Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ūdens aerobika - kustības, ko var visi

VENDIJA PIKŠE

2015. gada 27. marts 00:00

8

Cilvēka ķermenī aptuveni 70 % ir ūdens. Tas ir vitāli nepieciešams mūsu izdzīvošanai, un pareiza ūdens uzņemšana un pielietošana var pasargāt no daudzām veselības problēmām. Ūdenī cilvēki var arī vingrot un daudz efektīvāk sasniegt lielisku fizisko formu. Šobrīd uzvaras gājienu sabiedrībā piedzīvo ūdens aerobika. Tā paredz, ka visi aerobikas vingrojumi tiek izpildīti dziļā baseinā. Kam šis sporta veids ir piemērots?

Noslēpj tizlumu
Mūsu mazkustīgais dzīvesveids un sliktais uzturs reti kuram ļauj izvairīties no veselības problēmām. Ārsti arvien jaunākiem pacientiem nosaka muguras problēmas un dažādu muguras skriemeļu nobīdes. Viena no ūdens aerobikas aizsācējām Latvijā trenere Tatjana Dzalbe savā mājas­lapā, kas veltīta ūdens aero­bikas popularizēšanai, “www.akva-ae­ro­bika.lv” uzsver, ka, tieši nodarbojoties ar vingrošanu ūdenī, iespējams izvairīties no muguras sāpēm. Izrādās, ka ūdens fizikālo īpašību ietekmē muguras spriedze mazinās un cilvēks iegūst pavisam citādākas kustību iespējas. Vingrojumi ūdenī ļoti efektīvi nostiprina vēdera, muguras un krūšu muskuļus, neizdarot spiedienu uz mugurkaulu. Kad pēc laika, regulāri vingrojot, muskulatūra ūdenī tiks nostiprināta, cilvēks būs brīvs no muguras sāpēm ikdienā.
Īpaši ieteicama ūdens vingrošana ir cilvēkiem, kuriem ir liels liekais svars. Ar lielu svaru ir ļoti grūti vingrot uz zemes, piemēram, parastās aerobikas laikā, tomēr ūdenī to var izdarīt vienkārši, jo cilvēks savu svaru neizjūt un iespējams kustēties pilnīgi brīvi. Turklāt nav jākautrējas no neveiklām kustībām – ūdenī tās neviens neredzēs un cilvēks var lēnām pielāgoties vingrošanas intensitātei un sarežģītībai.
Ūdens aerobika sniedz arī norūdīšanās iespējas. Lielākajā daļā baseinu ūdens temperatūra ir ap 28°C, bet cilvēka temperatūra ir 36,6°C, līdz ar to ķermenim nākas dedzināt papildus kalorijas, lai uzturētu siltumu. Tas nodrošina ātrāku notievēšanu un norūda ķermeni, kas palīdz izvairīties no saaukstēšanās ikdienā.

Spēj izdarīt vairāk
Vingrojot parastajā sporta zālē, skrienot vai nodarbojoties ar aktīvo sportu, traumas nav nekas neparasts. Ir ļoti maza iespēja nodarboties ar sportu un reizi pa reizei nesavainoties, piemēram, pastiepjot kādu muskuli vai samežģot locītavu. Vingrošana ūdenī palīdz izvairīties no traumām. Tas tāpēc, ka ūdenī notiek tikai plūstošas kustības, nav triecienu uz mugurkaulu, kā arī samazinās slodze uz ķermeņa locītavām, neatkarīgi no tā, cik liels ir vingrotāja svars. Iesācējiem, uzsākot vingrošanu, vienmēr šķiet dīvaini, ka ūdenī viņi spēj daudz vairāk staipīties, augstāk lēkt un ātrāk kustēties.
Ūdenī ķermenis patērē aptuveni par 50% vairāk enerģijas nekā vingrojot uz zemes, tomēr vienlaikus ar lielo slodzi notiek arī nepārtraukta ķermeņa masāža, atvieglojot muskuļu sāpes, nostiepjot ādu un ievērojami samazinot celulītu. Ūdens aerobiku var izmantot ne tikai kā interesantu sportošanas veidu, bet arī kā dažādu slimību terapiju. Piemēram, ar vingrojumiem ūdenī iespējams izārstēt kaulu un locītavu savainojumus, artrītu, sirds slimības, aptaukošanos, kā arī pēc smagām traumām iespējams pamazām atgūt kustības un, netraumējot vājos muskuļus, iekustināt tos.
Tāpat ūdens aerobika ir ieteicama grūtniecēm, kuras vēlas būt aktīvas un kustēties arī grūtniecības laikā. Ūdenī topošajām māmiņām ir daudz vieglāk kustēties un nerodas diskomforts vēdera dēļ. Kā arī tas ir daudz veselīgāk grūtnieces ķermenim un gaidāmajam mazulim, jo, pareizi kustoties, māmiņa uzņem papildus skābekli, ko pēc tam nodod savam bērniņam.

Nav jāprot peldēt
Tā kā visa ūdens aerobikas nodarbība notiek dziļā baseinā, tad, iespējams, daudzi potenciālie vingrotāji nobīstas tieši no tā. Tomēr treneri skaidro, ka bailēm nav pamata. Ūdens aerobikas laikā tiek izmantoti dažādi papildu līdzekļi, kas palīdz noturēties virs ūdens bez piepūles un vingrojumu laikā sniedz papildu svaru, lai iegūtu labākus rezultātus. Nodarbības laikā tiek izmantota speciāla josta, ko apliek ap vidukli. Tā palīdz noturēties vertikālā stāvoklī, pat ja netiek kustinātas rokas vai kājas. Vēl treneris var iedot no speciāla materiāla veidotas hanteles vai cimdus, kas dod papildu slodzi rokām. Vingrojumos izmanto arī bumbas, peldēšanas dēlīšus un tā saucamās ūdens nūdeles, ar kurām izpilda dažādus stiepšanās vingrojumus. Šie palīglīdzekļi ļauj ar ūdens aerobiku nodarboties tiem, kuri neprot peldēt.
Piedalīties var jebkurš, kurš vēlas uzlabot fizisko formu, un, kā atzīst klienti, kuri ar ūdens aerobiku nodarbojas jau kādu laiku, pat cilvēks, kurš sākumā baidās no ūdens un neprot peldēt, pēc pāris nodarbībām jūtas kā zivs ūdenī. ◆

PIEREDZE

Iveta (43 gadi), friziere
Esmu friziere un lielāko daļu no dienas pavadu, stāvot kājās. No ilgajām stundām kājās man sāka sāpēt mugura un nācās meklēt veidu, kā sakārtot veselību, lai varētu turpināt strādāt. Es atradu ūdens aerobiku. Protams, sākumā biju neveikla un visus vingrojumus nevarēju izpildīt. Šķita, ka ūdens aerobika nav man piemērota, tomēr trenere mani iedrošināja un teica, ka ar laiku es noteikti pieradīšu. Manu neveiklumu ūdenī neviens neredzēja, un es pakāpeniski, pēc pāris nodarbībām, pielāgojos visai grupai.
Grupā mēs esam aptuveni 15 cilvēki. Nāk gan tādas dāmas, kuras jau no dabas ir tievas, viņas vienkārši vēlas uzturēt stingrus muskuļus. Ir arī tādi apmeklētāji, kuriem ir ļoti liels liekais svars un, var redzēt, kustības uz zemes sagādā problēmas. ◆

Kategorijas