Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Garauši kļūs par biznesu

Līga Vīksna

2015. gada 2. aprīlis 00:00

989

Linda Strazda Jaunalūksnes pagastā iecerējusi izveidot sertificētu šķirnes trušu audzētavu – pirmie truši jau iegādāti. L.Strazda atzīst – lai to visu izveidotu, darba vēl ir ļoti daudz, bet pamazām un mērķtiecīgi viņa savu ieceri īstenos.
L.Strazda ir reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja. Truši izvietoti drauga Aivja mammas mājās “Tūcene” Jaunalūksnes pagastā. Šobrīd tur ir jau vairāku šķirņu truši – “Lielais gaišais sudrabotais”, “Burgundas”, “Jaunzēlandes sarkanais”, “Kalifornijas”, “Lielā šinšila”, “Čehu albīns”, “Vīnes zilais”, kā arī daži bezšķirnes truši. Kopā – 35, un divām trušu mātēm jau piedzimuši mazuļi.
“Ideja par šķirnes trušu audzētavas izveidi radās jau pirms gada – dzīvoju mājās, auklēju mazo Gabrielu un domāju, kam pievērsties. Idejas meklēju internetā, pārrunājām ar draugu, ka nozare, kam pievērsties, varētu būt šķirnes trušu audzēšana, jo tiem ir pieprasījums. Pērn vasarā iegādājāmies pirmos sešus mazos šķirnes trušus, kuri nu jau ir krietni paaugušies,” stāsta L.Strazda.
Pēc tam rudens pusē uzzināja, ka Alūksnes novada dome izsludinājusi jauniešu biznesa ideju konkursu un pieteica tam arī savu ideju par šķirnes trušu audzētavas izveidi Jaunalūksnē. Ideja guva atbalstu 1664 eiro apmērā, un ar pašvaldību pērn decembrī tika noslēgts līgums. “Par pašvaldības piešķirto finansējumu iegādājāmies vēl vaislas materiālu, pie galdnieka pasūtījām trušu būrus, iegādājāmies speciālas trušu dzirdnes. Vaislas materiālu iegādājāmies no trim šķirnes trušu audzētavām Latvijā – Iecavā, Madlienā un Smiltenē,” saka L.Strazda.
Cik lielu audzētavu ar laiku izveidos, būs atkarīgs no tā, kāds būs pieprasījums pēc šķirnes trušiem. “Mans uzstādījums ir, ka tai noteikti jābūt sertificētai audzētavai – lai varu pārdot dzīvsvarā šķirnes trušus ar pavaddokumentiem. Nākotnē ir iecere arī par trušu gaļas tirgošanu, sadarbojoties ar Madonā esošo kautuvi, un trušu ādu pārdošanu. Protams, viss prasa laiku un zināšanas – esmu gatava to visu apgūt. Maijā apmeklēšu kursus par šķirnes trušu audzēšanu, drīzumā vēlos iestāties Latvijas Šķirnes trušu audzētāju asociācijā. Ar laiku iecerēts iegādāties arī kādu no pundurtrušu šķirnēm,” saka L.Strazda.
Pirms piedzima mazā Gabriela, Linda gadu dzīvoja un mācījās Rīgā, bet dzīve lielpilsētā viņu nesaista. “Jā, dzīvojot laukos, ir vairāk jāstrādā nekā pilsētā, toties laukos vari gūt enerģiju sev – pilsēta no cilvēkiem enerģiju izsūc ar savu straujo dzīves ritmu,” saka L.Strazda. ◆

Kategorijas