Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Labiekārto rotaļlaukumu

Līga Vīksna

2015. gada 2. aprīlis 00:00

6

Alūksnes daudzdzīvokļu māju Pils ielā 36 un 34, Ganību ielā 1 iekšpagalmā pirms nedēļas pilnveidots bērnu rotaļlaukums, uzstādot divus āra trenažierus un bērnu rotaļu komplektu. To īstenojuši paši iedzīvotāji, piesaistot finansējumu ar projekta starpniecību 3999,99 eiro apmērā.


Biedrība “Saules vārti” projektu brīvā laika aktivitāšu dažādošana bērniem un jauniešiem iesniedza biedrībā “Alūksnes Lauku partnerība”. Tur tas guva atbalstu un simtprocentīgu finansējumu no Lauku atbalsta dienesta Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai programmā. Biedrībai šis ir otrais īstenotais projekts – pērn “Leader” programmā 1473,06 eiro atbalstu guva projekts, kas ļāva divreiz nedēļā organizēt aktīvu mūsdienu deju sporta nodarbības jauniešiem, iegādāt CD iekārtu, videokameru un datoru nodarbību vadīšanai.

Televizora vietā - trenažieris
Minēto daudzdzīvokļu māju iekšpagalmā ir bērnu rotaļlaukums, kur esošie elementi izvietoti vēl padomju laikos – lai arī tie regulāri tiek uzturēti kārtībā, bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespējas bija ierobežotas. Šis ir viens no lielākajiem daudzdzīvokļu māju dzīvojamajiem rajoniem pilsētā – trīs mājās no visiem iedzīvotājiem 75 ir bērni un jaunieši, turklāt vasarās to skaits vēl palielinās, jo atbrauc bērni no citām vietām pie saviem vecvecākiem Alūksnē. Ikdienā uz laukumu nāk arī bērni no blakus esošajām privātmājām un vēl četrām daudzdzīvokļu mājām. Tagad viņiem būs dažādotas brīvā laika pavadīšanas iespējas, kas savukārt veicinās bērnu vēlmi sportot, nevis pavadīt laiku pie televīzijas ekrāniem vai datora. Bērnu rotaļu komplekts paredzēts bērniem no 5 līdz 12 gadu vecumam, lai kāpelētu, izmantotu slīdkalniņu, savukārt āra trenažieri paredzēti jauniešiem no 14 gadu vecuma fizisku vingrinājumu veikšanai, muskuļu stiprināšanai.

Galvenais – prieks bērnu acīs
Biedrības “Saules vārti” valdes locekle un Pils ielas 36.mājas padomes locekle Inna Ostele atzīst – vislielākie ieguvēji būs bērni, kuri vēl nav pietiekami veci, lai paši dotos uz pilsētas sporta un rotaļu laukumiem.
“Prieks, ka projekts guva atbalstu un mums tomēr bija iespēja piesaistīt finansējumu. Atzinīgi novērtēju to, kādi bērnu laukumi iekārtoti Alūksnes pilsētas parkā un Pilssalā, bet ar mazu bērnu nemitīgi uz tiem nestaigāsi – ērtāk ir svaigā gaisā uzturēties savas mājas pagalmā. Vēl lielāks prieks ir par to, ka bērniem jaunās konstrukcijas patīk, jo nedēļas nogalē viņi ap tām spietoja kā bitītes! Ko vēl vairāk vajag, kā redzēt prieku bērnu acīs!” uzsver I.Ostele.

Pārkrāsos arī esošās
konstrukcijas
Projekta koordinators un Pils ielas 36.mājas vecākais Ivars Vīksna rosina jauniešus jaunās konstrukcijas izmantot saudzīgi un lūdz iedzīvotājus būt modriem, tās pieskatot. “No māju apsaimniekošanas naudas konstrukciju uzstādīšanā nav iztērēts neviens cents – viss finansējums piesaistīts caur projektu. Ar māju apsaimniekotāju, SIA “Alūksnes nami”, esam vienojušies - tiklīdz būs atbilstoši laika apstākļi, jaunajām konstrukcijām pieskaņotās košās krāsās pārkrāsos arī laukumā esošās šūpoles, slīdkalniņu, futbola vārtus, smilšu kastei atvedīs jaunas smiltis, salabos piebraucamo ceļu bedrītes un atkal izvietos braukšanas ātrumu ierobežojošo slieksni, kas jau divus gadus iekšpagalmā bērnu drošībai pilda savu funkciju. Aicinu arī Pils ielas 34. un Ganību ielas 1. mājas iedzīvotājus rakstīt projektus, piesaistīt finansējumu, jo iekšpagalmā ir vēl racionāli izmantojama brīva vieta 4 līdz 8 āra trenažieru izvietošanai. Mūsu iekšpagalms ikdienā ir ļoti caurstaigāts, katru gadu notiek kāda zādzība vai citi likumpārkāpumi, tādēļ kopīgiem spēkiem bērnu un savu īpašumu drošībai nākotnē vajadzētu izveidot arī videonovērošanas kameru tīklu,” viņš saka.
Aprīlī pēc Lieldienām būs jauno konstrukciju atklāšanas pasākums, kurā uzstāsies arī biedrības “Saules vārti” aktīvu mūsdienu deju grupa „The Style”. ◆

Kategorijas