Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzīve laukos ir kā atpūta

Līga Vīksna

2015. gada 27. marts 00:00

2438

“Visu var izdarīt – vajag tik rakt! Un pašam nemitīgi būt apritē, komunicēt ar cilvēkiem,” ir pārliecināts 23 gadus vecais Toms Kornets, kurš kopā ar draudzeni Līgu Lilientāli (22) saimnieko Alsviķu pagasta “Līdumniekos”. Jaunieši atzīst, ka viņiem patīk dzīvot un saimniekot laukos, tādēļ ir apņēmības pilni paplašināt un attīstīt saimniecību.
Toms ir ļoti saimniecisks un prot visu izdomāt tā, lai gūtu maksimālo ieguvumu. Viņš ir cilvēks, kuru nepārliecina citu argumenti par to, ka kaut ko ir grūti izdarīt – viņš par visu vienmēr pārliecinās pats, lai gūtu savu pieredzi un viedokli. Toms atzīst, ka ir daudz jāzina un jāmācās, lai veiksmīgi saimniekotu laukos – it īpaši tad, ja tāpat kā „Līdumniekos ” pievēršas vairākām nozarēm vienlaikus. „Pirms diviem gadiem man saimniecībā nebija neviena traktora un no tehnikas neko nesapratu – tagad ir sava tehnika un šo to esmu jau apguvis. Darba ir ļoti daudz, vajag tikai strādāt. Man jau ir plāns veicamajiem darbiem saimniecībā pieciem sešiem gadiem uz priekšu,” viņš saka.

Mežā darba nekad netrūkst
Četrus gadus viņš dzīvo un saimnieko vecāku saimniecībā, kas saņemta mantojumā. Šobrīd “Līdumniekos” ir 5 zīdītājas govis, teļi, 15 aitas, lielākoties “Latvijas tumšgalves”. T.Kornets atzīst, ka viņa sirdslieta un pamatnodarbošanās saistās ar mežiem – pats ir izmācījies par mežsaimnieku Ogres meža tehnikumā. Šobrīd viņš apsaimnieko aptuveni 50 hektārus, no kuriem 16 hektāri ir lauksaimniecībā izmantojamā zeme, pārējais – mežs. Pats sagatavo un pārdod malku.
“Kad pārņēmu vecāku saimniecību, apsaimniekoju nedaudz vairāk kā desmit hektārus – pēdējo četru gadu laikā ir izdevies platības palielināt, iegādājoties vairākus meža īpašumus. Jau kopš bērnības esmu dzīvojis vidē, kur viss saistās ar meža apsaimniekošanu, kopšanu, izstrādi – arī mani tas interesē, tādēļ kļuvu par mežsaimnieku. Mežs mani pozitīvi uzlādē! Mācību laikā pusgadu biju praksē “Latvijas valsts mežos”, kur guvu daudz labas un vērtīgas idejas darbam. Tagad pats savu mežu apsaimniekoju pēc tiem principiem, kā to dara “Latvijas valsts meži”. Gadā vidēji izstrādāju 200 kubikmetrus koksnes, lietkoksni tirgoju Igaunijā. Šogad izkopšu desmit hektārus jaunaudžu,” atzīst T.Kornets. Viņš uzsver, ka katra darbība mežā notiek pēc iepriekš izstrādāta projekta. “Mežā visu laiku pietiek, ko darīt, ja grib to apsaimniekot pareizi,” saka T.Kornets.

Dara to, kas patīk
Divus gadus „Līdumniekos” viņš vairs nesaimnieko viens, bet kopā ar draudzeni Līgu. Abi iepazinās pirms vairākiem gadiem, kad “Līdumniekos” vēl saimniekoja Toma vecāki un Līga nāca palīgā veikt dažādus saimniecības darbus. “Iepatikās, ir čakla darbos, sākām satikties,” saka Toms. Viņi atzīst – dzīvot un saimniekot laukos patīk, tādēļ nevarētu iedomāties sevi dzīvojam pilsētā. Līga ieguvusi tērpu stila speciālistes profesiju, šobrīd strādā Rīgā, tādēļ bieži sanāk braukāt un nevar visu laiku būt uz vietas “Līdumniekos”. “Tas ir maiņu darbs, no pavasara plānoju ņemt arvien mazāk maiņu, lai vairāk laika varētu pavadīt “Līdumniekos”. Alūksnē atrast labu darbu un tādu, kas pašai patīk, ir grūti,” saka Līga. Toms piebilst – katram ir jādara tas, kas patīk, un, ja ar to vēl var nopelnīt, tad ir ideālais variants.
“Lai citi jaunie raujas uz dzīvi pilsētā – mums patīk un ir labi šeit. Te ir tīra vide, svaigs gaiss, daba. Vari pats izaudzēt sev dārzeņus, gaļu – tas ir daudz veselīgāk, nekā pirkt lielveikalā. Kad vēlamies, mums nav liegtas arī atpūtas iespējas – braucam uz Rīgu, Smilteni, Alūksni,” viņi saka. Līga piebilst – atpūtai nemaz daudz laika neatliekot. “Patiesībā dzīve laukos jau ir kā atpūta!” saka Toms.

