Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Diriģenti mainās, “Trapene” paliek!

Līga Vīksna

2015. gada 2. aprīlis 00:00

441

Lieldienu noskaņās Trapenes pagasta kultūras nama sieviešu koris “Trapene” 4.aprīlī pulksten 19.00 ikvienu ielūdz uz kora 25 gadu jubilejas koncertu “Pavasara aicinājums”. Kultūras dzīve Trapenē vienmēr bijusi aktīva, īpaši dziedāšana – ja kādreiz korī dziedāja mamma, tagad meita un mazmeita, dzied arī māsas. “Dziedāšanas prieks noteikti ir tas dzinulis, kas liek braukt uz kora mēģinājumiem arī no Ilzenes, Gaujienas, Virešiem, Grundzāles, jo Trapenē ir dzīvs dziedāšanas gars!” saka kora diriģente, Gaujienas mūzikas un mākslas skolas direktore Ilze Dāve.

Mēģinājumus nekavē
Gadu gaitā korim bijuši vairāki diriģenti – Gunārs Pāvuls, Ineta Maltavniece, Ina Java, Zintis Cepurnieks, bet kopš 2013.gada augusta – I.Dāve, kura pati dzied Apes jauktajā korī. I.Dāve atzīst - pārdomas, pirms uzņemties šo pienākumu, bijušas diezgan ilgas, jo ir pietiekami noslogota savā pamatdarbā un zina, cik daudz laika prasa kora vadīšana.
“Piekritu, jo nevarēju pieļaut, ka tādēļ izjūk koris, ja nav diriģenta! Nu jau rit otrā sezona un priekšā - dažādi plāni... Jubilejas koncertam par kori ir sagatavota vizītkarte, kas to īsi un precīzi raksturo: “Korī savijušās skanīgas dziedātāju balsis no vairākiem pagastiem. Dziedātājas apvieno dziedāšanas prieks, kopā būšana, koncerti un atpūta. Diriģenti nāk un iet, bet koris paliek! Mēs dziedam tāpēc, ka nevaram nedziedāt!”,” saka I.Dāve. Viņa piebilst - dziedātājas ir ļoti apzinīgas, mēģinājumus nekavē, tikai pļāpāt gan daudz nesanākot: visu laiku dzied un – smejas!

Draudzējas ar igauņiem
Koris apgūst daudzveidīgu repertuāru - latviešu tautas dziesmas, latviešu komponistu dziesmas, klasiķu, kā arī garīga satura dziesmas. “Pērn Ziemassvētkos dziedājām Gulbenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā Ziemassvētku dziesmas. Tā kā mums ir sadarbība ar igauņu koriem, mācāmies arī kaimiņzemes dziesmas. Nereti tieši pasākums nosaka repertuāru – šovasar 7.jūnijā piedalīsimies Latgales Dziesmusvētkos Daugavpilī, arī šo programmu iekļaujam savā repertuārā. Mums nav pretenziju arī pret grūtām dziesmām - parasti tās arī ir skaistākās...” saka I.Dāve.
Daudzas no minētajām dziesmām būs dzirdamas arī jubilejas koncertā Trapenes kultūras namā. Jubilejas koncertu vadīs ilzeniete Agita Līdumniece, kura savulaik arī bijusi kora dalībniece. Koncertmeistare – Liene Eglīte (Gaujienas mūzikas un mākslas skolas skolotāja).

Pārstāvēs Latviju Tartu
Šo gadu laikā koris piedalījies daudzos pasākumos, pērn liels notikums bija dalība Pasaules koru olimpiādē Rīgā. Cieša sadarbība izveidojusies ar Lahedas jaukto kori (Igaunija), tādēļ koncertēts kaimiņzemē, dziedot arī kopīgas dziesmas. Pēdējā laikā koncertu bijis daudz - Valkas novada Mierkalna kultūras namā, Ilzenes kultūras centrā, Gulbenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā, Gulbenes novada Tirzas kultūras namā, sadraudzības koncertā Apē, Gaujienas tautas namā.
“Arī šis gads korim būs ļoti aktīvs. Jau 25.aprīlī kopā ar Apes jaukto kori dosimies uz šāgada Dziesmu festivālu kopā ar igauņu koriem Veros. Nedēļu pirms tam Lejasciemā būs sieviešu koru kopmēģinājums Latgales Dziesmu svētkiem. Tad jau 9.maijā ir koru skate Gulbenē. Draudzības rezultātā 16.maijā, Muzeju naktī, koris “Trapene” ir uzaicināts uz Tartu Dziesmusvētku muzeju, kur pārstāvēs Latviju, uzstājoties koncertā kopā ar Tartu Universitātes jaukto kori, vīru ansambli un igauņu tautas ansambli. Mums ir vēl kāds sapnis, ko šogad gribam piepildīt – kas tas ir, tas izskanēs kā dāvana jubilejas koncertā!” noslēpumaini saka I.Dāve.

