespaidu par to, kāda dzīve ir Gaujienā. Atbraucot citā dienā, var šķist, ka te nekā nav, jo cilvēki ir darbos, bet bērni skolā. Tā skatoties, nekā te nav, tikai klusums un miers,” saka Klinta. Ir cilvēki, kurus nekad nekas neinteresē un kuri saka, ka nekas nenotiek ne pagastos, ne arī pilsētā. “Ir cilvēki, kuriem viss ir un viss būs slikti. Nekas nav labi, ja tev nav intereses,” uzskata Klinta.

Ilgstoši nav varējusi atrast darbu
Klinta ieguvusi biroja administratora izglītību Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā, taču Alūksnē viņa ilgstoši nav varējusi atrast darbu. “Tad man piedāvāja darbu Gaujienā. Jauniešu darba koordinatora Gaujienā līdz šim nav bijis un tikai pagājušajā gadā parādījās šāda vakance. Vispirms dabūju darbiņu, tikai tad dzīvesvietu, un tad pārcēlāmies uz dzīvi šeit. Iejusties nebija grūti, jo bija darbs, ko varu darīt,” stāsta Klinta.
Dzīvojot Alūksnē, Klinta bija iesaistījusies arī Ulda Sedlenieka Tautas teātrī “Slieksnis”, taču arī Gaujienā viņa brīvajā laikā nesēž, rokas salikusi klēpī. “Arī šeit ir teātris “Kaķu nams” un decembrī nospēlēju savu pirmo skeču. Teātra režisore ir Elga Rācene. Kopā teātrī esam apmēram desmit cilvēki. Līdztekus tam dziedu arī sieviešu ansamblī, kura vadītāja ir Dagnija Pakalne. Pieaugušajiem šeit ir arī līnijdejas un dejo arī seniori,” teic Klinta. Viņa saka, ka visām aktivitātēm laika pietiek, jo viņai patīk tas, ko viņa dara. “Esmu priecīga par pārcelšanos uz Gaujienu un manu dzīvi šeit! Man arī sākumā bija priekšstats, ka pagastos jau nekas nenotiek, taču nu es Gaujienu nemainītu ne pret kādu citu vietu,” saka jauniete.

Kategorijas