Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Šogad bites pārziemojušas sliktāk

Mārīte Dzene

2015. gada 27. marts 00:00

5

Latvijas Biškopības biedrības vadītājs Armands Krauze atzinis, ka šo ziemu bites pārdzīvojušas sliktāk nekā iepriekš. Taču precīzi noteikt bišu atbirumu varēs tikai aprīļa beigās. Kad laiks ir siltāks, biškopji sāk pārbaudīt stropus.


Pavasara ātro apskati var veikt, kad gaisa temperatūra ir plus 8 grādi, bet pavasara revīziju veic, kad temperatūra sasniegusi plus 14 grādu atzīmi. Siltākās dienās biškopji noceļ stropa jumtiņu un, paliekot roku zem spilvena, var sajust saimes siltumu. Ja siltuma nav, jāpārliecinās, vai bites nav gājušas bojā. “Ziemas mēnešos bija lielas temperatūras svārstības – no plusiem uzreiz uz mīnusiem un otrādi. Jau tagad var secināt, ka daļa bišu ir gājušas bojā. Pagājušā gada ziema bija labāka,” spriež Annas pagasta SIA“J.A.Lejas” valdes priekšsēdētājs Jānis Strakša.
Viņa saimniecībā jau daudzus gadus ir apmēram 20 bišu saimes. No tām pērnvasar iegūtais medus ir gandrīz iztirgots. Siltākās dienās bites izlido no stropa un aplidojas jeb attīrās. Pirmo nektāru bites vāks no ziedošajiem pūpoliem un kārkliem. “Ir pavasari, kad var izņemt kārklu medu. Taču tas ir reti – 20 gadu laikā kādas 3 reizes, turklāt maz, bet noder apetītes uzlabošanai. Visagrāk esmu piedāvājis šo medu 17.maijā. Tas ir ļoti gaišs, atgādina saulespuķu eļļu, tāpēc pircējiem rada ne tās labākās asociācijas. Turklāt pierasts, ka pirmo medu bauda daudz vēlāk,” stāsta J.Strakša.
Mārkalnes “Pīlādžos” Jānis Soks spriež, ka vēl nav tik siltas dienas, lai pārbaudītu, kā stropos jūtas bišu saimes.  “Nedaudz paskatījos un secināju, ka kādas ir kritušas. Laika apstākļi nebija labvēlīgi – tad silts, tad auksts, tad mitrs...” atzīst J.Soks. Kad ir siltāks, tad bites izlido no stropiem, taču pagaidām biškopis tās netraucē. Ja uznāks aukstāks laiks, dažas saimes var iet bojā arī aprīļa beigās. ◆

Kategorijas