Ilgāk kā pusgadsimtu
Šobrīd kora pamatsastāvā ir 25 dalībnieces. Kopš pirmsākumiem esošajā sastāvā dzied arī trapenietes Ritma Kārkliņa un Anna Žagare. Savulaik korī dziedāja arī Ritmas mamma Velta Ceske, tagad pati Ritma ar meitu Ilzi Kolendo. Arī A.Žagares ģimenē ir daudz dziedātāju un dažādu mūzikas instrumentu pārvaldītāju.
“Koris Trapenē pastāv ilgāk nekā pusgadsimtu. Mana mamma atminas, ka pirmo reizi kā Trapenes jauktā kora dalībniece uzstājusies 1947.gadā Alūksnē Dziesmu svētkos. Mamma ilgus gadus dziedāja korī – nu gan vairs ne, tagad viņa 86 gadu vecumā dejo senioru deju kolektīvā! Sieviešu koris Trapenē izveidojās septiņdesmitajos gados līdz ar skolotāja Gunāra Pāvula atnākšanu uz Trapeni. Koris darbojās līdz 1980.gadam, lai esošajā pamatsastāvā darbību atkal atsāktu 1990.gadā, tādēļ šogad svinam 25. dzimšanas dienu. Šobrīd apmēram trešdaļa dalībnieču dzied korī kopš 1990.gada,” atminas R.Kārkliņa.

Enerģijas lādiņš ilgam laikam
Trapenē vienmēr bijis daudz pašdarbības kolektīvu, īpaši G.Pāvula darbības laikā. “Savā starpā jokojam, ka tagad esam pārnovadu koris, jo uz mūsu kori brauc arī no citiem pagastiem, pat no Grundzāles Valkas novadā. Iznīdēt mūs nevar – turamies! Diriģenti ir mainījušies, tagad mums ir Ilzīte – mācāmies kā mūzikas skolā! Viņa mums māca ne tikai kora repertuāru, bet arī cita satura dziesmas, lai varētu piedalīties dažādos pasākumos arī ārpus pagasta,” saka R.Kārkliņa.
Viņa atzīst, ka pati, dziedot tik ilgus gadus, ir iemīļojusi kora dziesmas. “Galvenais ir kolektīvs, jo tur var gūt pozitīvas emocijas, pajokot, tā ir atslodze no darba. Reizēm vakaros negribas iet uz mēģinājumiem, bet, kad saņemies un aizej, gūsti enerģijas lādiņu ilgam laikam. Ja ir gribēšana, dziedāt var katrs iemācīties – latvietim dziedāšana ir asinīs. Bet lielo Dziesmu svētku izjūtas nav vārdos aprakstāmas – tur visi uztērpj tautas tērpu un ir vienoti, līdzīgi! Esam bijušas katros Dziesmu svētkos Rīgā. Vislielākais gandarījums ir, ka koris joprojām pastāv un dziedam, jo iedzīvotāju pagastos paliek arvien mazāk. Galvenais, ka esam noturējušās!” saka R.Kārkliņa. Kolektīvs ir ļoti saliedēts – kopā svin svētkus, jubilejas, brauc ekskursijās.

Lepojas ar savu kori
A.Žagare korī dzied, kopš darba gaitas viņu atveda uz Trapeni. Šobrīd viņa strādā sociālās aprūpes centrā „Trapene” par grāmatvedi-lietvedi. „Man dziedāt ļoti patīk kopš bērnības, mūsu ģimenē ir spēcīgas dziedāšanas tradīcijas – liels radu pulks, kuri spēlēja dažādus mūzikas instrumentus, un vienmēr dziedājām. Bērnībā dziedāt mācījos, arī klausoties radioraidījumu „Mācāmies dziedāt” – ar māsām biju kā pielipusi pie radioaparāta!” atceras A.Žagare.
Lai arī korī ir dažāda gadagājuma un profesiju sievietes, visas lieliski saprotas, jo vieno dziesma. „Arī diriģenti mums ir lieliskas personības! Ļoti profesionāli mūs tagad vada I.Dāve, viņa prot arī mūs interesanti uzmundrināt. Esam atsaucīgas, jo mūs mobilizē mērķis – tikt uz Dziesmu svētkiem, piedalīties skatēs. Savukārt pārējie pasākumi un koncerti ir sirdij un dvēselei. Koris mums ir atpūta un relaksācija no ikdienas darba. Dziesmu svētki un to gājiens ir kas vārdos neaprakstāms – mēs gribam to piedzīvot atkal un atkal! Ir liels gandarījums, ka mēs spējam piedalīties šajos svētkos, jo tas tomēr ir arī fizisks pārbaudījums,” saka A.Žagare. Viņai visos laikos vismīļākās bijušas latviešu tautas dziesmas „Mazs bij tēva novadiņis” un „Pie Dieviņa gari galdi”. „Šīs dziesmas ļoti saviļņo! Skaistas dziesmas ir arī Jānim Lūsēnam, man patīk arī garīgas dziesmas,” saka A.Žagare. Viņa secina - 25 gadi cilvēka mūžā ir diezgan daudz, turklāt pats jaunības plaukums! „Arī korim 25 gadi ir daudz, bet, tā kā piepulcējas arvien jaunas dalībnieces, to tā neizjūtam. Visām dalībniecēm vēlu izturību, veselību, dzīvesprieku – visu to, kas dziedāšanai vajadzīgs! Es ļoti lepojos ar savu Trapenes kori!” saka A.Žagare. ◆

Kategorijas