Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sadedzina trīs laivas

Līga Vīksna

2015. gada 27. marts 00:00

1367

„Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsās alūksnietis Dainis Mūrnieks, ar laikraksta starpniecību lūdzot atsaukties aculieciniekus, kuri varētu sniegt informāciju par trīs laivu dedzināšanu Alūksnes ezera krastā, iekoptā vietā pirms atpūtas bāzes „Jaunsētas”.

D.Mūrnieks uzskata, ka laivas nodedzinātas laikā, kad no 27.februāra līdz 1.martam Alūksnes novadā notika Ziemas sporta festivāls, tostarp zemledus makšķerēšanas sacensības uz Alūksnes ezera ledus atpūtas bāzē „Jaunsētas” un pasākumus apmeklēja daudz cilvēku. Laivas glabāšanai bija novietotas Alūksnes ezera krastā – pirms atpūtas bāzes „Jaunsētas” labajā pusē. D.Mūrnieks norāda – tā ir viņu pašu speciāli izkopta vieta ezera tauvas joslā, apmēram 15 metrus gara iebrauktuve. D.Mūrnieks par notikušo uzzināja no drauga zvana, kurš braucis makšķerēt un ieraudzījis postažu.

Kurina grilu uz laivas
„Laivas nodega trim īpašniekiem. Tā laiva, uz kuras bija uzlikts grils, bija no stikla šķiedras – no tās palikusi tikai kontūra, viss pilnībā sadedzis. Abas pārējās nodegušas līdz pusei – tostarp manējā, kas bija airu laiva no koka – pilnīgi jauna, tikai otrā sezona. Neviens no šīm laivām vairs nav labojama – viss pagalam. Laivas pa ziemu bija apgrieztas otrādi, manējā bija novietota uz steķiem, abas pārējās uz vecām gumijas riepām. Nezinu, cik glupam jābūt, lai uz stikla šķiedras laivas liktu grilu? Apkārt mētājas izdzeras alkohola pudeles un cigarešu paciņas ar Krievijas akcīzes markām, deguši pat blakus augošo koku zari, tādēļ liesmas un dūmi noteikti bija lieli – varbūt kāds būs kaut ko redzējis,” stāsta D.Mūrnieks.
Viņš domā, ka sveši cilvēki nebrauca tajā iebrauktuvē tusēt – tie bijuši zinātāji, ka tur vispār ir tāda vieta. D.Mūrnieks domā, ka tā bijusi ļaunprātīga dedzināšana, jo pie laivu ražotājiem noskaidrojis: lai kustu un aizdegtos stikla šķiedra, jābūt ļoti augstai temperatūrai – virs 300 grādiem.

Glabāšanas vietu uztur
kārtībā
„Festivāla un zemledus makšķerēšanas sacensību laikā  arī „Jaunsētās” cilvēku bija daudz, tika lietots alkohols. Zinu, ka viņam bāzē ir arī sargs. Kad uzzināju par notikušo, zvanīju „Jaunsētu” īpašniekam Druvim Tomsonam un jautāju, kas notiek mūsu galā, ka laivas dedzina? Viņš teica, ka neko nezinot, tolaik neesot bijis uz vietas atpūtas bāzē. Ar D.Tomsonu mums ir labas attiecības – mēs ar draugiem vietu, kur laivas glabājam, vienmēr uzturam kārtībā, izcērtam krūmus, D.Tomsons par to mūs uzteic. Līdz šim diezgan bieži tur esam lasījuši arī citu cilvēku atstātos sadzīves atkritumus,” saka D.Mūrnieks.
Viņš uzsver, ka šobrīd notikušais ir miglā tīts. „Kad uz notikuma vietu atbrauca policisti, viņi pat neko nefotografēja, eksperts pat nepieliecās, lai kaut ko no zemes paceltu. Nofiksēja notikumu, protokolus sastādīja, bet ko tas dod? Pēc tam atsūtīja man pa pastu vēstuli, ka ir ierosināta krimināllieta. Droši vien beigās lietai iestāsies noilgums un viss – būs tāpat kā pērn vasarā, kad Dores muižā uzlauza mūsu septiņas garāžas: par to lietu arī joprojām ir klusums! Toreiz zagļi izlauza garāžām šīfera jumtus, izzāģēja dēļus, rāpās iekšā un zaga, kas vērtīgs,” norāda alūksnietis.

