Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bejā atdzimst mazpulks

Līga Vīksna

2015. gada 10. aprīlis 00:00

694

Bejas pamatskolā pirmo mācību gadu darbojas mazpulks, kurā skolotājas Lidijas Steberes vadībā jau sevi pierādījuši čakli un kārtīgi mazpulcēni.

Tādējādi Bejā atjaunotas mazpulka tradīcijas, kam pamats likts jau pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados. Atjaunotajam mazpulkam ir iedots organizācijas vēsturiskais nosaukums – 196. Bejas mazpulks. Alūksnes novadā tas šobrīd ir septītais mazpulks – veiksmīgi jau darbojas mazpulki Ziemeros, Strautiņos, Ilzenē, Mārkalnē, Alūksnē un Liepnā.
Līdz šim L.Stebere Bejas pamatskolā īstenoja starptautiskās jauniešu pašizaugsmes programmas “Award” aktivitātes – šogad tās skolā netiek īstenotas, bet atsāksies nākamajā mācību gadā. Toties pirmo gadu viņa ir mazpulka vadītāja. L.Stebere atzīst – mazpulks izveidots, ņemot vērā skolēnu vecāku ierosinājumu. Pērn jūnijā sasaukta dibināšanas sapulce, kurā kā konsultantu pieaicināja arī pieredzējušo 29. Ziemeru mazpulka vadītāju Jāni Bērtiņu, nodibinot 196. Bejas mazpulku.
“Mazpulkiem darbības gads sākas pavasarī ar konferenci Rīgā – mēs nodibinājām savu mazpulku vasarā, tādēļ pērn nepaguvām iesaistīties Latvijas mazpulka pilna cikla aktivitātēs, toties ar pilnu sparu to darām šogad. Esam jau īstenojuši pirmos projektus, piedalījušies forumos. Pērn vasarā mazpulkā iesaistījās pirmie 10 bērni, šobrīd esam jau 23 skolēni vecumā no 1. līdz 5.klasei. Uzskatu, ka mazpulka izveide skolā jau ir attaisnojusies, jo ļauj bērniem gūt dažādas noderīgas praktiskās iemaņas, atbildību par iesēto, iestādīto, attīsta savstarpējo sadarbību. Arī man tā ir jauna pieredze, tādēļ esmu pateicīga kolēģiem – pārējo Alūksnes novada mazpulku vadītājiem, kuri nekad neliedz padomu,” stāsta L.Stebere. Viņa pērn izgājusi arī mazpulku vadītāju apmācības, ko apmaksāja no Eiropas struktūrfondu līdzekļiem.
Līga Vīksna

(Turpinās no 1.lappuses)

Burkānu projektam - 1.vieta
Kopā pavadītais laiks 196. Bejas mazpulkam bijis bagātīgs dažādām norisēm. Pērn augustā skolēni piedalījās ziedu paklāja veidošanā pie Alūksnes administratīvās ēkas Baltijas ceļa notikumu atcerei. Septembrī - Pļaujas svētkos Ates muzejā, tirgojot pašu ceptos gardumus, kā arī svētku atklāšanā. Septembra beigās Bejā piedalījās Mākslas zāģēšanas festivālā-sacensībās “Ierūcini zāģi un ļaujies fantāzijai IV”, veidojot Pasaku taku un arī tirgojot pašu ceptos našķus. Rudenī Bejas pamatskolā organizēja Mazo forumu – mazpulka dalībnieki tam izstrādāja savus projektus par noteiktām tēmām, ko prezentēja un aizstāvēja žūrijas komisijai. Labāko darbu autorus – Raivi Dāvi Steberi, Miķeli Jāni Rozi un Kristeru Ilsjānu izvirzīja tālākai dalībai reģiona forumā, kas notika Liepupē.
“Liepupē startējām ļoti labi. Raivja projekts par burkāniem ieguva 1.vietu, Miķelis par savu zivju projektu saņēma atzinību, bet Kristera audzēto cūku pupu ‘Vecmāmiņas īpašās’ projekts tika atzīts par ļoti labu un pupas nodotas tālākai izpētei,” saka L.Stebere.

