Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cik drošs šobrīd ir ledus uz Alūksnes ezera?

Diāna Lozko

2015. gada 2. aprīlis 00:00

1

Šonedēļ interneta vietnē “www.nra.lv” varēja lasīt kāda žurnālista sašutuma pilnu rakstu par to, ka interneta vietnē “www.twitter.com” Alūksnes ezera kontā ticis ievietos attēls ar brekšiem uz ledus un tekstu “Pavasarī lieliski ķeras breksēni! Ledus vēl ir”. Raksts izraisījis lielas diskusijas par to, vai Alūksnes ezerā ledus vēl ir drošs un kāpēc tik liela ažiotāža par ezeru, uz kura Latvijā ledus turas gandrīz visilgāk.

Ledum vairs nav noturības
Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis atklāj, ka katru gadu ezerā ielūst kāds zemledus makšķernieks, taču, par laimi, neviens nav noslīcis. “Parasti jau šie makšķernieki ielūst pie krasta, kur ledus ir plānāks. Šobrīd ledus jau ir tumšā krāsā, kas nozīmē, ka tas ir uz izjukšanu un tam vairs nav noturības,” stāsta M.Lietuvietis. Kas attiecas uz sacelto ažiotāžu par “www.twitter.com” ievietoto ierakstu pagājušajā nedēļā, M.Lietuvietis skaidro, ka sašutumu daudzos radījis tas, ka Rīgas pusē ledus nav jau vairāk nekā mēnesi, bet kāds citā Latvijas pilsētā vēl droši kāpj uz ledus. “Pie mums naktī piesalst un ledu tur, bet citur Latvijā brīnās. Jāatgādina, ka pirms pāris nedēļām Alūksnes novada pašvaldība jau ir izteikusi brīdinājumu, ka uz ledus jābūt uzmanīgiem un tas kļūst bīstams. Pašiem makšķerniekiem ir jābūt vērīgiem,” uzsver M.Lietuvietis.

Mūsu ezers ir unikāls
Interneta vietnes “www.twitter.com” kontu “@Aluksnesezers” administrē makšķernieks no Alūksnes - Jānis Skulte. “Ledus pagājušajā piektdienā bija pietiekami drošs, lai uz tā varētu makšķerēt. Iespējams, rīdziniekiem grūti saprast, ka Alūksnē vēl ir ledus, pa kuru var droši staigāt, brīdī, kad Rīgā jau mēnesi ūdeņi viļņojas. Ar to mūsu ezers ir unikāls, jo Latvijas zemledus makšķerēšanas sezona sākas un beidzas Alūksnes ezerā,” viņš saka.
J.Skulte neatminas gadījumu, kad kāds zemledus makšķernieks Alūksnes ezerā būtu noslīcis, toties atzīst, ka vasarā ūdenstilpēs cilvēki cieš daudz vairāk. “Problēmas ir ar pārgalvīgajiem cilvēkiem, bet tādi nav tikai makšķenieki. Noteikti diskutēsim kādā no  aģentūras “Alja” konsultatīvās padomes sanāksmēm, vai ieviest aizliegumu kādā laika periodā atrasties uz ledus,” teic J.Skulte. ◆

Kategorijas