Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Terešku savdabīgums

Diāna Lozko

2015. gada 27. marts 00:00

2341

Tereški ir apdzīvota vieta Jaunalūksnes pagastā, kurā, kā daudzos Alūksnes novada ciemos, ir gan apņēmīgi cilvēki, gan arī pamestas mājas. Šādas vietas lēnām paliek aizvien klusākas.

Cilvēki aizbrauc
Terešku idzīvotāja Daina Bušmane Tereškos ir dzimusi un augusi, vien uz pāris gadiem aizdevusies dzīvot uz Rīgu. Kopš tā laika viņa strādājusi pie sava vectēva kūtī par slaucēju, bet tagad saimnieko zemnieku saimniecībā “Ciedras”. Kopumā saimniecībā ir vairāk nekā 60 gaļas lopi. D.Bušmane mācījusies Bejas pamatskolā, kur vēlāk mācījās arī viņas bērni un nu arī mazdēls. “Agrāk Tereški bija liels ciemats: te bija 18 saimniecības. Tās visas bija diezgan spēcīgas, bet tagad te ir tikai divas saimniecības – mūsu zemnieku saimniecība “Ciedras”, kas nodarbojas ar lopkopību, un Ilmāra Briltes zemnieku saimniecība “Bērzemnieki”, kura nodarbojas ar puķu stādu un dārzeņu audzēšanu. Kopumā Tereškos ir astoņas mājas, no kurām trijas ir pilnībā tukšas un pamestas. Šobrīd Tereškos varētu būt apmēram desmit cilvēki,” stāsta D.Bušmane. 1940.gadā blakus mājā, kura nu ir sen jau kā nodegusi, dzīvojuši septiņi cilvēki. Tagad pārsvarā visās Terešku mājās cilvēki dzīvo pa vienam. Jāatzīmē, ka, braucot uz Malienas pusi, visas Terešku mājas atrodas kreisajā ceļa pusē savdabīgā ciema plānojuma dēļ. D.Bušmane uzskata, ka Tereškos cilvēki neatgriezīsies un mājas paliks tukšas. Šeit nekursē arī autoveikals, un cilvēki dodas iepirkties uz Alūksni.
Terešku ciems atrodas blakus Bejai, tāpēc nav atrauts no zināmas kustības. Asja Sedleniece uz Tereškiem pārvākusies dzīvot no Bejas pirms aptuveni 23 gadiem. Viņa jau vairākus gadus strādā par pavāri Bejas pamatskolā un atzīst, ka Terešku nākotni nesaredz pārāk pozitīvu. “Viss paliek tukšs, un nav vairs, kas šīs mājas apsaimniekotu. Arī Bejā nav ne veikala, ne pasta. Esam galīgi nošķirti no ārpasaules. Labi, ka ir vēl skola, jo bez tās te nekā nebūtu,” teic S.Sedleniece. Bez darba iespējām viņa nesaredz vēlmi Tereškos atgriezties kādam jaunietim.

Priecātos, ja Bejā būtu
veikals
Jaunalūksnes pagasta pārvaldes vadītāja Inta Cinglere uzsver, lai arī Tereškos ir pamestas mājas, teritorija kopumā ir sakopta. “Tereški nekad nav bijuši centrs, bet gan vienkārši apdzīvota vieta. Teritorija ir sakopta, jo gan vietējie, gan blakus esošie zemnieki izmanto lauksaimniecībā izmantojamās zemes. Taču, domājot par attīstību, Tereški nav tā vieta, kur plānojama kāda lielāka mēroga attīstība,” stāsta I.Cinglere. Viņa uzsver, ka viena no lielākajām problēmām tomēr skar blakus esošo Beju, kurā nu jau četrus gadus nav veikala. “Mēs esam cīnījušies un uzrunājuši vairākus uzņēmējus, bet te nav lielas pirktspējas. Preču klāsts šajā teritorijā nevar būt tik liels, lai uzņēmēji varētu rentabli strādāt,” teic I.Cinglere. Pagaidām viņa nesaskata iespēju mazajiem ciemiem attīstīties. “Mums ir jānotur pozīcijās tie ciemu centri, kuri šobrīd ir. Viss ir atkarīgs no apdzīvotības un pakalpojumu saņemšanas iespējām. Mēs, protams, priecātos, ja Bejā būtu veikals,” viņa saka. Līdz ar Bejas attīstību arī Tereški justu uzlabojumu, jo atrodas turpat blakus. Tieši ciema centru attīstība būtu veids, kā palīdzēt mazajiem novada ciemiem. ◆

Kategorijas