Dāvā piparkūkas Bejas
pensionāriem
Radošs laiks 196. Bejas mazpulka dalībniekiem bija pirms Ziemassvētkiem, kad cepa piparkūkas Bejas pensionāriem, kuri vecāki par 70 gadiem, kā arī piedalījās Ziemassvētku tirdziņā Alūksnē. Piparkūku cepšana un dāvināšanas akcija ir viens no jaukākajiem un sirsnīgākajiem līdz šim īstenotajiem projektiem. Bērni skolotājas L.Steberes mājās cepa piparkūkas, lai pēc tam dotos pie Bejas centra vecajiem ļaudīm, kuri sasnieguši 70 gadu slieksni un vairāk, kā arī apmeklēja dažus pensionārus Alūksnē. Paši dekorēja izceptās piparkūkas, sagatavoja ar roku rakstītas kartītes, kājām apstaigāja katru māju ar īpašu sveiciena programmu.
“Janvārī piedalījāmies mazpulku svinīgā solījuma svētkos Ates muzejā, kas bija vienkāršs, bet sirsnīgs un saviļņojošs pasākums. Marta sākumā mazpulcēni paši plānoja un organizēja pavasara pasākumu skolā, ko paši arī vadīja. Skolēnu brīvdienās viesojāmies Bejas bibliotēkas lasītāju klubiņā “Pipariņš”, tā dalībniecēm mācot veidot kreppapīra ziedus un groziņus. Arī tas bija sirsnīgs un interesants pasākums, kas bērniem deva jaunu pieredzi un attīstīja prasmi komunicēt ar gados vecākiem cilvēkiem,” stāsta L.Stebere.
Audzēs ingveru un mācīsies piķēt
21.martā mazpulcēni piedalījās Pavasara sagaidīšanas pasākumā, ko organizēja Bejas novadpētniecības centrs. Īsi pirms Lieldienām Bejas skolu apmeklēja skolotāju grupa no Lietuvas – arī viņiem mazpulcēni mācīja veidot kreppapīra ziedus. Mazpulks attīsta arī sadarbību ar Alūksnes izaugsmes un izklaides centru “Prelūdija”, veidojot dekorācijas. Mazpulcēni veido arī visas dekorācijas skolas telpu noformēšanai.
Katru gadu ir noteikti kultūraugi, ko mazpulcēni visā Latvijā audzē, pēta to augšanas ciklu un iegūto ražu pārdod zemnieku saimniecībā “Ezerkauliņi”. Šogad audzēs sarkanos sīpolus, zaļos zirnīšus, eksotiskos augus un varēs iesaistīties projektā “Gadalaiki”, pētot, piemēram, ievas dažādos gadalaikos. “No mūsu mazpulka daudzi dalībnieki izvēlējušies audzēt sarkanos sīpolus, trīs – zaļos zirnīšus. Viens dalībnieks izvēlējās audzēt ingveru projektā “Eksotiskie augi”. Jaunalūksnes pagasta zemnieku saimniecība “Dunāji” mums piedāvāja apstrādāt un nomēslot lauciņu, lai varam kaut ko audzēt. Šobrīd domājam, kādu kultūru audzēt, kas neprasītu ļoti lielu kopšanu, jo vasarā mazpulcēniem jau būs jāpievēršas savu izvēlēto kultūru audzēšanai. Viena no idejām ir par kaņepju audzēšanu, lai pēc tam iegūtu kaņepju sviestu un varētu tirgoties tirdziņos,” atklāj L.Stebere.
Arī ieceru turpmākajam darbam ir daudz. Drīzumā mazpulcēni skolotājas L.Steberes vadībā apgūs piķēšanas prasmes un audzēs stādiņus. Maijā 196. Bejas mazpulks piedalīsies Muzeju nakts pasākumā Ates muzejā, kura tēma šogad ir “Rainis, koki, saule”. Šovasar Bejā tiek plānota arī Alūksnes novada mazpulku nometne. Savukārt Ilzenes mazpulks šoruden pie sevis uzņems mazpulcēnus no visas Latvijas Mazpulku forumā. ◆

Ko saka 196. Bejas mazpulka dalībnieki?

