Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lasītāji, braucam uz Aglonu!

Līga Vīksna

2015. gada 27. marts 00:00

10

Alūksnes un Apes novadu laikraksts „Alūksnes Ziņas” arī šogad saviem lasītājiem organizē ekskursiju un 13.jūnijā aicina braucienā uz Latgali – Aglonas novadu.


Mums ir patiess prieks, ka pērn jums patika „Alūksnes Ziņu” organizētais brauciens peonijās, par ko pēc tam saņēmām daudz pozitīvu atsauksmju. Šovasar aicinām jūs uz Aglonas novadu iepazīt latgaļu viesmīlību.

Novadnieka skulptūrdārzs
Aglonā sagaidīs gide. Apskatīsim Aglonas baziliku – to mums izrādīs priesteris. Turpat blakus ir Aglonas svētavots, tādēļ var līdzi paņemt traukus svētavota ūdens iepildīšanai. Tālāk ceļš vedīs uz netālu esošo Karaļa kalnu, kur izvietotas 192 koka skulptūras un dažādi dekoratīvie stādījumi. Tajā skulptūras veidojis mūsu novadnieks – koktēlnieks Ēriks Delpers. Tūrisma bukletos Karaļa kalns iekļauts kā viens no desmit interesantākajiem objektiem, ko ieteicams apmeklēt – mēs izmantosim šo iespēju! Pēc tam brauksim uz unikālo Čertoka ezeru – dabas liegumu, ko mēdz dēvēt arī par Velnezeru. Tas izveidojies sufozijas piltuvveida ieplakā ar 17 metrus dziļu ezerdobi.

Neiztiks bez šmakavceņas
Tad dosimies uz Aglonas maizes muzeju, kur par maizi un tās tapšanas procesu pēc sentēvu metodēm stāstīs Vija Ancāne. Baudīsim pusdienas latgaliešu gaumē: būs suoleiti ogurči, špeks, zuoļu čajs ar madu, supeņš, guļbeitis ar zūsteiti voi kilbasu, kļockas, sipesnīks, šmakavceņa. Varēs iegādāties Aglonas maizi un konditorejas izstrādājumus.
Turpat netālu atrodas muzejs „WW 2”, kur aplūkosim ekspozīciju par Otro pasaules karu. Mājupceļā iegriezīsimies Sakstagala stādaudzētavā, kur mūs laipni sagaidīs īpašniece Zaiga Graudiņa, izrādīs stādaudzētavu un tās sortimentu, būs iespēja iegādāties stādus. Jāuzsver, ka tā atrodas mūsu klimatiskajā zonā, līdz ar to augi labāk ieaug.
Abonentiem - lētāk
Izbraukšana būs pulksten 7.00 pie “Alūksnes Ziņu” redakcijas. Dalības maksa abonentiem – 27 eiro, pensionāriem abonentiem – 25 eiro, pārējiem lasītājiem – 35 eiro. Cenā ietilpst tūristu klases autobusa noma, Aglonas bazilikas, svētavota, Karaļkalna, Čertoka, Maizes un „WW 2” muzeju apskate, kā arī pusdienas. Savukārt papildu izmaksas pēc pašu izvēles – suvenīru, stādu un maizes iegāde. Pieteikties var redakcijā, līdzi ņemot abonēšanas kvīti. Tālrunis uzziņām: 64307020. ◆

Kategorijas