Pietrūkst kārtības
uzraudzības
D.Mūrnieks atzīst, ka uz notikuma vietu bija atbraukuši arī aģentūras „Alja” pārstāvji. „Viņi tikai smaidīja un atzina, ka nevar mums neko palīdzēt. Uzskatu – ja Alūksnes novada dome rīko tik plašu festivālu ar tik lielu apmeklētāju skaitu, tad lai organizē policijas dežūras, kas visās vietās uzrauga notiekošo, lai ir kārtība, nevis notiek kapitāla izdzeršanās un vietējiem iedzīvotājiem nodara skādi. Būtu man tā bijusi veca laiva, sirds tā nesāpētu, bet pilnīgi jauna! Jau esmu apzvanījis daudzas vietas – ir grūti atrast vecos meistarus, kuri prot koka laivas taisīt. Tādēļ būtu priecīgs, ja atsauktos aculiecinieki, lai var noķert vainīgos. Man galvenais, lai atmaksā nodarītos zaudējumus – vairāk man neko nevajag,” saka D.Mūrnieks un aicina aculieciniekus zvanīt viņam pa tālruni 26534328.

Pirmais gadījums, kad
dedzina
Alūksnes novada pašvaldības aģentūras „Alja”, kas apsaimnieko Alūksnes ezeru, direktors Māris Lietuvietis atzīst – vēsturiski ir izveidojies tā, ka ezera krastos, kanālos makšķernieki vienmēr glabājuši laivas, par kurām paši arī ir atbildīgi. „Šis ir pirmais gadījums, kad Alūksnes ezera krastā nodedzinātas laivas, turklāt izskatās, ka tas darīts ļaunprātīgi,” saka M.Lietuvietis. Līdz 1.maijam „Alja” aicina iedzīvotājus reģistrēt laivu novietnes un turēšanas vietas, lai piešķirtu numurus un izveidotu vienotu reģistru. „Līdz šim Alūksnes ezerā ārpus laivu novietnēm reģistrācijai pieteiktas 50 laivas, bet skaidrs, ka tās nav visas, tāpēc lūdzam arī pārējos laivu īpašniekus pieteikties aģentūrā līdz 1.maijam, norādot laivas stāvvietu, laivas reģistrācijas numuru CSDD, īpašnieku/turētāju un savus kontaktus. Arī par visām laivu novietnēm nav konkrētu datu, tādēļ aicinām arī to īpašniekus un turētājus pieteikties aģentūrā,” atgādina M.Lietuvietis.
Visur policija nebūs
klāt
Alūksnes novada Pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons skaidro – pašvaldības policija lielu pasākumu laikā strādājot pastiprinātā režīmā. „Mēs strādājam pasākumu norises vietās – arī Ziemas festivāla laikā katru dienu pa 12 stundām, bet nekad nebūs tā, ka visur klāt būs pašvaldības policija. Katrs īpašnieks atbild par savu īpašumu, turklāt nevar arī apgalvot, ka dedzinātāji bija pašvaldības rīkotā pasākuma apmeklētāji. Cilvēcīgi ir saprotams laivu īpašnieku pārdzīvotais, turklāt viņi šo teritoriju regulāri izkopa,” saka A.Tomsons. Arī Alūksnes novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova uzsver – visu lielāko pasākumu laikā, ko pašvaldība rīko, pašvaldības policija strādā pastiprinātā režīmā, atsevišķos gadījumos sabiedriskās kārtības nodrošināšana tiekot pirkts arī kā ārpakalpojums.
Valsts policija par notikušo ir ierosinājusi kriminālprocesu. Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Virse norāda, ka šobrīd notiek izmeklēšana. „Izbraucot uz notikuma vietu, ir savākti visi izmeklēšanai nepieciešamie lietiskie pierādījumi, tostarp arī fotogrāfijas. Ir saprotamas cietušā sāpes par sabojāto jauno laivu, taču policijas uzdevums šajā gadījumā ir savākt tos pierādījumus, kas ir nepieciešami izmeklēšanai, un nav nekāda pamata apšaubīt, ka tas nav izdarīts,” uzsver S.Virse. ◆

Kategorijas