Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pagastos remontēs ceļus

Līga Vīksna

2015. gada 27. marts 00:00

52

Apgūstot Eiropas fondu līdzekļus no Lauku ceļu sakārtošanas programmas, drīzumā būs iespēja uzsākt pagastu grants seguma ceļu, kas ved uz ar lauksaimniecisko ražošanu un uzņēmējdarbību saistītiem objektiem, remontdarbus. Alūksnes novadā šos līdzekļus katram pagastam dalīs proporcionāli ceļu garumam.


Par šo jautājumu ir notikušas jau vairākas pagastu pārvalžu un atbildīgo speciālistu tikšanās, šo jautājumu izskatīja arī Alūksnes novada domes marta tautsaimniecības komitejas sēdē.

Būs jārīko sabiedriskā
apspriešana
Eiropas Komisijā ir apstiprināta Latvijas Lauku attīstības programma 2014. līdz 2020.gadam. Viena no programmas aktivitātēm ir „Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos”. Uz visu Latviju tai atvēlēti 126 miljoni eiro – Alūksnes novadam no tiem tiks 1,87 miljoni eiro. Šīs aktivitātes ietvaros atbalstīs projektus par maza mēroga infrastruktūras sakārtošanu – lauku grants seguma ceļus, to izbūvi vai pārbūvi, bet tiem jābūt ceļiem, kas nepieciešami uzņēmējdarbības aktivitāšu veicināšanai lauku teritorijā. Šajā programmā Eiropa atmaksās tikai grants seguma ceļu remontu – ja gribēs melno segumu, tad pašvaldībai par to būs jāpiemaksā pašai.
„Salīdzinājumā ar iepriekšējo plānošanas periodu, kad pagastos par Eiropas naudu varēja rekonstruēt jebkuru ceļu, šoreiz noteikti ierobežojumi – ceļam jābūt saistītam ar uzņēmējdarbību, it īpaši ar lauksaimniecisko ražošanu. Turklāt pirms katra projekta īstenošanas pašvaldībai, kas būs finansējuma saņēmēja, būs jāorganizē sabiedrisko apspriešanu ciešā sadarbībā ar vietējiem lauku uzņēmējiem, iedzīvotājiem. Šīs sapulces notiks jau šajā pavasarī,” stāsta Alūksnes novada domes Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis.

Uzņēmēji varēs līdzdarboties
Remontējamie ceļi varēs būt arī tādi, kur ceļš pieder pašvaldībai, bet tālāk tā atzars vijas uz kādu uzņēmumu vai zemnieku saimniecību – tad taps kombinēts projekts pagasta pārvaldei ar uzņēmēju, lauksaimnieku. Uzņēmējs šādā gadījumā savu finanšu ieguldījumu atgūšanai varēs startēt sadaļā „Ieguldījumi materiālajos aktīvos” Lauku atbalsta dienestā, lai atgūtu 90 procentus ceļa remontā ieguldītās naudas.
„Ir jau zināms, cik līdzekļu saņems katrs novads. To noteica vairāki kritēriji: novada grants seguma ceļu kopgarums, novada kopējās laukaugu platības un novada kopējo lauksaimniecības dzīvnieku skaits. Līdz ar to Alūksnes novads no Zemkopības ministrijas saņems 1,87 miljoni eiro, ko pagastiem sadalīsim proporcionāli ceļu garumam. Projektu īstenošanā 10 procentiem jābūt pašvaldības līdzfinansējumam, pašvaldībai jāapmaksā arī PVN izmaksas, bet Eiropa finansēs 90 procentus,” saka I.Berkulis. Līdz ar to, piemēram, Alsviķu pagasts saņems visvairāk – 281 000 eiro, bet Kalncempju pagasts vismazāk – 80 700 eiro.

Piemaksās par melno segumu
Šobrīd vēl top Ministru kabineta noteikumi programmas īstenošanai, bet Alūksnes novads jau veic priekšdarbus, lai, tiklīdz apstiprinās noteikumus, varētu sākt projektu sagatavošanu. Projektu īstenošanas laiks būs divi gadi.
I.Berkulis norāda – veicamie darbi atšķirsies, jo vienam ceļam vajadzēs rakt grāvjus, ievietot noteiktu daudzumu caurteku, atjaunot grants segumu, bet otram – to pašu citā apjomā. „Uzņēmējdarbībai nozīmīgi ceļi ir katrā novada pagastā, tādēļ visos pagastos notiks šie remontdarbi. Dažos pagastos, izmantojot šos līdzekļus un pieliekot klāt finansējumu no Alūksnes novada budžetā iedalītajiem līdzekļiem pagastu vides infrastruktūras sakārtošanai, uz ceļiem ieklās arī melno segumu,” saka I.Berkulis. ◆

Kategorijas