Vēlas saimniekot bioloģiski
Toms nemitīgi papildina savas zināšanas, apmeklējot dažādus kursus. Ir ieguvis C kategorijas vadītāja apliecību, regulāri apmeklē Lauku atbalsta dienesta rīkotos seminārus un citus, kur var gūt informāciju par projektu iespējām. Šobrīd apmeklē kursus, kas apliecinās, ka viņš ieguvis lauksaimniecisko izglītību – tas ir svarīgi, rakstot projektus, lai saimniecībai piesaistītu papildu finansējumu.
“Tagad lielākais un nopietnākais process ir par bioloģisko saimniekošanu, jo gribu, lai nākotnē “Līdumnieki” kļūtu par bioloģisko saimniecību. Šo statusu saimniecībai vēlos iegūt jau vairākus gadus, bet nevaru, jo līdz šim bioloģisko saimniecību loku valstī nepaplašināja. Tikai šogad atkal būs iespēja pieteikties – noteikti to darīšu. Būt bioloģiskajai saimniecībai ir daudz plusu, turklāt es jau līdz šim saimniekoju bioloģiski – manā darbībā līdz ar statusa iegūšanu krasu izmaiņu nebūs. Jā, papīru darba būs vairāk, bet tas mani nebaida. Visu var izdarīt,” uzskata T.Kornets. Nākotnē Toms ir apņēmības pilns piesaistīt arī Eiropas fondu atbalstu. Piemēram, piesaistot līdzekļus ar projektu starpniecību, viņš iecerējis uzbūvēt angāru, kur audzēt aitas, palielinot šābrīža ganāmpulku. Viena no idejām saistās ar īscirtmetra atvasāju – ātraudzīgo kārklu – audzēšanu. “Es negribu tā, kā visiem – vēlos kaut ko jaunu, jaunu elpu! Nav interesanti darīt to, ko dara visi,” saka Toms.
Paldies vecākiem
“Mans pluss ir tas, ka īpašumā ir meži, zeme – paldies vecākiem, kuri man šo pamatkapitālu sarūpēja. Ja nav īpašuma, laukos uzsākt saimniekot ir ļoti grūti vai pat nereāli. Ja man tā visa nebūtu, pieļauju, ka es arī nebūtu palicis laukos, bet dotos uz kādu lielpilsētu vai pat ārzemēm. Tā jau saka - lai jaunie tik nāk uz laukiem, bet tas nav tik vienkārši, turklāt kredītiestādes, ja esi ņēmis aizņēmumu, jau pirmajā mēnesī prasa sākt atmaksāt procentus. Daudzi jaunieši laukos neredz iespējas strādāt, jo citur var nopelnīt vairāk, tādēļ izvēlas aizbraukt. Daļai jauniešu vecāki nav parādījuši iespējas, ka laukos arī var nopelnīt. Protams, palikšanu nosaka arī paša iekšējais patriotisms un izjūtas par to, kur tu labprāt dzīvotu,” uzskata T.Kornets.
Trīs gadus Toms ir arī Latvijas Meža īpašnieku biedrības biedrs. Biedrība iestājas par mežsaimnieku interesēm un pārstāv tās Saeimas komisijās, sniedz aktuālāko informāciju par Eiropas fondu iespējām, projektiem, uzklausa mežsaimnieku ieteikumus. „Tas ir ļoti liels ieguvums, ka esmu šajā biedrībā,” ir pārliecināts T.Kornets. ◆

Kategorijas