Daniela Fiļipova (3.klase): “Man patīk audzēt augus un rūpēties par tiem. Pagājušajā vasarā es audzēju burkānus vienā vagā, šovasar audzēšu sarkanos sīpolus un vairāk. Darbs mani nebaida. Patika piedalīties Pļaujas svētkos Atē. Man ļoti patīk mazpulka nodarbības ceturtdienās, jo veidojam dažādus interesantus darbiņus.”
Kristīne Stankēviča (4.klase): “Mani interesē tas, ko dara mazpulkā, tādēļ arī iesaistījos. Es pērn vasarā audzēju cūku pupas, raža bija laba.”
Alise Stankēviča (3.klase): “Es iesaistījos mazpulkā, lai līdzdarbotos un darītu labus darbus. Šovasar abas ar māsu audzēsim sarkanos sīpolus.”
Elizabete Baldiņa (2.klase): “Mans mazpulka projekts pērn bija rūpēties par četriem kaķēniem – nebija grūti, jo viņi bija paklausīgi. Visiem kaķēniem tika atrasti saimnieki. Šogad mans projekts “Gadalaiki” būs saistīts ar dažādu norišu izzināšanu dabā.”
Samanta Bērziņa (5.klase): “Mazpulkā iestājos, jo šķita, ka te būs ļoti interesanti – tā arī ir! Pērn patika veidot Pasaku taku, izdomājot visādas spēles. Man patīk dažādi radošie darbiņi.”
Aleks Guntis Ozols (3.klase): “Mazpulkā ir interesantas un noderīgas aktivitātes. Pēc pieciem gadiem es gribu saņemt “Sudraba karotīti” par labi paveiktu mazpulka darbu. Šovasar es audzēšu sarkanos sīpolus.”
Vera Naklonava (4.klase): “Man patīk darīt dažādus darbus un iesaistīties aktivitātēs, tādēļ pieteicos mazpulkā. Šovasar audzēšu sarkanos sīpolus – iestādīšu kilogramu sīpolu.”

196. Bejas mazpulka vēsture

Bejas novadpētniecības centra vadītāja Jolanta Baldiņa: “Materiālos par biedrībām ir informācija, ka 196. Bejas mazpulks dibināts 1934.gada 15.martā un darbojies līdz 1940.gadam. Toreiz 196. Bejas mazpulka vadītājs bija skolotājs Arvīds Klints. Šobrīd man nav informācijas, kas tālāk noticis ar Bejas mazpulku, kad A.Klints ar savu sievu pārcēlies dzīvot un strādāt uz Ziemera pagastu.
Savas darbības laikā 196. Bejas mazpulks piedalījies dažādās mazpulku sacensībās, vairākkārt ziedojis līdzekļus Pārdaugavas Uzvaras laukuma izbūvei Rīgā ar lielo Dziesmu svētku estrādi ar šādu apliecinājumu: “Nav skaistāka prieka par prieku ielieties kopējā plūsmā, atmest sīkumainību un just sirdi drebot par kopējiem visas tautas un mūsu mīļās Dzimtenes Latvijas lieliem mērķiem un sasniegumiem.” Esmu pētījusi pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu publikācijas par 196. Bejas mazpulku – tajās parādās, ka Bejas mazpulkā bijuši divi Diženie mazpulcēni: Otto Briediņš un Otto Garais, kuri ar saviem sasniegumiem bija parādījuši izcilas prasmes un rezultātus. Toreiz mazpulks Bejā rīkoja ražas apskates, aktīvi piedalījās dažādās svinībās Bejas pagastā, ko rīkoja aizsargi, skola un dažādas biedrības. Bejas novadpētniecības centrā ir saglabājusies informatīvā plāksne no mazpulka dārziņa, jo tolaik katram mazpulcēnam bija savs dārziņš, kas jākopj. Arī tolaik mazpulcēniem mācīja mīlēt savu zemi, valsti, viņi bija savas zemes patrioti.
Izdevumā “Treji Vārti” ievietotā publikācijā 1996.gadā rakstīts, ka mazpulka vadītājs A.Klints, ienākot padomju varai, ticis turēts apcietinājumā nometnēs un izsūtīts, arī viņa sieva izsūtīta uz Sibīriju, kur izmisumā izdarīja pašnāvību. Arī daudziem mazpulcēniem liktenis bija nežēlīgs.”

Kategorijas